Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χωρίς ιατρική φροντίδα έμειναν για ακόμα μια φορά οι καρκινοπαθείς και τα παιδιά!

Σε καμπή βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία!

3 Απριλίου 2019 12:05
Χωρίς ιατρική φροντίδα έμειναν για ακόμα μια φορά οι καρκινοπαθείς και τα παιδιά!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και των μικρών παιδιών που πρέπει να νοσηλευτούν! Χωρίς ιατρική φροντίδα έχουν μείνει αφού υπάρχουν καθυστερήσεις για µια ακτινοθεραπεία στα νοσοκομεία, ενώ στο Παίδων Πεντέλης ακυρώνονται χειρουργεία!

Σε κρίσιµη καµπή φαίνεται ότι βρίσκονται για άλλη µία φορά τα δηµόσια νοσοκοµεία, καθώς η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ ταλαιπωρεί από τη µια τους καρκινοπαθείς και από την άλλη τα µικρά παιδιά.

Ειδικότερα, σοβαρές δυσλειτουργίες στο δηµόσιο σύστηµα προκαλούν οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα τελευταία χρόνια -λόγω χορηγιών- έχουν εξοπλιστεί τα ακτινοθεραπευτικά τµήµατα, οι ογκολογικοί ασθενείς συνεχίζουν να περιµένουν για µήνες προκειµένου να κάνουν µια ακτινοθεραπεία, αφού τα περισσότερα τµήµατα δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Να σας θυμίσουμε τον σάλο που δημιουργήθηκε με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την εμφάνιση του με τσιγάρο σε συναυλία καρκινοπαθών!

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η κατάσταση είναι τραγική µε τις µεγάλες λίστες αναµονής για την έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αξιοσηµείωτο είναι ότι το 60% των ογκολογικών ασθενών κάποια στιγµή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Σας ενδιαφέρει: Αλαλούμ με την... αναβίωση των βιβλιαρίων!

«Την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί µια ποιοτική επανάσταση στην ακτινοθεραπεία στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας, χωρίς το κράτος να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, καθώς µέσω του ΕΣΠΑ και της δωρεάς του Ιδρύµατος Νιάρχος έγινε η εγκατάσταση υπερσύγχρονων ακτινοθεραπευτικών µηχανηµάτων στα δηµόσια νοσοκοµεία. Ωστόσο η έλλειψη προσωπικού έχει αποτέλεσµα να µην αξιοποιείται επαρκώς η υπερσύγχρονη αυτή τεχνολογία και οι αναµονές να ξεπερνούν τους τρεις µήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. Στην Ελλάδα λειτουργούν 48 ακτινοθεραπευτικά µηχανήµατα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά), ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον ακόµη 20 µηχανήµατα.

Δείτε ακόμα: ΕΟΠΥΥ: Ακολουθεί την πεπατημένη του "Δεν πληρώνω'"..για τους ασφαλισμένους!

25 τεχνολόγοι

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, προκειµένου να λειτουργήσουν τα ακτινοθεραπευτικά τµήµατα των δηµόσιων νοσοκοµείων σε διπλές βάρδιες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό και παράλληλα να προσληφθούν άλλοι 25 τεχνολόγοι σε όλη την Ελλάδα. Και δεν είναι µόνον οι ογκολογικοί ασθενείς που ταλαιπωρούνται στο ΕΣΥ. Και οι µικροί ασθενείς περνούν νέο Γολγοθά στο νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης, καθώς, όπως γνωστοποίησε η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων στα ∆ηµόσια Νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ), σταµατούν τα χειρουργεία στο νοσοκοµείο λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, ο χειρουργικός τοµέας του Παίδων Πεντέλης κοινοποίησε την απόφασή του και στο υπουργείο Υγείας αλλά και στην Υγειονοµική Περιφέρεια (1η ΥΠΕ).

Οπως επισηµαίνεται, λόγω του µειωµένου ιατρικού προσωπικού του αναισθησιολογικού τµήµατος και µε δεδοµένο ότι η λειτουργία του χειρουργικού τοµέα δεν είναι ασφαλής, αποφασίστηκε ότι:  Ολα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ηµερών Τρίτης-Τετάρτης-Παρασκευής (µη 24ωρη γενική εφηµερία) θα διακοµίζονται στα άλλα εφηµερεύοντα παιδιατρικά νοσοκοµεία.  Για τα τακτικά χειρουργεία υπάρχει µειωµένη λίστα τόσο ως προς τον αριθµό χειρουργικών τραπεζιών όσο και των περιστατικών κάθε τµήµατος.  Ολα τα δροµολογηµένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο που αναβάλλονται θα ρυθµίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.

Σας αφορά: Στα τυφλά 300.000 ασφαλισμένοι!

Δέσµιοι του «εµφράγµατος» που έχει δηµιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι χιλιάδες ασφαλισµένοι οι οποίοι περιµένουν να πληρωθούν για γυαλιά οράσεως τα οποία έχουν αγοράσει αλλά και για θεραπείες ειδικής αγωγής που έχουν κάνει. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», απλήρωτοι είναι περίπου 300.000 ασφαλισµένοι για οπτικά είδη και για ειδικές θεραπείες, αφού περίπου τόσα είναι τα αιτήµατα που στοιβάζονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Εξάλλου, το σύστηµα αποζηµίωσης του Οργανισµού, ο οποίος εξυπηρετεί περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένους, έχει µπλοκάρει, µε τους ασθενείς να είναι σε αναµονή για να εισπράξουν τα χρήµατά τους. Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί για τις πληρωµές των παρόχων µέσω του νέου Κανονισµού Παροχών (ΕΚΠΥ), το οποίο όµως στην πράξη «πάγωσε». Ούτως ή άλλως, οι οπτικοί αλλά και οι επιστήµονες ειδικής αγωγής αρνούνται εδώ και καιρό να πληρώνονται µε voucher, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν πότε θα εξοφληθούν. Ετσι δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισµένοι.

Οµως ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει ότι από την 1η Νοεµβρίου 2018 έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρµογή το νέο σύστηµα και ο νέος τρόπος πληρωµών, καθώς και να έχουν γίνει οι απαραίτητες συµβάσεις που προβλέπουν εξόφληση µέσω voucher. Η συνέπεια είναι σήµερα -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους»- περίπου 300.000 ασφαλισµένοι οι οποίοι έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως µε τον παλαιό τρόπο (πληρώνοντας από την τσέπη τους όλο το ποσό) να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό της αποζηµίωσης, χωρίς όµως να µπορούν να το εισπράξουν. Οι ουρές και οι διαµαρτυρίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ είναι συνεχείς, χωρίς οι εργαζόµενοι να µπορούν να δώσουν λύση.

Αιτία είναι το νέο σύστηµα µε τα κουπόνια (voucher), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρµοστεί, όµως στην πράξη «πάγωσε»

Χιλιάδες γονείς στην αναµονή

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και µε τις θεραπείες ειδικής αγωγής, καθώς χιλιάδες γονείς που έκαναν θεραπείες για τα παιδιά τους (σε εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.λπ.) βρίσκονται στην αναµονή για πληρωµές εδώ και µήνες. Λύση φαίνεται ότι µπορεί να δοθεί µόνο µε υπουργική απόφαση, αφού η όποια παράκαµψη του Κανονισµού Παροχών του ΕΟΠΥΥ είναι παράνοµη. Στο µεταξύ, όµως, ακόµη και ο νέος νόµος του υπουργείου Υγείας που δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει παράταση για το νέο σύστηµα πληρωµών του Οργανισµού ώστε να µπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, δεν περιλαµβάνει ωστόσο παράταση για τους ασφαλισµένους.

Ετσι µπορεί οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν κανονικά, όχι όµως και οι ασθενείς που έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως ή έχουν κάνει θεραπεία ειδικής αγωγής. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήµερη για το πρόβληµα το οποίο έχει προκύψει και τώρα... τρέχει προκειµένου να εκδώσει υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει παράταση στο νέο σύστηµα πληρωµών ώστε να µπορέσουν να εξοφληθούν οι ασφαλισµένοι. Να σηµειωθεί ότι οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται για γυαλιά οράσεως το ποσό των 100 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share