Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Απέλυσαν την οικιακή βοηθό λόγω καρκίνου και της έδωσαν αποζημίωση 3.300 ευρώ!

Η υπόθεση έχει προκάλεσε μεγάλο θόρυβο!

15 Απριλίου 2019 15:25
Απίστευτο: Απέλυσαν την οικιακή βοηθό  λόγω καρκίνου και της έδωσαν αποζημίωση 3.300 ευρώ!

Μια Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός στο Χονγκ Κονγκ,απέλυσαν οι εργοδότες της αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο και εξασφάλισε αποζημίωση ενός ποσού που αντιστοιχεί σε 3.300 ευρώ, σε φιλικό διακανονισμό που έκανε ενώπιον δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά την όχι και τόσο αξιοζήλευτη θέση των οικιακών βοηθών στο Χονγκ Κονγκ.

Ανύπαντρη μητέρα 5 παιδιών, η Μπέιμπι Τζέιν Άλας διεγνώσθη τον Ιανουάριο σε ηλικία 38 ετών ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας στο τρίτο στάδιο.

Τον Φεβρουάριο, η οικογένεια στην οποία δούλευε της έδωσε επιστολή απόλυσης, στην οποία επικαλείτο ως λόγο τον καρκίνο, το οποίο σήμαινε ταυτοχρόνως ότι εξανεμιζόταν κάθε ελπίδα κάλυψης των ιατρικών της εξόδων.

Επίσης την περίοδο που υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, η 38χρονη όφειλε να ζητήσει να δοθεί παράταση στην άδεια διαμονής της (βίζα) ώστε να μπορέσει να παραμείνει στο Χονγκ Κονγκ, καθώς από το έγγραφο της απόλυσής της φαινόταν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή σε διάστημα 15 ημερών.

Να σας θυμίσουμε ένα περιστατικό στην Καλαμάτα: Απειλούσε οτι θα πέσει απο ταράτσα επειδή απολύθηκε!

Η Άλας και ο εργοδότης της, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία, κατέληξαν ωστόσο σήμερα σε φιλικό διακανονισμό στο εργατοδικείο του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Άλας θα λάβει 30.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 3.380 ευρώ) για την κάλυψη του επιδόματος ασθενείας, των ιατρικών της εξόδων και των αποδοχών της.

«Ενθαρρύνω τους εργαζόμενους να αγωνίζονται όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτού του είδους», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε έξω από το δικαστήριο.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι οικιακοί βοηθοί πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης, καθώς δεν προστατεύονται επαρκώς από τον νόμο.

Τα υψηλά ποσά που καταβάλουν στα πρακτορεία για να προσληφθούν, η υποχρέωση να διαμένουν στο σπίτι του εργοδότη, ο κατώτερος μισθός ύψους 4.520 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 510 ευρώ) και το γεγονός ότι οφείλουν να εγκαταλείψουν το Χονγκ Κονγκ σε διάστημα μερικών ημερών στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, αιτιολογούν γιατί είναι τόσο ευάλωτες σε όχι και τόσο ευσυνείδητους εργοδότες ή σε καταχρηστικές συμπεριφορές από την πλευρά των τελευταίων.

"Είναι τραγικό να...": Απολύσεις στην ΒΙΚΗ: Έκτακτη ανακοίνωση των εργαζομένων!

Εδώ και δέκα χρόνια είχαν αρχίσει τα προβλήματα για τους εργαζόμενους της ΒΙΚΗ. Κι αυτό γιατί, οι εργαζόμενοι της εταιρείας παρέμεναν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με το Πρωτοδικείο Άρτας να βγάζει σχετική απόφαση στις αρχές του περασμένου μήνα. Πλέον, όλοι οι εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας απολύθηκαν και αναμένουν τη διαδικασία πλειστηριασμού, ελπίζοντας να βρεθεί αγοραστής ώστε να πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή τους:

«Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας για την πτώχευση της εταιρείας ΒΙ.Κ.Η. Α.Ε., μετά από αίτηση των απλήρωτων εργαζομένων. Μετά τις σχετικές διαδικασίες την Τρίτη 19 Μαρτίου απολυθήκαμε όλοι και πλέον είμαστε εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί της περιουσίας της εταιρείας, από τους οποίους ευελπιστούμε ότι αν υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταφέρουμε να πληρωθούμε ένα μέρος των οφειλών.

Παράλληλα θα καταθέσουμε τα δικαιολογητικά μας για το επίδομα αφερεγγυότητας του ΟΑΕΔ για τους 3 μηνιαίους μισθούς, όπως ορίζει ο νόμος.

Από δω και στο εξής στόχος μας παραμένει η επανένταξή μας στην αγορά εργασίας. Έπειτα από 3 μήνες εργασίας εκ περιτροπής και 10 περίπου μήνες σε επίσχεση εργασίας, τα περιθώρια επιβίωσης έχουν στενέψει.

Είναι τραγικό μετά από δεκαετίες προσφοράς σαν εργαζόμενοι να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση.

Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι θα κατανοήσουν την κατάστασή μας και θα δώσουν σύντομα λύση στο πρόβλημά μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share