Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Αποκάλυψε αυτό που όλοι φοβόμασταν για το πλέον αγαπημένο τρόφιμο!

Τεράστια προσοχή!

8 Απριλίου 2019 07:45
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Αποκάλυψε αυτό που όλοι φοβόμασταν για το πλέον αγαπημένο τρόφιμο!

Με αφορμή την ανάδειξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των σημαντικών επιτευγμάτων από ομάδα Ελλήνων ερευνητών για τον χαρακτηρισμό της φέτας, μέσω λεπτομερούς ταυτοποίησης των περιεχομένων πρωτεϊνών της, ο Ε.Φ.Ε.Τ. υπενθυμίζει στους καταναλωτές μερικές βασικές πληροφορίες για αυτόν τον εθνικό διατροφικό θησαυρό, με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης.

Τεράστια προσοχή από τον ΕΦΕΤ: Με αυτό το τρόφιμο τρώμε μαζί και... κόλα!

Στην ισχύουσα νομοθεσία, η "ΦΕΤΑ" αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό της φέτας, απαγορεύεται η παρασκευή "ΦΕΤΑΣ" ("FETA") από άλλο είδος γάλακτος, εκτός από τα παραπάνω ενώ το χρησιμοποιούμενο γίδινο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% κατά βάρος. Η φέτα έχει χρώμα λευκό, σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, με ή χωρίς οπές, συμπαγή σύσταση χωρίς επιδερμίδα και διατίθεται σε διάφορες διαστάσεις και βάρη. Απαγορεύεται η προσθήκη συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και την άλμη.

Οι συνήθεις τρόποι νοθείας της φέτας για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι η ανάμιξη του γάλακτος με αγελαδινό ή η υπέρβαση της αναλογίας του μίγματος πρόβειου και γίδινου γάλακτος πάνω από την αναλογία του 30% κατά βάρος. Η νοθεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα μόνο μέσω εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ οργανοληπτικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά της φέτας από άλλα παρόμοια λευκά μαλακά τυριά άλμης.

Η επισήμανση της φέτας, που κυκλοφορεί σε συσκευασμένη μορφή, με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενδείξεις, συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης αλλά και του ίδιου του προϊόντος. Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να συγχέει τα προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία "Λευκό τυρί" με την φέτα διότι παράγονται από άλλα είδη γάλακτος (π.χ. αγελαδινό) ή Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (ποσοστό γίδινου μεγαλύτερο από 30%).

«Τρώμε καρκίνο: Μην ξαναφάτε αυτά τα τρόφιμα...»: Βόμβα από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ!

Συγκεκριμένα, κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις :

"ΦΕΤΑ" ("FETA").
2. Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
3. Τυρί.
4. Επωνυμία και έδρα του παραγωγού – συσκευαστή.
5. Βάρος του περιεχομένου σε κιλά ή γραμμάρια (καθαρό βάρος και στραγγισμένο βάρος εφόσον περιέχεται σε άλμη).
6. ΦΕ – Αύξων αριθμός μέσου συσκευασίας – Ημερομηνία παραγωγής.
7. Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
8. Μέγιστη υγρασία (ως 56%).
9. Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (από 43%).
10. Τις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης υπό ψύξη (συνήθως 2°- 4° C).
11. Πίνακα διατροφικής δήλωσης.

Επιπλέον των παραπάνω ενδείξεων, σε κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" είναι υποχρεωτική η σήμανση Πιστοποίησης του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη μέσω των επιλογών τους, ώστε να αναδεικνύονται και να προστατεύονται ποιοτικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα και να περιορίζονται τα φαινόμενα νοθείας με τους ελέγχους των συναρμόδιων αρχών. Στόχος του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι η ενημέρωση του καταναλωτή με αίσθημα ευθύνης, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΦΕΤ: Έκτακτη είδηση για γνωστό γάλα και ελαιόλαδο!

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 178.315 ευρώ σε εννέα επιχειρήσεις τροφίμων επικύρωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε δύο από τις επιχειρήσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλες παραβάσεις. Ειδικότερα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση, με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι ελληνικής προέλευσης.

Οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος συνεχίζονται με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ δηλώνει αποφασισμένος να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και να προστατέψει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τον καταναλωτή που επιθυμεί να καταναλώνει τα εγχώρια εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλεί δε τους καταναλωτές που επιθυμούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πρώτη ύλη ελληνικό γάλα να αναζητούν την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία των προϊόντων, που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Στο μεταξύ, σε δύο εστιατόρια που διαπιστώθηκε νοθεία ελαιολάδου με σπορέλαια και προσθήκη παράνομης χρωστικής ουσίας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 28.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Φορέα, υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης είναι η προμήθεια και χρήση εμφιαλωμένου ελαιόλαδου για επιτραπέζια χρήση, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 4 της με αριθ. 91354/2017 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και γνήσιου ελαιόλαδου για την κουζίνα και όχι η προμήθεια νοθευμένου δήθεν «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων αναφορικά με παραγωγή-διακίνηση-διάθεση μη ασφαλών τροφίμων, παραπλανητική επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων, καθώς και μη τήρηση των απαιτήσεων της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τα πρόσθετα τροφίμων και τα υλικά κι αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share