Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

"Ημέρα της γης": Η Google την τίμησε με ειδικό εικονίδιο!

Δείτε λεπτομέρειες...

22 Απριλίου 2019 20:51

Ένα περιπλανώμενο άλμπατρος πρωταγωνιστεί στο ειδικό για την Ημέρα της Γης, Doodle της Google με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ένα περιπλανώμενο άλμπατρος, που σημειωτέον διαθέτει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από όλα τα εν ζωή πτηνά, είναι ο πρωταγωνιστής του Doodle που ετοίμασε φέτος η Google ειδικά για την Ημέρα της Γης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο όσον αφορά στα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε τη γη και τα πλάσματά της.

Έτσι, το φετινό Doodle «φιλοξενεί» 6 διαφορετικά σκίτσα του Kevin Laughlin, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην ύπαρξη ενός ευρέος φάσματος οργανισμών από όλο τον κόσμο, που όλα είχαν μια πρόσθετη μοναδική ποιότητα ή γήινη υπεροχή».

Για την ιστορία, η «Ημέρα της Γης» καθιερώθηκε το 1970 από τις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ύστερα από πρόταση του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελ σε συνέδριο της UNESCO, στο Σαν Φρανσίσκο το 1969. Πενήντα χρόνια μετά, ο ΟΗΕ όρισε τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Ο συντονισμός αυτής παγκοσμίως φέρει την υπογραφή του Earth Day Network.

NASΑ: Αστεροειδής σε μέγεθος πολυκατοικίας θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη!

NASΑ: Αστεροειδής σε μέγεθος πολυκατοικίας θα περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASΑ), ο αστεροειδής θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη.

O εν λόγω αστεροειδής «2019 GC6», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τροχιάς του, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον, καθώς δεν αποκλείεται τελείως μια διασταύρωση του με τη Γη.

Ο διαστημικός βράχος ανακαλύφθηκε στις 9 Απριλίου από το τηλεσκόπιο Catalina Sky Survey της Αριζόνα και η διάμετρος του μπορεί να φθάνει τα 30 μέτρα. Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048, ενώ οι επιστήμονες του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA έχουν κατατάξει τον αστεροειδή στους δυνητικά επικίνδυνους για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

NASA: Μεγάλη ανακάλυψη με 2 εξωπλανήτες μεγαλύτερους από την Γη!

Τεράστια ανακάλυψη για την NASA για τους δυο εξωπλανήτες που ανακάλυψε από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanets Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Από αυτούς ο ένας έχει το μέγεθος περίπου της Γης, ενώ ο άλλος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συγκεκριμένα, ο πλανήτης HD 21749b, ο οποίος ακτίνα περίπου 2,7 φορές μεγαλύτερη και μάζα 23 φορές μεγαλύτερη της Γης, κινείται γύρω από ένα άστρο κάπως μικρότερο από τον Ήλιο (έχει το 80% της μάζας του), που βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

 NASA

Ο εξωπλανήτης -η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο στη Χιλή- χρειάζεται 36 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο του (η διάρκεια του έτους του). Εκτιμάται ότι έχει πυκνή ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι βραχώδης.

Ο δεύτερος εξωπλανήτης HD 21749c είναι πολύ μικρότερος, παρόμοιος με τη Γη. Είναι η πρώτη φορά που το TESS βρίσκει ένα πλανήτη με μέγεθος σαν της Γης.

Ο εξωπλανήτης χρειάζεται μόνο οκτώ μέρες για να κάνει μια πλήρη περιφορά περί το άστρο του. Οι αστρονόμοι θα προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τη μάζα και τη σύνθεση αυτού του «γήινου» πλανήτη, κάτι όχι εύκολο λόγω του μικρού μεγέθους του.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νταϊάνα Ντράγκομιρ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share