Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Δίκη Πάσσαρη: Συγκλονιστικές οι καταθέσεις για την υπόθεση του «Γ. Γεννηματάς»!

Ύστερα από 18 χρόνια...

23 Απριλίου 2019 20:25
Δίκη Πάσσαρη: Συγκλονιστικές οι καταθέσεις για την υπόθεση του «Γ. Γεννηματάς»!

Η δίκη που διεξάγεται για την υπόθεση του Κώστα Πάσσαρη ύστερα από 18 χρόνια από την αιματηρή απόδραση του ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες..

Μνήμες από την αιματηρή απόδραση του Κώστα Πάσσαρη, τον Φεβρουάριο του 2001, ξύπνησαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου κατάθεσαν σήμερα, απόντος του 44χρονου κακοποιού, οι μάρτυρες φρουροί της μεταγωγής του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και αστυνομικοί. Η δίκη για τις κατηγορίες των ανθρωποκτονιών που αντιμετωπίζει ο Πάσσαρης – κρατούμενος σήμερα σε φυλακές της Ρουμανίας- ξεκίνησε 18 χρόνια μετά με την απόδραση του, τις δολοφονίες δυο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Κώστας Πάσσαρης: Ο διαβόητος κακοποιός που συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, καταλύοντας νόμους και κανόνες!

Ήταν Φεβρουάριος του 2001 και ο κρατούμενος Πάσσαρης στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρεται στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Τον 26χρονο τότε Πάσσαρη συνόδευαν κατά τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο δυο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, καθώς και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Άγνωστο πως, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Μπαίνοντας στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, πυροβόλησε και σκότωσε τους δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Σήμερα, στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αστυνομικοί και φρουροί της μεταγωγής του, περιέγραψαν στο ακροατήριο την παντελή έλλειψη μέτρων κατά την μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα έγγραφά του έφερε τη σφραγίδα του επικίνδυνου απόδρασης.

Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν πραγματοποιούνταν σωματικοί έλεγχοι ενώ οι κρατούμενοι που μεταφέρονταν εκτός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων είχαν ήδη ελεγχθεί από τη φυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν η διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» ήταν κάτι συνηθισμένο και για αυτό δεν δινόταν η απαραίτητη σημασία. Ειδικά δε τα έγγραφα του Πάσσαρη, όπως κατέθεσε μάρτυρας, ανέφεραν πως ήταν κρατούμενος μόνο για κλοπές, ενώ για τα άλλα αδικήματα που τον βάρυναν ήταν υπόδικος και ως εκ τούτου αυτά δεν ήταν καταγεγραμμένα.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν δόθηκε καμία απάντηση για το πως ο Πάσσαρης - «ένα λιοντάρι έξω από το κλουβί του, ένα αφηνιασμένο ζώο» όπως τον περιέγραψαν άλλοι μάρτυρες- κατάφερε να προμηθευτεί το όπλο και να δολοφονήσει τους δυο αστυνομικούς. Απάντηση δεν υπήρξε ούτε για το πως ο Πάσσαρης έλυσε τις χειροπέδες του και δραπέτευσε.

Συγκλονιστική για τα γεγονότα που είχαν λάβει τότε χώρα, ήταν όμως η κατάθεση που έδωσε εξωτερικός φρουρός των φυλάκων, που ήταν παρών στην αιματηρή απόδραση και είχε δεχθεί και εκείνος τα πυρά του κακοποιού.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας όλα έγινα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο: «Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος (σ.σ. ο ένας εκ των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν) που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν «Με έφαγε». Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε το δεύτερο, το Δρακόπουλο (σ.. τον δεύτερο αστυνομικό που δέχθηκε τα πυρά του κακοποιού). Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Πολιτική αγωγή: που μπορεί να βρήκε το όπλο;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο.

Πολ. Αγωγή: Ποιος του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί κανονικά έπρεπε να ήταν πίσω.

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του;

Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά... Πολλά μπορεί να έγιναν. Πάντως εμάς δεν μας πλησίασε κάποιος στο νοσοκομείο.

Υπεράσπιση: Ο κατηγορούμενος αποδέχεται το περιστατικό και εκφράζει τη λύπη του...

Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες...

Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ...

Οι θέσεις του Πάσσαρη

Την ίδια ώρα, ο 44χρονος σήμερα κακοποιός κρατούμενος στη φυλακή της Γκέρλα στη Ρουμανία που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για τα πλημμελήματα, δεν αρνείται τις βαριές κατηγορίες για τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες ανθρωποκτονιών που του έχει αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη.

Διαχωρίζει ωστόσο τη θέση του, μέσω του συνηγόρου του, στην υπόθεση της ληστείας στο πρακτορείο της ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. «Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι» ανέφερε ο δικηγόρος του Πάσσαρη και προσέθεσε: «Σαφώς έχει διαπράξει ό τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιον σας και αν ήταν εδώ θα διαφώτισε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέτειναν: «Ο Κων. Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άργησε πίσω, να δει πως ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη».

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share