Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Απολογείται στο Εφετείο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος!

Στο πλευρό του είχε την κόρη του!

19 Απριλίου 2019 13:38
Απολογείται στο Εφετείο ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος!

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου ο συλληφθείς για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος έφτασε στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για να απολογηθεί.

Στο πλευρό του είχε τόσο την κόρη του, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, όσο και τη σύντροφο του Νατάσα Καλογρίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στον ανακριτή και ο δεύτερος δικηγόρος, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση ο οποίος συνελήφθη το πρωί της ίδιας μέρας.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: H άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η νύχτα στη ΓΑΔΑ!

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση πέρασε την πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ ο γνωστός ποινικολόγος
Σαν βόμβα «έπεσε» στα δικαστήρια η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης σε βάρος του 87χρονου Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Ο γνωστός ποινικολόγος συνελήφθη, προκειμένου να απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εκβίασης. Μάλιστα σήμερα έγινε και η δεύτερη σύλληψη του ποινικολόγου Θεόδωρου Παναγόπουλου!

Ήδη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απριλίου στη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος δηλώνει στους κοντινούς του ανθρώπους ότι ουδέποτε έχει μιλήσει με το κύκλωμα των φυλακών. Λέει, δηλαδή, ότι «δεν έχω ανταλλάξει κανένα μήνυμα με κανέναν», ενώ για το ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε βάρος του, υποστηρίζει ότι όλοι γνωρίζουν πού μένει, όλοι τον ξέρουν, είναι 87 ετών και δεν πρόκειται να διαφύγει από τη χώρα, καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι αθώος.


Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο δικηγόρος και συνεργάτης του, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο OPEN TV υποστήριξε ότι είναι προκλητικό το ένταλμα σύλληψής του. «Είναι δεδομένο ότι θα αφήσουμε τις αρχές να κάνουν το έργο τους. Σε ό,τι όμως αφορά το ένταλμα σύλληψης είναι προκλητικό. Επίσης προκλητικό ήταν και για την περίπτωση του κυρίου Αντωνόπουλου. Ο κ. Λυκουρέζος είναι 86 ετών… Το γραφείο από το σπίτι του είναι τρία τετράγωνα και μετακινείται καθημερινά με τα πόδια. Το κυριότερο είναι πως δεν είναι καταζητούμενος, δηλαδή δεν αναζητείται. Για να εκδώσει κάποιος ένταλμα σύλληψης θα πρέπει να είναι ύποπτος φυγής ή να αναζητείται. Ο κ. Λυκουρέζος ήταν ένας εκ των συνηγόρων του κ. Αντωνόπουλου. Συνεπώς πήγαινε καθημερινά στο ανακριτικό γραφείο και είχε πάει στον ανακριτή δύο φορές μετά την επιβολή της προσωρινής κράτησης του κ. Αντωνόπουλου. Δεν είναι καταζητούμενος», τόνισε ο Γιάννης Μαρακάκης.

Στο πλευρό του γνωστού ποινικολόγου είναι και η σύντροφός του, Νατάσα Καλογρίδη, η οποία βρίσκεται κοντά του από την ώρα της σύλληψής του. Επίσης, δίπλα του είναι και η κόρη του, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, η οποία θέλοντας να σχολιάσει τη σύλληψη του πατέρα της, ανέβασε στο instagram της μια ιστορία, στην οποία έλεγε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μην κάνεις όλα όσα μπορείς, μην ξοδεύεις όλα όσα έχεις, μην πιστεύεις όλα όσα ακούς και μην λες όλα όσα ξέρεις».

Το χρονικό
Ο γνωστός ποινικολόγος ηταν δικηγόρος του ήδη προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση Γιώργου Αντωνόπουλου, στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του, τον Νοέμβριο του 2014. Η εμπλοκή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ήρθε μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και των όσων έλεγαν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες οι Αλβανοί κρατούμενοι, καθώς φέρεται ότι ζήτησε από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο -υπερασπιστή του Αριστείδη Φλώρου- 2.000.000 ευρώ για να μην δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του Φλώρου, ο Αντωνόπουλος.

Μία από τις καταθέσεις που φέρεται να εμπλέκει τον ποινικολόγο στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών είναι αυτή του Ηλία Αναγνωστόπουλου. Ο καθηγητής μετέφερε τη συνομιλία που είχε με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, τον Αύγουστο του 2017, ενάμισυ μήνα πριν δολοφονηθεί από την αλβανική μαφία.
Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος ανέφερε: « Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300.000; Μου λέει “μιλάμε για πολλά!” Του λέω “:1 εκατ;”. Και μου λέει, “βάλε”. Του λέω “2;”. Μου απαντά “καλά είσαι!”. Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θεόδωρου Παναγοπουλου, ο οποίος δεν μίλησε».

Οι δικηγόροι, που διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισµένου Γ. Αντωνόπουλου, κρίθηκαν από τον εφέτη ανακριτή Ευτ. Νικόπουλο ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικηµάτων, µε αποτέλεσµα την έκδοση των ενταλµάτων σύλληψης. Σύµφωνα µε πληροφορίες και οι δύο αναµένεται να βρεθούν ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή αντιµέτωποι µε τις κατηγορίες της σύστασης εγκληµατικής οργάνωσης και απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου, ενώ αναµένεται να ζητήσουν προθεσµία προκειµένου να προετοιµάσουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισµούς.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρισκόταν σε εστιατόριο της οδού Πανεπιστηµίου, όταν οι άνδρες της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας έλαβαν στα χέρια τους το ένταλµα σύλληψης σε βάρος του. Οταν τον εντόπισαν, περίµεναν διακριτικά έξω από το εστιατόριο και στη συνέχεια τον πλησίασαν, του ανέφεραν ποιοι είναι και του επέδειξαν το ένταλµα του ειδικού εφέτη ανακριτή.

«Δεν είχα καμία εμπλοκή»
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνεργασία µε τους Αλβανούς έγκλειστους, που φέρονται ως αρχηγικά µέλη της µαφίας των φυλακών. Στα γραφεία της Αντιτροµοκρατικής βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και ο δικηγόρος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, ο οποίος δήλωσε ότι «το ένταλµα στερείται αιτιολογίας. ∆εν αντιλαµβάνοµαι τον λόγο της σύλληψης. Ελπίζω να µη συνδέεται µε άλλου είδους σκοπιµότητες». Αντίστοιχα, σε δήλωσή του ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής, υποστήριξε ότι έµεινε «άναυδος» από τις εξελίξεις.

Τι οδήγησε στη σύλληψη
Στο ένταλµα σύλληψης του κ. Λυκουρέζου, προκειµένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την υπόθεση του κυκλώµατος του Κορυδαλλού, φέρεται να οδήγησαν σειρά καταθέσεων συναδέλφων του αλλά και κάποιοι διάλογοι µελών του κυκλώµατος µε αναφορές στο όνοµά του. Ηδη από το απόγευµα της Τρίτης ο προφυλακισµένος δικηγόρος και πρώην εντολέας του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, σε υπόµνηµά του, τον «έδειξε» ως τον άνθρωπο που ζητούσε χρήµατα εν αγνοία του.

«Οπως µε ενηµέρωσε ο Θέµης Σοφός (...) ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε εκφράσει την απορία του σχετικά µε αξίωση υπέρογκης αµοιβής του δικηγόρου µου Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα τα πλήρωνε ο Αριστείδης Φλώρος, κάτι το οποίο αγνοούσα παντελώς. Κατόπιν απέστειλα επιστολή µέσω email προς τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θεόδωρο Παναγόπουλο και Θεµιστοκλή Σοφό, όπου (...) κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυµώ κανενός είδους αποζηµίωση από τον Αριστείδη Φλώρο ή οποιονδήποτε άλλο εµπλεκόµενο στην υπόθεση, κι ότι δεν µε βρίσκει καθόλου σύµφωνη η έγερση εκ µέρους των δικηγόρων µου οικονοµικών απαιτήσεων έναντι του Αριστείδη Φλώρου, θεωρώντας µάλιστα το ζητηθέν ποσό ως εξωφρενικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Αντωνόπουλος.

Μάλιστα, περιέγραψε ακόµη ένα περιστατικό κατά το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυµεί χρήµατα, ερχόµενος δε -όπως περιγράφει- σε ρήξη µε τον Αλ. Λυκουρέζο. «Την ηµέρα της δίκης πραγµατοποιήθηκε συνάντηση µεταξύ εµού, του Λυκουρέζου, του Σοφού, του Παναγόπουλου και της πρώην συζύγου µου, Λίλας Σεϊτανίδου, όπου ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση µε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία µου οικονοµικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέµα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει» υποστηρίζει στο υπόµνηµα ο Γ. Αντωνόπουλος.

Η κατάθεση Παναγόπουλου
Ως προάγγελος της παροχής εξηγήσεων που καλείται να δώσει ενώπιον του ανακριτή Ευτ. Νικόπουλου µπορεί να χαρακτηριστεί η κατάθεση του δικηγόρου Θ. Παναγόπουλου πριν από λίγες ηµέρες στο Μεικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ο κ. Παναγόπουλος στην κατάθεσή του είχε επιφυλάξει στον εαυτό του δευτερεύοντα ρόλο, καθώς -όπως είπε- ασχολήθηκε µε την υπόθεση τρία χρόνια µετά την απόπειρα δολοφονίας και δήλωσε κατηγορηµατικά πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει. «Αν γνώριζα τις συνοµιλίες του εντολέα µου (σ.σ.: Αντωνόπουλος) δεν θα είχα αναλάβει την υπόθεση. Οταν πληροφορήθηκα το περιεχόµενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα. Είναι τραγικά αυτά που ζούµε. Είµαστε εν δυνάµει κατηγορούµενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαµε την υπόθεση» είχε αναφέρει... προφητικά ο δικηγόρος.

Η κατάθεση Αναγνωστόπουλου
Για χρηµατικό αίτηµα του Αλέξανδρου Λυκουρέζου έκανε λόγο στην κατάθεσή του στην ίδια δίκη και ο δικηγόρος του Αρη Φλώρου, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. «Στις 30 Αυγούστου 2017 µε ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Ο Ζαφειρόπουλος µε πήρε την επόµενη ηµέρα και µου είπε ότι κάναµε µια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήµατα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει µιλάµε για πολλά! Του λέω 1 εκατ.; Και µου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος, παρουσία του Θ. Παναγόπουλου, ο οποίος δεν µίλησε» περιέγραψε ο µάρτυρας.

Η κατάθεση Σοφού
Για την υπόθεση κατέθεσε πριν από λίγες ηµέρες στην επίµαχη δίκη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου και ο αντιπρόεδρος του ∆ΣΑ, Θέµης Σοφός. Ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε τηλεφώνηµα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κατά το οποίο φέρεται να του είπε ότι «το γραφείο Λυκουρέζου ζητά χρήµατα». Χαρακτηριστικά είπε στο δικαστήριο: «Στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος µου τηλεφώνησε και µου είπε ότι “χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήµατα. Του λέω περίµενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ”». Oµως, σύµφωνα µε τον Θέµη Σοφό, όταν ο ίδιος επικοινώνησε µε τον Γ. Αντωνόπουλο και τον ενηµέρωσε για τη χρηµατική απαίτηση, ο προφυλακισµένος δικηγόρος φέρεται να του απάντησε: «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share