Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Χρόνια πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα!

12 Απριλίου 2019 06:50
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Παρασκευή 12 Απριλίου σήμερα και το Athensmagazine.gr είναι εδώ για να σας μεταφέρει το εορτολόγιοτης ημέρας! Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

† Ακάθιστος Ύμνος.

† Βασιλείου, επισκόπου Παρίου.

† Αγίου μάρτυρος Σάββα, του εν Μπουζάου της Ρουμανίας.

† Δαμιανού, επισκόπου Παβίας.

† Οσίας Ανθούσης.

† Αγίων μαρτύρων Δήμη η Δημή και Πρωτίωνος και των συν αυτοίς μαρτυρησάντων.

† Αγίου ιερομάρτυρος Αρτέμονος.

† Αγίων οσιομαρτύρων Δαυίδ, Ιωάννου και Μηνά.

† Μετακομιδής της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.

† Σεργίου Β’, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

† Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

† Βασιλείου, Επισκόπου Ριαζάν και Μούρωμ.

† Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου,

† Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Μούρωμ της Ρωσίας.

† Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Μπελινίτς της Ρωσίας.

† Εορτή της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Καθολική Εκκλησία

† Αγίου Αλφερίου.

† Πάπα Ιουλίου Α’.

† Αγίου Ζήνωνος, πολιούχου της Βερόνας και προστάτη των ψαράδων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) και των νεογέννητων.

Γιορτάζουν: Ανθούσα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Στη Ρωσία γιορτάζεται η Ημέρα του Κοσμοναύτη, σε ανάμνηση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης, που πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».

Η «Νύχτα του Γιούρι» («Yuri’s Night»), σε ανάμνηση της πρώτης διαστημικής πτήσης του Γκαγκάριν, αλλά και της πρώτης πτήσης του διαστημικού λεωφορείου της NASA στις 12 Απριλίου 1981.

Ποια είναι η ιστορία του Τιμίου Σταυρού;

Ξέρατε ποια είναι η ιστορία του Τίμιου Σταυρού; Είναι κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την θρησκεία και την Εκκλησία μας και πρέπει να ψάξουμε για να λύσουμε τις απορίες μας.. Εδώ λοιπόν θα διαβάσετε ποια είναι η ιστορία του Τίμιου Σταυρού που είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του εκκλησιαστικού έτους και μία από τις μεγαλύτερες της χριστιανοσύνης!

Δύο γεγονότα γιορτάζει την ημέρα αυτή η εκκλησία μας, ενώ πλούσια σε έθιμα είναι και η λαϊκή μας παράδοση.
Το πρώτο γεγονός είναι η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Γολγοθά, από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, το 335 μ.Χ. Είχαν προηγηθεί ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 326 από την αγία Ελένη, η οποία είχε πάει στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει και να φέρει στο φως τους τόπους που γεννήθηκε, δίδαξε, θαυματούργησε, μαρτύρησε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε ο Χριστός.

Είναι γνωστό ότι εξ αιτίας της εκστρατείας του αυτοκράτορα της Ρώμης Τίτο, το 70 μ.Χ. και άλλων μεταγενέστερων καταστροφών της Ιερουσαλήμ, δεν είχε μείνει «λίθος επί λίθον» στην αγία πόλη, όπως είχε προφητεύσει και ο Χριστός, λίγο πριν το Πάθος Του (Ματθαίου, κεφ. 24, εδάφ. 2).

Διαβάστε ακόμα: Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: Η εκπληκτική υμνωδία του Ακάθιστου Ύμνου!

Προχωρώντας οι ανασκαφές, την Αγία Ελένη οδήγησε θαυματουργικά στην εύρεση τριών Σταυρών το άρωμα του γνωστού μας φυτού, του βασιλικού. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ένα δεύτερο θαύμα ήλθε τότε να αποκαλύψει ποιος από τους τρεις ήταν του Χριστού: Ύστερα από πολλές δεήσεις, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος, άγγιξε τους Σταυρούς στο σώμα μιας ετοιμοθάνατης (κατ' άλλες πηγές νεκρής) χριστιανής. Το άγγιγμα του τρίτου Σταυρού την επανέφερε στη ζωή, γεγονός που έπεισε τους πιστούς ότι πάνω σ’ αυτόν είχε σταυρωθεί ο Χριστός.

Το ιερότερο αυτό σύμβολο της ορθοδοξίας μας παραδόθηκε από την Αγία Ελένη στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 13 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά. Την επομένη (14 Σεπτεμβρίου), ημέρα των εγκαινίων του περικαλλούς ναού της Αναστάσεως, τον οποίο ανήγειρε η Αγία Ελένη, ο πατριάρχης τον τοποθέτησε εντός του πανίερου αυτού προσκυνήματος της ορθοδοξίας, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο γεγονός (δεύτερη Ύψωση) σχετίζεται με την εκστρατεία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου κατά των Περσών, οι οποίοι είχαν πάρει ως λάφυρο και τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την οριστική νίκη εναντίον τους ο Ηράκλειος, το 628 μ.Χ., ανέκτησε το ιερό σύμβολο, για να πάρει και πάλι τη θέση του στο ναό της Αναστάσεως από πατριάρχη Ιεροσολύμων Ζαχαρία, την ίδια ημερομηνία του 629 (14 Σεπτέμβρη).

Εκκλησιαστικοί συγγραφείς, π.χ. Παυλίνος, αναφέρουν πως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι' αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει και στις άλλες Εκκλησίες. Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, πολλά από τα οποία στις μονές του Αγίου Όρους.

Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 14 του Σεπτέμβρη την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στο τυπικό της εκκλησίας είναι απαραίτητος και ο βασιλικός. Διαβασμένα μικρά κλωνάρια του ιερού αυτού φυτού διανέμονται στους πιστούς μετά την απόλυση, ως ευλογία.

Την ημέρα αυτή έχουμε και αυστηρή νηστεία, γιατί στη Θ. Λειτουργία αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο της Σταύρωσης (Ιωάννου, κεφ. ΙΘ΄, εδάφ. 6-11, 13-20, 25-28 και 30-35).

Η Εκκλησία μας επικαλείται τη δύναμη του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού σε κάθε Θ. Λειτουργία και ακολουθία.

Εσείς το ξέρατε; Γιατί οι Τούρκοι πιστεύουν στον Άγιο Γεώργιο

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Παράλληλα, ρίξτε μία ματιά και στις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις του Κώστα Λεφάκη!

Να σας θυμίσουμε, ότι εδώ στο Athensmagazine.gr, σας δώσαμε και τις αστρολογικές προβλέψεις για τον μήνα Απρίλη από τη Λίτσα Πατέρα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share