Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οι κουρτίνες των νοσοκομείων, σύμφωνα με μελέτη, είναι γεμάτες μικρόβια!

Προσοχή!

12 Απριλίου 2019 19:47
Οι κουρτίνες των νοσοκομείων, σύμφωνα με μελέτη, είναι γεμάτες μικρόβια!

Φωλιές βακτηρίων είναι οι κουρτίνες στα δωμάτια των ασθενών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με μελέτη.

Οι κουρτίνες, που χωρίζουν τις κλίνες των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία, υποτίθεται ότι προστατεύουν την ιδιωτικότητα των ασθενών, όμως μπορεί και να απειλούν την υγεία τους: συχνά είναι φορείς ανθεκτικών βακτηρίων που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν τους ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά 1.500 δείγματα ελήφθησαν απ' αυτού του είδους τις κουρτίνες στο πλαίσιο της μελέτης αυτής και πολυανθεκτικά βακτήρια εντοπίσθηκαν σε αναλογία μεγαλύτερη από μία στις πέντε. Συχνά οι ασθενείς ήταν φορείς του ίδιου βακτηρίου με αυτό που εντοπίσθηκε στην κουρτίνα τους.

«Αυτοί οι παθογόνοι παράγοντεςμπορούν να επιβιώνουν πάνω σ' αυτές τις κουρτίνες και να μεταφέρονται σε άλλες επιφάνειες και στους ασθενείς. Καθώς αυτές οι κουρτίνες χρησιμοποιούνται παντού, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε μία από τους συντάκτες της έρευνας, η Λόνα Μόντι, γιατρός και ερευνήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που πρόκειται να δημοσιευθούν προσεχώς σε μια ιατρική επιθέωρηση, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Σάββατο, μέχρι την Τρίτη στο Άμστερνταμ.

Η μελέτη αφορούσε έξι κέντρα κλινικής περίθαλψης του Μίσιγκαν. Συνολικά οι ερευνητές συγκέντρωσαν 1.500 δείγματα από τις κουρτίνες σε 625 θαλάμους, πρώτα κατά την εισαγωγή ασθενών και μετά περιοδικά, μέχρι και 6 μήνες αργότερα, εφόσον επρόκειτο για παρατεταμένη νοσηλεία.

Τα δείγματα ελήφθησαν από την άκρη των κουρτινών, εκεί όπου οι άνθρωποι τις αγγίζουν συχνότερα.

Αποτέλεσμα: 22% των δειγμάτων αυτών ήταν θετικά σε πολυανθεκτικά βακτήρια.

Σε σχεδόν 16% των περιπτώσεων, οι ασθενείς ήταν φορείς του ίδιου βακτηρίου που βρέθηκε στην κουρτίνα του δωματίου τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βακτήρια έχουν πιθανόν περάσει από τον ασθενή στην κουρτίνα, όμως και το αντίθετο «είναι βεβαίως δυνατό», δήλωσε η δρ. Μόντι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γιατρός πιστεύει πως είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι κουρτίνες αυτές αποτελούν πραγματικά πηγή βακτηριακής μόλυνσης για τους ασθενείς.


«Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως το νοσοκομειακό περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση παθογόνων», δήλωσε. «Συχνά αγγίζει κανείς τις κουρτίνες με βρόμικα χέρια και οι κουρτίνες είναι δύσκολο να απολυμανθούν».

«Οι πρακτικές ποικίλουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όμως συχνά οι κουρτίνες αυτές αλλάζουν κάθε έξι μήνες ή όταν είναι φανερά βρόμικες», δήλωσε ακόμη.

Τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο Αττικόν: Υπάρχουν ράτζα παντού!

Τουλάχιστον 100 ράντζα καταμέτρησε η ΠΟΕΔΗΝ στη μονάδα βραχείας νοσηλείας, στην οποία οι αθενείς υποτίθεται ότι πρέπει να μένουν για λίγες ώρες.

Τα ράντζα «ζουν και βασιλεύουν» στο νοσοκομείο «Αττικόν» όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Τετάρτη, μια ημέρα μέτα την εφημερία της Τρίτης, στους διαδρόμους του νοσοκομείουκαταμετρήθηκαν 100 ράντζα στους διαδρόμους της μονάδας βραχείας νοσηλείας, στην οποία οι αθενείς υποτίθεται ότι πρέπει να μένουν για λίγες ώρες.

Ομως, παρ' ότι οι ασθενείς στοιβάζονται στους διαδρόμους από την Τρίτη, μέχρι και τις 8 το βράδυ της Τετάρτης παρέμεναν εκεί, χωρίς να προωθηθούν σε θαλάμους.

«Η γρίπη φεύγει τα ράντζα μένουν» σχολίαζαν σκωπτικά από την ΠΟΕΔΗΝ απαντώντας στη ρητορική του υπουργείου Υγείας ότι τα ράντζα ήταν «παροδικό φαινόμενο» που το είχε αποδώσει στην έξαρση του κύματος της φετινής γρίπης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share