Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφρική: Πάνω απο 1.000 νεκροί απο τον κυκλώνα Ιντάι!

Οι επιχειρήσεις περιορίζονται στον εντοπισμό πτωμάτων.

10 Απριλίου 2019 12:51
Αφρική: Πάνω απο 1.000 νεκροί απο τον κυκλώνα Ιντάι!

Οι πληγέντες σε Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη εκτιμώνται σε δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τοπικών αρχών και του ΟΗΕ
Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ιντάι τον προηγούμενο μήνα από τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000, ενώ οι πληγέντες εκτιμώνται σε δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τοπικών αρχών και του ΟΗΕ.

Χθες Τρίτη το βράδυ η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών στη χώρα.

«Η κυβέρνηση με θλίψη ανακοινώνει ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 344», ανακοίνωσε η υπουργός Ενημέρωσης Μόνικα Μουτσβάνγκουα στους δημοσιογράφους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγοι για 180 με 250 νεκρούς.

«Οι επιχειρήσεις περιορίζονται πλέον στον εντοπισμό πτωμάτων. Οι αγνοούμενοι πλέον θεωρούνται νεκροί», πρόσθεσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Ζιμπάμπουε, τουλάχιστον 257 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εξάλλου στη γειτονική Μοζαμβίκη ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έκανε λόγο για 602 νεκρούς.

Ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα την πόλη Μπέιρα στη Μοζαμβίκη και το μισό εκατομμύριο κατοίκους της στις 14 Μαρτίου. Μετά συνέχισε την καταστροφική του πορεία προς τα δυτικά και τη Ζιμπάμπουε. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και εκτεταμένες πλημμύρες και στις δύο χώρες.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο μόνο στη Μοζαμβίκη, έχουν πληγεί από τον κυκλώνα, ανάμεσά τους και 165.000 που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στις δύο χώρες. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 251 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει έκτακτη βοήθεια προς τις δύο χώρες τους επόμενους τρεις μήνες.

Εξάλλου σημαντικές πλημμύρες προκλήθηκαν από το πέρασμα του Ιντάι και στο Μαλάουι, όπου 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σχεδόν 900.000 επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα.

Ποιος ήταν ο δραπέτης των φυλακών των Τρικάλων που σκοτώθηκε σε αιματηρή ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων!

Δραπέτης από το Μάρτιο του 2013 - ένας από τη μεγάλη «απόδραση των 11» από τις φυλακές Τρικάλων ήταν ο Αντμίρ Μουρατάι που έπεσε τελικά νεκρός από τα πυρά συμπατριωτών του αστυνομικών στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Ο Μουρατάι ήταν επίσης ένας από τους πολύ σκληρούς κακοποιούς της μεγάλης απόδρασης ο οποίος εξέτιε ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε αναρίθμητες ληστείες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport.gr ο σκληρός κακοποιός φέρεται ότι ήταν ένας από τους τέσσερις ληστές που είχαν εκτελέσει εν ψυχρώ 45χρονο πρατηριούχο στο Δομοκό τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο άτυχος πρατηριούχος, που είχε δεχθεί τρεις σφαίρες, είχε πάει να αντικαταστήσει για λίγη ώρα τον πατέρα του, που δούλευε τις περισσότερες ώρες στο πρατήριο.

Ο 27χρονος τότε Αντμίρ Μουρατάι ήταν μέλος εγκληματικής ομάδας που είχε κάνει πολλές ληστείες στη Φθιώτιδα και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Τον Μάιο του 2013 μαζί με έναν ακόμη συνεργό είχε κάνει μια κινηματογραφική ληστεία στη Λάρισα με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ. Τότε, μαζί με έναν συνεργό του είχαν μπει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και απειλώντας τους υπαλλήλους κατάφεραν να φύγουν με ένα ποσό που άγγιζε το 1εκ.€.

Με πιστόλι και Καλάσνικοφ ακινητοποίησαν τον διευθυντή και τους υπαλλήλους, άνοιξαν τα χρηματοκιβώτια και άρπαξαν χρηματικό ποσό που αγγίζει το 1εκ.€.

Στη συνέχεια οι δυο ληστές δεν προσπάθησαν να φύγουν από κάποια πόρτα, αλλά βγήκαν από ένα παραθυράκι του ημιορόφου, πέρασαν στον φωταγωγό και πήδηξαν σε παρακείμενη νεοανεγειρόμενη οικοδομή και κατάφεραν να παραμείνουν ασύλληπτοι παρά την κινητοποίηση, τότε, της αστυνομίας.

Αιματηρή ληστεία σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Τιράνων

Χθες, ο Αντμίρ Μουρατάι και άλλοι ένοπλοι άνδρες, εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ένα αεροσκάφος.

Οι μασκοφόροι ληστές μπήκαν στο αεροδρόμιο από μια είσοδο που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, έκλεψαν τα χρήματα και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη από την αστυνομία, με ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να σκοτωθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροπλάνο που στοχοθετήθηκε από τους ληστές είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι μηχανές του αεροσκάφους είχαν τεθεί σε λειτουργία όταν τρεις άνδρες που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής μπήκαν από το κάτω μέρος, απείλησαν με όπλα το προσωπικό και διέταξαν τους παρεβρισκόμενους να πέσουν στο πάτωμα. Το αεροπλάνο επρόκειτο να αναχωρήσει με προορισμό τη Βιέννη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share