Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σρί Λάνκα: 42 νεκροί μετά τις εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία!

Δείτε τι έγινε...

21 Απριλίου 2019 09:11
Σρί Λάνκα: 42 νεκροί μετά τις εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία!

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, και περιοχές κοντά σ' αυτή, κατά τον πρώτο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα από την αστυνομία της χώρας.

Οι εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα έγιναν ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι κατέγραψε συνολικά έξι εκρήξεις, σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και μια εκκλησία της πρωτεύουσας και σε ακόμη δύο εκκλησίες κοντά στο Κολόμπο.

Μια από τις εκκλησίες οι οποίες επλήγησαν βρίσκεται στο Νεγκόμπο, βόρεια της πρωτεύουσας.

«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.

Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ!

Μάχη με αγνώστους δίνουν οι δυνάμεις ασφαλείας στην Καμπούλ. Άγνωστοι επιτέθηκαν σε πολυώροφο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πυροβολισμούς, ωστόσο η περιοχή γύρω από το σημείο στην καρδιά της Καμπούλ έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι επιβεβαίωσε πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών γύρω από το υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφοριακής Τεχνολογίας αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η αρχική έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας στην είσοδο του υπουργείου. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική αστυνομία και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι -τρεις σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του υπουργείου στο BBC- φαίνεται να μάχονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στον πρώτο όροφο των κεντρικών γραφείων του υπουργείου Επικοινωνιών, που βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ, περίπου δύο χιλιόμετρα από την ισχυρά φυλασσόμενη «πράσινη ζώνη».

Η έκρηξη στην Καμπούλ σημειώνεται την επομένη της επ΄αόριστον αναβολής μιας συνάντησης ανάμεσα σε Ταλιμπάν και εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κατάρ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την έναρξη της εαρινής τους επίθεσης.

Το αφγανικό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει διενεργήσει επίσης στο παρελθόν πολλές φονικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

«Αγία Ζώνη ΙΙ»: Το πόρισμα του ΕΜΠ έδειξε ότι βυθίστηκε από έκρηξη βόμβας!

Το πόρισμα για το δεξαμενόπλοιο "Αγία Ζώνη ΙΙ" βγήκε και είναι άκρως αποκαλυπτικό αφού έδειξε ότι βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη βόμβας!

Ειδικότερα, στο πόρισμα του Τμήματος Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, που συμπεριελήφθη στην ογκώδη δικογραφία της Εισαγγελίας Πειραιά ταυτίζεται με τις διαπιστώσεις του Γ’ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων.

Η ομάδα του ΕΜΠ επισκέφθηκε το ναυάγιο και εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια τα ευρήματα, διαπιστώνοντας ότι βόμβα έσκασε στη δεξιά πλευρά του δεξαμενόπλοιου τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου 2017, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και να βυθιστεί.

Το πόρισμα του ΕΜΠ Όπως αναφέρει το πόρισμα του ΕΜΠ «Από όλες τις εκθέσεις επιθεωρήσεως, καθώς και τα πιστοποιητικά του πλοίου που ελέγχθηκαν ουδεμία έλλειψη ή παρατυπία εντοπίστηκε.

Το πλοίο συντηρείτο ενδελεχώς και ήταν αξιόπλοο», ενώ διαπιστώνει ότι «με βάση τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς επιθεωρήσεων, απορρίπτεται η πιθανότητα να κατακλύστηκε το μηχανοστάσιο του πλοίου από διαρροή λόγω φθοράς στο δίκτυο θαλάσσης του πλοίου ή στα ελάσματα των πλευρών και του πυθμένα. Επίσης αποκλείστηκε και η πιθανότητα κατάκλυσης του μηχανοστασίου λόγω λειτουργίας των αντλιών θαλάσσης του πλοίου».

Για το ρήγμα στη δεξιά πλευρά το ΕΜΠ καταλήγει ότι «από τα ευρήματα της μελέτης των ελασμάτων του μεγάλου ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου και από συγκριτική αντίστοιχη μελέτη υλικού από έλασμα ευρισκόμενο μακριά του ρήγματος αυτού, συμπεραίνεται πως η επίμαχη περιοχή φέρει χαρακτηριστικά αστοχίας που σχετίζονται με θραύση εξαιτίας πολύ μεγάλου ρυθμού παραμόρφωσης των ελασμάτων της, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας».

Μάλιστα οι επιστήμονες περιγράφοντας τα ευρήματά τους από το ρήγμα αναφέρουν ότι βρήκαν «εγκάρσιες άνισες παραμορφώσεις των τμημάτων των ελασμάτων εκατέρωθεν μιας ρωγμής προς το εσωτερικό του πλοίου. Ψαθυρές αστοχίες, τόσο κατά μήκος συγκολλήσεων όσο και ανυποστήρικτων ελασμάτων, μέσω εμφάνισης ευθύγραμμων ρωγματώσεων. Δημιουργία λωρίδων υλικού, δημιουργία αυτόνομων θραυσμάτων, απομείωση πάχους των ελασμάτων και αύξηση της σκληρότητας του υλικού τους. Παραμόρφωση κόκκων υλικού και σημαντικές αλλαγές στη μικροδομή μέσω της εμφάνισης χαρακτηριστικών ζωνών αδιαβατικής διάτμησης (λευκές ζώνες).

Η ταυτόχρονη παρουσία των παραπάνω ευρημάτων στις επιφάνειες αστοχίας, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι συγγραφείς της παρούσας έκθεσης, παραπέμπει σε εκρηκτική φόρτιση. Μετά από τη μελέτη της ευστάθειας και της κατάκλυσης του πλοίου προέκυψε ότι αυτό βυθίστηκε μετά από τη δημιουργία ρήγματος μέσω του οποίου κατακλύστηκαν οι δεξιές πλευρικές δεξαμενές έρματος No3 και No4, με αποτέλεσμα το πλοίο να λάβει κλήση 25.780 και έμπρυμνη διαγωγή 1.308 m. Λόγω της κλίσης και της διαγωγής του πλοίου εισήλθε νερό από το πρυμναίο φινιστρίνι της δεξιάς πλευράς, το οποίο εν συνεχεία οδηγήθηκε εντός του μηχανοσταστασίου το οποίο και κατέκλυσε. Μετά την κατάκλυση και του μηχανοστασίου, το πλοίο έχασε παντελώς την ευστάθεια του και βυθίστηκε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share