Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μακρόν: Νέα μέτρα για τα "κίτρινα γιλέκα"

Τι είναι έτοιμος να κάνει;

15 Απριλίου 2019 16:53
Μακρόν: Νέα μέτρα για τα

Μια σειρά μέτρων και αλλαγών με στόχο να «μετατρέψει σε λύσεις την οργή» των πολιτών θα ανακοινώσει απόψε από τηλεοράσεως ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου, που άνοιξε η κυβέρνησή του στον απόηχο της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει στην ομιλία του στις 8 μ.μ. τοπική ώρα τα «πρώτα απτά μέτρα» που θα ληφθούν ως απάντηση στις ανησυχίες που διατύπωσαν οι πολίτες σε πάνω από 10.000 δημόσιες συζητήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου, ενώ δύο μέρες αργότερα ο Μακρόν θα συζητήσει σε συνέντευξη Τύπου τις αλλαγές στην πολιτική του.

Προαναγγέλλοντας μ’ ένα σύντομο βίντεο στο Twitter το αποψινό τηλεοπτικό ραντεβού με τους Γάλλους πολίτες ο Μακρόν υποσχέθηκε «βαθιές αλλαγές». «Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την οργή σε λύσεις. Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στον Εθνικό Διάλογο. Τους τελευταίους μήνες εκφράσατε τις απόψεις σας και σας ακούσαμε», είπε.

Μειώσεις φόρων και κοινωνικά μέτρα ετοιμάζει ο Μακρόν

Χθες το βράδυ ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και υπουργούς του κι έσβηνε κι έγραψε τις αποψινές ανακοινώσεις του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προτεραιότητα στα νέα μέτρα αναμένεται να δοθεί στην αγοραστική δύναμη των πλέον αδύναμων για μια αξιοπρεπή επιβίωση έως το τέλος του μήνα. Συζητείται επίσης η πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος καθώς και η δημιουργία μιας κρατικής υπηρεσίας, η οποία να εξασφαλίζει την μηνιαία καταβολή της διατροφής στις μητέρες που ανατρέφουν τα παιδιά χωρίς σύντροφο. Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο πιστεύεται ότι θα αφορά στο δημοκρατικό πολίτευμα και η προώθηση συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων.

Η απάντηση του Μακρόν στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων»

«Λαός που πεινάει, δεν υποχωρεί», έγραφε ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, το περασμένο Σάββατο, στην 22η κινητοποίηση κατά του Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: ΑΡ
Ο Εθνικός Διάλογος ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η χειρότερη κρίση της προεδρίας Μακρόν, που είχε ξεσπάσει δύο μήνες νωρίτερα με αφορμή τις διαδηλώσεις για την αύξηση των φόρων επί των καυσίμων και εξελίχθηκε σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών του Γάλλου προέδρου.

Το τελευταίο πεντάμηνο κάθε Σάββατο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν ανελιπώς στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κι άλλων μεγαλουπόλεων για να διαδηλώσουν κατά πολιτικών που ευνοούν, όπως λένε, τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. Πολλές από τις κινητοποιήσεις κατέληξαν σε βίαια επεισόδια και καταστροφές περιουσίας, όπως την 1η Δεκεμβρίου στο μνημείο πεσόντων πολέμου στην Αψίδα του Θριάμβου και σε καταστήματα στην φημισμένη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Δύσκολο το στοίχημα για τον Μακρόν

Ο Μακρόν μετείχε σε δεκάδες δημόσιες συζητήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου, όπως στις 7 Μαρτίου όπου άκουσε τα παράπονα πολιτών του Greoux Les Bains της νότιας Γαλλίας / Φωτογραφία: ΑΡ/Claude Paris
Αλλά το εγχείρημα του Μακρόν να κατευνάσει την οργή των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν είναι εύκολο. «Δεν θα έχει άλλη ευκαιρία», προειδοποίησε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, ο επικεφαλής της Γερουσίας και στέλεχος των δεξιών Ρεπουμπλικανών, Ζεράρ Λαρσέρ.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν σε 10.134 δημόσιες συζητήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια σε δικτυακό τόπο της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Μακρόν όργωσε τη Γαλλία μετέχοντας σε δεκάδες συναντήσεις με δημάρχους και κατοίκους υποσχόμενος να δώσει λύσεις.

Αλλά πολλοί διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων», που μετείχαν για 22ο συνεχόμενο Σάββατο στις κινητοποιήσεις, απορρίπτουν εκ των προτέρων τις προτάσεις του: «Μεγάλος Εθνικός Διάλογος, μεγάλο μπλα μπλα», έγραφαν κάποια πανό στο Παρίσι. «Μακρόν, δεν περιμένουμε τίποτε από τις ανακοινώσεις σου», ανέφεραν άλλα.

Το Σάββατο, πάντως, ο αριθμός τους -31.000- ήταν πολύ μικρότερος από τους 282.000 που είχαν μετάσχει στην πρώτη διαδήλωση του Νοεμβρίου κατά του Μακρόν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share