Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η φωτογραφία με το ισχυρό πολιτικό μήνυμα μετατράπηκε σε άγαλμα!

Η τσαντιά στο κεφάλι νεοναζί!

22 Απριλίου 2019 11:40
Η φωτογραφία με το ισχυρό πολιτικό μήνυμα μετατράπηκε σε άγαλμα!

Η σκηνή που απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία μεταδίδει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και έχει αναδειχθεί σε μία εμβληματική εικόνα στη μάχη κατά της ανόδου της ακροδεξιάς.

Από τη μία εμφανίζει τον Σέπο Σέλουσκα, στέλεχος του κόμματος του Βόρειου Ράιχ, ο οποίος λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας, το 1985, καταδικάσθηκε για τον βασανισμό και τη δολοφονία ενός Εβραίου ομοφυλόφιλου.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Ντάνιελσον, Εβραία πολωνικής καταγωγής, της οποίας η μητέρα είχε οδηγηθεί σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτρορείο ειδήσεων.

Εκείνη την ημέρα, στις 13 Απριλίου 1985 -μία χρονιά που είχε σημαδευτεί από την αναβίωση πολλών νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη- το «θύμα» της επίθεσης συμμετείχε σε μία εκδήλωση του κόμματος του Βορείου Ράιχ στην σουηδική πόλη Βέξιε, μία εκδήλωση που είχε πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις. Όμως, παρά τις έντονες αντιδράσεις, το νεοναζιστικό κόμμακατόρθωσε να πραγματοποιήσει την πορεία του στους δρόμους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής, εμφανίζεται, εν μέσω του πλήθους των νεοναζιστών, μία 38χρονη γυναίκα, η Ντάνουτα, η οποία θαρραλέα υψώνει την τσάντα της και καταφέρνει ένα κτύπημα στο κεφάλι σημαιοφόρου της ακροδεξιάς ομάδας, του Σέπο Σέλουσκα.

Το 2014, η Σουηδή γλύπτρια Σουζάνα Άργουιν πλαστούργησε ένα άγαλμα σε μινιατούρα την πράξη της Ντάνιελσον, βάσει της φωτογραφίας. Έκτοτε προέκυψε η ιδέα να στηθεί ένα άγαλμα σε φυσικές διαστάσεις στην πόλη της Βέξιε, όμως το σχέδιο αυτό συνάντησε την αντίδραση των κεντρώων πολιτικών στην πόλη, που έκριναν ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προτροπή σε βία.

Αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και άλλο ένα εμπόδιο στην πραγμάτωση αυτής της ιδέας: Ο φωτογράφος που απαθανάτισε τη σκηνή, αντιτίθετο στην ιδέα να στηθεί το άγαλμα μόνο της Ντάνιελσον, υποστηρίζοντας πως χωρίς το γενικότερο πλαίσιο που παρατίθεται στο κάδρο της φωτογραφίας, η σημασία της πράξης της θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της πόλης είχαν άλλη γνώμη και θέλοντας να διατρανώσουν την άποψή τους ενάντια στη τήρηση ίσων αποστάσεων, αντέδρασαν.

Άρχισαν να κρεμούν τσάντες στα άλλα αγάλματα που κοσμούσαν την πόλη. Και τελικά δικαιώθηκαν. Πέντε χρόνια αργότερα, οι αρχές της πόλης αποδέχθηκαν το αίτημα για την ανέγερση ενός τέτοιου αγάλματος, και πλέον στο κέντρο της πόλης θα μπορεί κάποιος να δει το μνημείο μίας θαρραλέας πράξης!

Το φιλί του Χίτλερ σε μια Εβραία! H συγκλονιστική ιστορία πίσω από αυτή την φωτογραφία!

Μια φωτογραφία από το 1933, στην οποία βλέπουμε τον Αδόλφο Χίτλερ να αγκαλιάζει τρυφερά την Rosa Bernile Nienau, μια εβραιοπούλα 6 ετών, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 11.000 δολάρια, σήμερα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου.

Τι μπορεί να κρύβει αυτή η εικόνα, που σήμερα μας φαίνεται ασύλληπτη μετά τα τραγικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ολοκαύτωμα των Εβραίων;

Αυτή η φωτό πουλήθηκε σε δημοπρασία 11 000 δολάρια

Η Rosa Bernile Nienau και ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκαν την άνοιξη του 1933 στη Βαυαρία. Το 6χρονο κοριτσάκι και η μητέρα της, Καρολίν, χήρα εκείνη την εποχή, είχαν επισκεφθεί (μαζί με εκατοντάδες άλλους) το εξοχικό του δικτάτορα στην περιοχή για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, στις 20 Απριλίου. Ο Χίτλερ όταν έμαθε ότι το συγκεκριμένο κοριτσάκι είχε γεννηθεί την ίδια ημέρα με εκείνον, την κάλεσε να δοκιμάσει φράουλες με σαντιγί και να φωτογραφηθεί μαζί του.


Λίγο καιρό μετά την συνάντησή τους, το περιβάλλον του Χίτλερ ανακάλυψε ότι η γιαγιά της μικρής Bernile ήταν Εβραία. Στην ναζιστική Γερμανία, κάτι τέτοιο σήμαινε ότι μητέρα και κόρη θεωρούνταν επίσης Εβραίες.
Παρ’όλα αυτά, ο Χίτλερ διατήρησε σχέση με τη μικρούλα Εβραία και μάλιστα της έστειλε αντίτυπο της φωτογραφίας, με την υπογραφή του, στις 16 Ιουνίου 1933, στην οποία πρόσθεσε και ξερά λουλούδια.


Μεταξύ 1935 και 1938, το κοριτσάκι έγραψε περίπου 17 φορές στον Χίτλερ (όπως αποδεικνύουν τα γερμανικά αρχεία) ως τη στιγμή που ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φύρερ, ο Martin Bormann, της ζήτησε να διακόψει κάθε επαφή.

Το 1939 ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και 6 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και η μικρή Bernile. Το 1943, σε ηλικία 17 ετών, το νεαρό κορίτσι πέθανε από πολιομυελίτιδα σε νοσοκομείο του Μονάχου.
Πριν αλλά και μετά τον Πόλεμο, ο Χίτλερ φωτογραφήθηκε συχνά με παιδιά ώστε να δείξει πόσο αγαπητός ήταν στον λαό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share