Κυριακή, 05 Απριλίου 2020

Σημαντικές εξελίξεις: Το Eurogroup θα δώσει το 1 δισ.!

Έδωσαν το πράσινο φώς!

5 Απριλίου 2019 11:39
Σημαντικές εξελίξεις: Το Eurogroup θα δώσει το 1 δισ.!

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση του 1 δις ευρώ, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πιερ Μοσκοβισί.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων στη Γερμανία) και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Περισσότερα σε λίγο...

Πρώτο θέμα στο Eurogroup η αποδέσμευση δόσης €1 δισ. για την Ελλάδα

Τα εν λόγω κεφάλαια δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αποδέσμευση της δόσης του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Να σας θυμίσουμε: Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα...

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις "απαραίτητες" ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπολοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share