Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΦΕΤ: Αυτά τα ληγμένα προϊόντα ανακαλεί από την αγορά!

Συναγερμός!

2 Απριλίου 2019 16:19
ΕΦΕΤ: Αυτά τα ληγμένα προϊόντα ανακαλεί από την αγορά!

ΕΦΕΤ: Σε κατασχέσεις 7.754 κιλών διαφόρων τροφίμων προέβη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διενεργεί σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας κατέσχεσε 5.000 κιλά κατεψυγμένων λαχανικών, αρακά, φασολάκια, μπάμιες, σπανάκι, καλαμπόκι και ανάμικτα λαχανικά σε συσκευασίες των 450 γρ. και του 1 κιλού, για τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητάς τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα συγκεκριμένα προϊόντα βρέθηκαν σε φορτηγό – ψυγείο στο στάδιο της διακίνησης.

Επίσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από επιθεώρηση σε εγκατάσταση τεμαχισμού, παραγωγής κιμά και παρασκευασμάτων κρέατος, με έδρα το Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, κατέσχεσε 2.754 κιλά κατεψυγμένων προϊόντων, τα οποία παρουσίαζαν, κατά περίπτωση, αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, εγκαύματα κατάψυξης και υπέρβαση του χρόνου ανάλωσης τους.

Η κατάσχεση αφορά σε:

- Παρασκευάσματα κρέατος (μπιφτέκια, σουτζουκάκια, χοιρινό γύρο και γύρο από κοτόπουλο, πανσέτες).

- Παραπροϊόντα κρέατος (συκώτι).

- Υπολείμματα τεμαχισμού (ξακρίσματα) κρέατος.

Ο ΕΦΕΤ, ενόψει και της εορτής του Πάσχα, έχει εντείνει τους ελέγχους, καλεί δε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τον όποιο πειρασμό διακίνησης μη ασφαλών ή ληγμένων τροφίμων, καθόσον οι επιβαλλόμενες κυρώσεις θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Τρόφιμα πρόωρος θάνατος: Τα επεξεργασμένα που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να σκοτώσουν!

Επεξεργασμένα τρόφιμα; Γρήγορο φαγητό; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα; Μια νέα έρευνα έδειξε πως σχετίζονται άμεσα με τον πρόωρο θάνατο.

Η προειδοποίηση έρχεται από Γάλλους ερευνητές που παρακολούθησαν την διατροφή 45.000 Γάλλων από το 2009 έως το 2017!

Νέα γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine ανακάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου θανάτου, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης. 26 τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως και κάποια τα καταναλώνουμε ακόμη στην Ελλάδα!

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 45.000 Γάλλων άνω των 45 ετών – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες – μεταξύ του 2009 και του 2017 και διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ την αυξημένης κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων – όπως τα φαγητά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή πρέπει να ζεσταθούν προτού καταναλωθούν -και του υψηλού κινδύνου θνητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αντιστοιχούσε με μια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 15%.

Οι ερευνητές ωστόσο κατεβάζουν τους τόνους συνιστώντας την ψύχραιμη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και όχι την κυριαρχία του φόβου ότι εάν π.χ. φάμε ένα επεξεργασμένο φαγητό σε πακέτο θα αποκτήσουμε και 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όπως εξηγεί η Mathilde Touvier, διευθύντρια της διατροφικής επιδημιολογικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Paris 13 «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την υγεία». Η ομάδα του Πανεπιστημίου Paris 13 σε συνδυασμό με ομάδες από το Inserm ( Institut national de la santé et de la recherche médicale), το Inra ( Institut national de la recherche agronomique) και το CNAM ( Conservatoire National des Arts et Métiers) διαχειρίζονται αυτή την μεγάλη διατροφική έρευνα NutriNet-Sante στη Γαλλία. Συναγερμός: Αυτά είναι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα στην αγορά!

Πέρυσι η ίδια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια έρευνα αναφορικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου. Διαπιστώθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερα βιολογικά τρόφιμα.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν αυτά που έχουν υποστεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές και επεξεργασίες μεταξύ των οποίων θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες και προσθήκη διαφόρων πρόσθετων. Επίσης πολλά έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και πολύ μικρή σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Πάντως οι ειδικοί αναδεικνύουν και μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση της έρευνάς τους: αυτού του τύπου τα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα καθώς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενδεχομένως επειδή είναι χαμηλού κόστους, νόστιμα, ελκυστικά και εύκολα διαθέσιμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η διατροφική ανισότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share