Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Χρόνια πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα!

11 Απριλίου 2019 07:00
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Πέμπτη 11 Απριλίου σήμερα και το Athensmagazine.gr είναι εδώ για να σας μεταφέρει το εορτολόγιο της ημέρας! Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

† Μέγας Κανών.

† Αντίπα Ιερομάρτυρος, προστάτη των ελλήνων οδοντιάτρων.

† Οσίων Τρυφαίνης και Ματρώνης.

† Οσίου Φαρμουθίου.

† Αγίου μάρτυρος Μαρτινιανού, του εν Ρώμη αθλήσαντος.

† Αγίου οσιομάρτυρος Βάκχου.

† Οσίων Ευθυμίου και Χαρίτωνος του Σγιανζέμα της Ρωσίας.

† Οσίου Ιακώβου, του εκ Ρωσίας.

† Οσίου Ιακώβου, του εκ Ρωσίας.

† Βαρσανουφίου, επισκόπου Τβερ και Καζάν.

† Οσίου Καλλινίκου, του εκ Ρουμανίας.

Καθολική Εκκλησία

† Του ιερομάρτυρος Στανισλάου προστάτη της Πολωνίας και της πόλης της Κρακοβίας,

† Της ιταλίδας Αγίας Τζέμα, προστάτιδας των σπουδαστών και των φαρμακοποιών.

† Της γαλλίδας Αγίας Γκοντεμπέρτα, προστάτιδας των ανθρώπων απο την ξηρασία.

† Της αγγλίδας Αγίας Γκούθλακ.

Γιορτάζουν: Αντίπας, Αντύπας.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον

Η Ημέρα για την απελευθέρωση των κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τιμάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης,σε ανάμνηση της κατάληψης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ (επί γερμανικού εδάφους) από τους Αμερικανούς, στις 11 Απριλίου 1945, και της απελευθέρωσης χιλιάδων κρατουμένων.

Δημόσια Αργία στην Κόστα Ρίκα, καθώς τιμάται η μνήμη του εθνικού ήρωα της χώρας Χουάν Σανταμαρία (1831-1856), ενός φτωχού χωρικού, που όρθωσε το ανάστημά του κατά του τυχοδιώκτη Αμερικανού Γουίλιαμ Γουόκερ, που προσπάθησε να καταλάβει όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής στα μέσα του 19ου αιώνα και να εγκαθιδρύσει μία αυτοκρατορία σκλάβων.

Εθνική Ημέρα Οικόσιτων Ζώων στις ΗΠΑ.

Εθνική Ημέρα Λιωμένου Τυριού (cheese fondue) στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η ιστορία του Τιμίου Σταυρού;

Ξέρατε ποια είναι η ιστορία του Τίμιου Σταυρού; Είναι κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την θρησκεία και την Εκκλησία μας και πρέπει να ψάξουμε για να λύσουμε τις απορίες μας.. Εδώ λοιπόν θα διαβάσετε ποια είναι η ιστορία του Τίμιου Σταυρού που είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του εκκλησιαστικού έτους και μία από τις μεγαλύτερες της χριστιανοσύνης!

Δύο γεγονότα γιορτάζει την ημέρα αυτή η εκκλησία μας, ενώ πλούσια σε έθιμα είναι και η λαϊκή μας παράδοση.
Το πρώτο γεγονός είναι η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Γολγοθά, από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, το 335 μ.Χ. Είχαν προηγηθεί ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 326 από την αγία Ελένη, η οποία είχε πάει στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει και να φέρει στο φως τους τόπους που γεννήθηκε, δίδαξε, θαυματούργησε, μαρτύρησε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε ο Χριστός.

Είναι γνωστό ότι εξ αιτίας της εκστρατείας του αυτοκράτορα της Ρώμης Τίτο, το 70 μ.Χ. και άλλων μεταγενέστερων καταστροφών της Ιερουσαλήμ, δεν είχε μείνει «λίθος επί λίθον» στην αγία πόλη, όπως είχε προφητεύσει και ο Χριστός, λίγο πριν το Πάθος Του (Ματθαίου, κεφ. 24, εδάφ. 2).

Διαβάστε ακόμα: Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: Η εκπληκτική υμνωδία του Ακάθιστου Ύμνου!

Προχωρώντας οι ανασκαφές, την Αγία Ελένη οδήγησε θαυματουργικά στην εύρεση τριών Σταυρών το άρωμα του γνωστού μας φυτού, του βασιλικού. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ένα δεύτερο θαύμα ήλθε τότε να αποκαλύψει ποιος από τους τρεις ήταν του Χριστού: Ύστερα από πολλές δεήσεις, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος, άγγιξε τους Σταυρούς στο σώμα μιας ετοιμοθάνατης (κατ' άλλες πηγές νεκρής) χριστιανής. Το άγγιγμα του τρίτου Σταυρού την επανέφερε στη ζωή, γεγονός που έπεισε τους πιστούς ότι πάνω σ’ αυτόν είχε σταυρωθεί ο Χριστός.

Το ιερότερο αυτό σύμβολο της ορθοδοξίας μας παραδόθηκε από την Αγία Ελένη στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 13 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά. Την επομένη (14 Σεπτεμβρίου), ημέρα των εγκαινίων του περικαλλούς ναού της Αναστάσεως, τον οποίο ανήγειρε η Αγία Ελένη, ο πατριάρχης τον τοποθέτησε εντός του πανίερου αυτού προσκυνήματος της ορθοδοξίας, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο γεγονός (δεύτερη Ύψωση) σχετίζεται με την εκστρατεία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου κατά των Περσών, οι οποίοι είχαν πάρει ως λάφυρο και τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την οριστική νίκη εναντίον τους ο Ηράκλειος, το 628 μ.Χ., ανέκτησε το ιερό σύμβολο, για να πάρει και πάλι τη θέση του στο ναό της Αναστάσεως από πατριάρχη Ιεροσολύμων Ζαχαρία, την ίδια ημερομηνία του 629 (14 Σεπτέμβρη).

Εκκλησιαστικοί συγγραφείς, π.χ. Παυλίνος, αναφέρουν πως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι' αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει και στις άλλες Εκκλησίες. Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, πολλά από τα οποία στις μονές του Αγίου Όρους.

Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 14 του Σεπτέμβρη την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στο τυπικό της εκκλησίας είναι απαραίτητος και ο βασιλικός. Διαβασμένα μικρά κλωνάρια του ιερού αυτού φυτού διανέμονται στους πιστούς μετά την απόλυση, ως ευλογία.

Την ημέρα αυτή έχουμε και αυστηρή νηστεία, γιατί στη Θ. Λειτουργία αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο της Σταύρωσης (Ιωάννου, κεφ. ΙΘ΄, εδάφ. 6-11, 13-20, 25-28 και 30-35).

Η Εκκλησία μας επικαλείται τη δύναμη του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού σε κάθε Θ. Λειτουργία και ακολουθία.

Εσείς το ξέρατε; Γιατί οι Τούρκοι πιστεύουν στον Άγιο Γεώργιο

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δείτε επίσης στο AthensMagazine.gr 

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 09 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share