Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Λουκέτο" σε γυμνάσια και λύκεια: Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι καθηγητές!

Αντιδρούν στο νέο σύστημα!

9 Απριλίου 2019 08:46

Σειρά κινητοποιήσεων εξήγγειλε για την Παρασκευή 12 Απριλίου η ΟΛΜΕ, ενόψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στη Γ Λυκείου και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να σας υπενθυμίσουμε ποια ακριβώς είναι τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο!

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 12 Απριλίου και συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας εξήγγειλε η ΟΛΜΕ, ενόψει της δημοσιοποίησης του τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, με το νέο σχέδιο υποβαθμίζεται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου.

Στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας, έχουν ήδη εξαγγελθεί από την ΟΛΜΕ συλλαλητήρια διαμαρτυρία με αφορμή τη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο σημείο να σας υπενθυμίσουμε πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα!

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, επέμεινε, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και ομοσπονδίας, αφού, όπως σημείωσε, στις επιτροπές που αποφάσισαν για το σχέδιο, δεν υπήρξε παρουσία της ΟΛΜΕ.

Οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφάσισαν σε ποσοστό, που άγγιξε το 90%, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, με απεργίες, συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και ενημερώσεις των γονέων και μαθητών.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την ΑΣΓΜΕ (Ομοσπονδία γονέων) για κοινή δράση εκπαιδευτικών και γονέων, ενώ με ανοιχτή επιστολή θα ενημερώσει τις οικογένειες σχετικά με τα σημεία αντίθεσης του εκπαιδευτικού κόσμου στο νέο σύστημα εισαγωγής.

Πανελλαδικές 2019: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων!

Μέχρι τη Δευτέρα, 2 Απριλίου 2019, παρατάθηκε η περίοδος υποβολής της αίτησης - δήλωσης των μαθητών και απόφοιτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι αιτήσεις είχαν ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η σημερινή ημέρα. Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας,όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτηση τους, μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των αντίστοιχων ημερήσιων ή εσπερινών λυκείων.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα! Πότε αρχίζουν;

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 για τους υποψηφίους Απόφοιτος Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου. Ποιες είναι οι 99 πράσινες σχολές;

Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της έκθεσης και της νεοελληνικής γλώσσας για τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου ενώ για τα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις ξεκινούν με το ίδιο μάθημα την επόμενη μέρα Δηλαδή 7 Ιουνίου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές στο μηχανογραφικό

Μέχρι αυτήν τη στιγµή (τις επόµενες ηµέρες θα γίνουν και άλλες αλλαγές) οι µαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι ισχύουν τα εξής:

Εκτός από την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στο Μηχανογραφικό του 2019 έχουµε την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου µε 9 τµήµατα, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων µε 7 τµήµατα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας µε 15 τµήµατα και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας µε 12 τµήµατα. Συνολικά 43 τµήµατα καταργούνται. Η υλικοτεχνική υποδοµή, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήµιο, το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο και το Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Να σας υπενθυμίσουμε πότε λήγει το φετινό διδακτικό έτος!

Στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων έχουµε την κατάτµηση των Τµηµάτων ΦΠΨ σε δύο τµήµατα το καθένα.

Όπως τονίζει στο «ΕτΚ» ο µαθηµατικός και ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, πρόβληµα υπάρχει αυτήν τη στιγµή µε τα νέα τµήµατα, µε επιστηµονικό αντικείµενο που δεν είναι σαφώς προσδιορισµένο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων τους. Τέτοια τµήµατα είναι, για παράδειγµα, το Τµήµα Συστηµάτων Ενέργειας στη Λάρισα, το Τµήµα ∆ηµιουργικών Μέσων και Βιοµηχανιών στον Βόλο και το Τµήµα ∆ηµόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Αυτά τα τµήµατα, που θα δεχτούν τους πρώτους τους φοιτητές τον Σεπτέµβριο, θα πρέπει άµεσα να έχουν καθορίσει το πρόγραµµα σπουδών τους και τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των πτυχιούχων τους, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αν θα τα επιλέξουν ή όχι.

Στο µηχανογραφικό θα υπάρχουν και νέα τµήµατα, µε τα οποία όµως δεν υπάρχει κανένα ζήτηµα, καθώς αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τµηµάτων στα ΤΕΙ, όπως για παράδειγµα το Τµήµα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως Τµήµα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγµατα είναι ξεκάθαρα. Το τµήµα είχε και θα έχει έδρα τη Λαµία, έχει εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, πρόγραµµα σπουδών που µπορεί να αναβαθµιστεί, είναι αντίστοιχο για τις µετεγγραφές µε το Τµήµα του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής και χορηγεί πτυχίο µε συγκεκριµένα επαγγελµατικά δικαιώµατα. Αρα οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να τα δηλώσουν χωρίς να έχουν ενδοιασµούς.

Υπουργείο Παιδείας: Θέλει να αναβαθμίσει τις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές!

Τέλος, σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν νέα τµήµατα, τα οποία όµως έχουν γνωστό επιστηµονικό αντικείµενο, όπως το Τµήµα Ψυχολογίας στα Ιωάννινα, το Τµήµα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και τα Τµήµατα Μαθηµατικών και Φυσικής στη Λαµία. Τέτοια τµήµατα υπάρχουν και αλλού και άρα οι µαθητές γνωρίζουν το επιστηµονικό αντικείµενο, τις αντιστοιχίες για τις µετεγγραφές και, βέβαια, τα επαγγελµατικά δικαιώµατα που συνοδεύουν το πτυχίο. Τώρα το αν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήµατα µε την έναρξη της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς είναι ένα ζήτηµα που δεν µπορεί να απαντηθεί εκ των προτέρων, καθώς πρέπει να υπάρχουν το προσωπικό, τα κτίρια, τα προγράµµατα σπουδών κ.ά. Τέτοια τµήµατα ίσως θα πρέπει κάποιος να τα αντιµετωπίσει µε προβληµατισµό πριν τα επιλέξει.

Διαβάστε περισσότερα θέματα που αφορούν την παιδεία στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share