Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παναγία των Παρισίων: Απειλείται από την βροχή και "τρέχουν" να την καλύψουν!

Νέα απειλή για τον καθεδρικό ναό..

23 Απριλίου 2019 17:15
Παναγία των Παρισίων: Απειλείται από την βροχή και

Η Παναγία των Παρισίων έρχεται αντιμέτωπη με μία καινούρια απειλή μετά την καταστροφική πυρκαγιά..Η βροχή είναι εκείνη που απειλεί τον καθεδρικό ναό και οι υπεύθυνοι "τρέχουν" να την καλύψουν ώστε να προλάβουν νέες καταστροφές..

Οι αρχιτέκτονες εσπευσμένα καλύπτουν με μουσαμά την Παναγία των Παρισίων, προκειμένου να προλάβουν τις περαιτέρω ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στον καθεδρικό η βροχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εργασία αυτή έχουν επιστρατευτεί επαγγελματίες ορειβάτες. Μπόρες και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα της Μ. Τρίτης στη γαλλική πρωτεύουσα. Μάλιστα, οι αρχιτέκτονες φοβούνται ότι η σφοδρή βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κατάρρευση του θόλου. Ηδη τμήμα του έχει καταρρεύσει εξαιτίας της φωτιάς.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, γίνονται προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Παναγίας των Παρισίων. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευθεί ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το κόστος τους θα είναι τεράστιο, αλλά ήδη επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο ήδη έχουν προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η τοποθέτηση του προστατευτικού είναι η πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας στην Παναγία των Παρισίων, Φιλίπ Βιλνέβ. Ηδη, έχουν αρχίσει να «τυλίγουν» τμήματα του καθεδρικού με το προστατευτικό. Παράλληλα υπάρχουν πλάνα να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» στη στέγη, που θα προστατεύει τον καθεδρικό κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Ομως, η ομπρέλα δεν είναι ακόμη έτοιμη..

Μήνυμα ελπίδας από το Παρίσι: Χιλιάδες Παριζιάνοι στη λιτανεία του σταυρού(Βίντεο)

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα για τους καθολικούς και χιλιάδες Παριζιάνοι μαζεύτηκαν στην Παναγία των Παρισίων. Μπορεί η Παναγία των Παρισίων να κάηκε και μην γίνονται για τώρα λειτουργίες αλλά αυτό δεν απομάκρυνε τους πιστούς.

Σε μια αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς το Γολγοθά λευκοντυμένοι κληρικοί και πλήθος ντόπιων και τουριστών λιτάνευσαν με κατάνυξη, συγκίνηση κι ελπίδα έναν απλό μαύρο ξύλινο σταυρό στους δρόμους του Ιλ Σεν Λουί με φόντο τα μαυρισμένα από τη φωτιά, θλιβερά ερείπια της Παναγίας των Παρισίων. Η πομπή ήταν σημαντική ειδικά φέτος «για να δείξουμε ότι η Παναγία των Παρισίωνστέκεται ακόμη όρθια», είπε ο 21χρονος Τίμι Πατέα, ένας από τους νεαρούς φοιτητές Θεολογικής που καθοδηγούσαν το πλήθος.

Ο καθεδρικός του 12ου αιώνα ήταν ορατός στο βάθος, απέναντι από μια πεζογέφυρα στο γειτονικό Ιλ ντε λα Σιτέ, με κατεστραμμένη μεν την οροφή, αλλά το κυρίως κτίσμα και τα δύο κωδωνοστάσια να στέκουν αγέρωχα. Τα πολύτιμα κειμήλιά του σώθηκαν από την πυρκαγιά που αποτέφρωσε την Παναγία των Παρισίων, αλλά για λόγους ασφαλείας η αρχιεπισκοπή της γαλλικής πρωτεύουσας προτίμησε να μη χρησιμοποιήσει στη λιτανεία το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, αφήνοντάς το στο δημαρχείο.

Η Παναγία των Παρισίων θα παραμείνει κλειστή για πέντε με έξι χρόνια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποτιμηθούν οι ζημιές και να ολοκληρωθεί η υποστήλωση του ναού προτού ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Αλλά ακόμη και χωρίς τον καθεδρικό, που είναι η καρδιά της Πόλης του Φωτός, η καθολική κοινότητα της πρωτεύουσας συνέχισε κανονικά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στο γειτονικό ναό του St. Eustache

Φώτο: nbcnews.com

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share