Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υπουργός Υγείας: Υποσχέσεις με "άρωμα" προεκλογικού χαρακτήρα!

Τι συνέβη;

11 Απριλίου 2019 20:44
Υπουργός Υγείας: Υποσχέσεις με

Εκλογές πλησιάζουν και υποσχέσεις έρχονται για τους γιατρούς... Έτσι έγινε και με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό!

Υποσχεσιολογία και…προεκλογικού χαρακτήρα δεσμεύσεις χαρακτήρισαν τη συνάντηση του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, την περασμένη Τετάρτη. Αυτό τουλάχιστον εισέπραξε από τη συζήτηση των πλείστων θεμάτων που περιελάμβανε η ατζέντα τους, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), την οποία εκπροσωπούσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας.

Για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με την ΕΙΝΑΠ να υπογραμμίζει από την πλευρά της πως «από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και το 2018 έχουν διοριστεί 1.800, τους περισσότερους από τους οποίους δεν έχουμε δει ακόμη.

Όμως ο υπουργός δεν απάντησε στην τεκμηριωμένη ερώτηση της ΔΗΠΑΚ ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν τώρα (700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί και 1.000 επικουρικοί που θα έχουν απολυθεί». Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως θα προκηρυχθούν 940 θέσεις (οι 380 στην Αττική) και πως τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο. «Η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό …χρώμα. Όπως είδαμε τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πρωταπριλιά του 2015 , άλλο τόσο θα βλέπουμε τις χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα» είναι η απάντηση της ΔΗΠΑΚ.

Ανάλογη απόκλιση στοιχείων καταθέτει η ΔΗΠΑΚ και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ: «ενώ υπήρξε παραδοχή ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι «οριακοί» και ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα 65 εκατ ευρώ λιγότερα για τα νοσοκομεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει προσαύξηση κάθε χρόνο». Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων, τα οποία δείχνουν πως το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις για να πάρουν αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό και να πληρώνουν τους ελαστικά εργαζόμενους. Χαρακτηριστική περίπτωση ελαστικής εργασίας αποτελούν οι επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί καθώς από το 2020 συμβάσεις θα γίνονται από όσα νοσοκομεία έχουν έσοδα ώστε να μπορούν να πληρώνουν τους επικουρικούς γιατρούς. Τουλάχιστον 500 γιατροί σήμερα πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Να σας θυμίσουμε: Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών: Δεκτή η αγωγή 80 γιατρών για την «υποχρεωτική» μετατροπή τους σε «οικογενειακούς»!

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της ιατρικής εκπαίδευσης και των εξετάσεων ειδικότητας, οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν επαναλήφθηκε η δέσμευση της ηγεσίας για την ακύρωση της διάταξης για το βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. Απολύτως σχετιζόμενη κατά την ΕΙΝΑΠ με την ιατρική εκπαίδευση είναι η έλλειψη ειδικευομένων ιατρών στο ΕΣΥ. Ο κ. Σιώρας υπογράμμισε ότι τουλάχιστον το 1/3 των θέσεων ειδικευομένων είναι κενές, αφού η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται αμείωτη. «Ποιες είναι αυτές οι «πολλαπλές παρεμβάσεις» που υπόσχονται χρόνια τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία; Αντί για εκπαίδευση, μόνιμη δουλειά και ικανοποιητικές αποδοχές για τους νέους γιατρούς, αυτή η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, τους ανοίγει δρόμο για ξεριζωμό» επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

Μελανό τοπίο βλέπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σε άλλα θέματα του ΕΣΥ. Όπως στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, που θα δοθούν σε διαβούλευση σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται «αποκατάσταση» στις δραματικές μειώσεις θέσεων. Ανακοινώθηκε επίσης από τον κ. Ξανθό ότι θα μείνουν κλειστά όσα νοσοκομεία έκλεισαν και κάποια για «αξιοποίηση» θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας. Προκλητική θεώρησαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και τη θέση του υπουργού ότι «έχουμε μόνο 56 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ», κι ενώ η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει πως είναι κοινό μυστικό ότι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον αέρα βρίσκεται και το περίφημο νέο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής. «Σε κάθε περίπτωση αν δεν αναπτυχθεί ευρύ δίκτυο δημόσιων δωρεάν δομών Π.Φ.Υ. (και όχι τις απαράδεκτες ΤΟΜΥ) και αν δεν εξοπλιστούν και στελεχωθούν τα περιφερικά νοσοκομεία, το μόνο που θα γίνεται είναι διαχείριση της σημερινής αθλιότητας» επισήμανε ο κ. Σιώρας.

Ζητήθηκε ακόμη από την ΕΙΝΑΠ να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο «που να κατοχυρώνει και να προστατεύει τους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται σε Πανεπιστημιακές κλινικές, από αυθαιρεσίες και καταπίεση, από τους «ισότιμους» κατά τα άλλα πανεπιστημιακούς συναδέλφους».

Επισημάνθηκε η δυσλειτουργία που επιφέρει στους νοσοκομειακούς γιατρούς!

Η νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των πιστοποιητικών για Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και δόθηκε η υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα απλοποιηθεί η χορήγηση πιστοποιητικών μετά από συνεννόηση με το υπουργείο εργασίας. Επίσης, δεσμεύτηκε ο υπουργός πως θα προβλεφθεί αμοιβή για τους ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εξειδικεύσεις. Αντιθέτως, δέσμευση δεν δόθηκε για το θέμα που ταλαιπωρεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς που καλούνται να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. «Και θεραπεύουν και συνταγογραφούν και ελέγχουν … τον εαυτό τους ως εντεταλμένοι από τις Διοικήσεις ελεγκτές» όπως παρατήρησε ο κ. Σιώρας.

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της περίφημης εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για ποινικές ευθύνες γιατρών σε ιατρικά λάθη, μία εγκύκλιο που χαρακτηρίζεται από την ΕΙΝΑΠ «ύπουλη γιατί ανοίγει δρόμους σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε απίστευτες αποζημιώσεις από γιατρούς και επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στους συναδέλφους. Ανοίγει την όρεξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να εξαναγκάζουν χιλιάδες γιατρούς να πληρώνουν ακριβά συμβόλαια». Από πλευράς υπουργείου δεν υπήρξε δέσμευση για αλλαγή νόμου. Υπήρξε υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα «φιλτράρουν» τέτοιες υποθέσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share