Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κρήτη: Στο έλεος της κακοκαιρίας (φώτος)

29 Μαρτίου 2019 17:10
Κρήτη: Στο έλεος της κακοκαιρίας (φώτος)

Η κακοκαιρία φαίνεται ότι σφυροκοπά, για μια ακόμη φορά την Κρήτη, η οποία βρίσκεται στο έλεος των θυελλωδών ανέμων και της βροχής.

Χαρακτηριστικά της έντασης των φαινομένων είναι τα ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί σήμερα στο νησί.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Κρήτη είχε ξαναχτυπηθεί από την κακοκαιρία

Μεγάλα ύψη βροχής

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα που επικαλείται το Flashnews, ως τώρα έχουν καταγραφεί στα Ασκύφου 258 χιλιοστά ύψος βροχής (περίπου σε μία χρονική περίοδο 7 ωρών, αφού η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε στις 03:00τα ξημερώματα) , στον Σέμπρωνα 172 χιλιοστά και στην Ασή Γωνιά 162 χιλιοστά.

Στο Ρέθυμνο ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στον Δήμο Αμαρίου με καταγραφή 57 χιλιοστών στο Φράγμα Ποταμών και στον Δήμο Αγ. Βασιλείου με 44 χιλιοστά στο Σπήλι.

Βροχές σημειώνονται και ανατολικότερα και αναμένεται στις επόμενες ώρες να σημειωθούν εντονότερες βροχές κατά τόπους, αν και ηπιότερες από αυτές των δυτικών περιοχών του νησιού.

Ισχυροί άνεμοι

Την ίδια ώρα, ισχυροί βοριάδες 7 με 8 μποφόρ που φθάνουν και τα 9 μποφόρ κατά τόπους «γδέρνουν» την Κρήτη.

Εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων έχουν ματαιωθεί πτήσεις δρομολογίων προς τα αεροδρόμια του νησιού, ενώ προκαλούν και μεγάλο κυματισμό.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Χανιά, όπου οι ισχυροί βοριάδες, όπως ήταν αναμενόμενο φούσκωσαν και τη θάλασσα, η οποία βγήκε στη στεριά. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός τους φωτογράφου Μάκη Καρτσωνάκη του Intimenews είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Η θάλασσα έχει φουσκώσει και κυριολεκτικά βγήκε στο δρόμο.



Τα προβλήαμτα

Η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη έχει προκαλέσει και πλήθος προβλημάτων.

  • Με ρυμουλκά δένουν τα πλοία

Καταρχάς στο λιμάνι του Ηρακλείου, το πλοίο της ΑΝΕΚ που έφθασε στις 7:10 το πρωί μπήκε έδεσε με μια ώρα καθυστέρηση καθώς χρειάστηκε τη βοήθεια ρουμουλκού.

Λίγη ώρα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 9 το πρωί έφτασε το πλοίο των Μινωικών που χρειάστηκε δύο ρυμουλκά για να «δέσει» στην προβλήτα.

  • Οι δυνατοί άνεμοι προκαλούν προβλήματα στα αεροδρόμια

Την ίδια ώρα προβλήματα καταγράφονται και στις πτήσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής και της Sky Express που είχαν προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ακυρώθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στον αεροδιάδρομο του «Νίκος Καζαντζάκης» με ασφάλεια εξαιτίας των ανέμων.

«Δυστυχώς οι ριπές των ανέμων δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους πιλότους και αναγκαστικά γύρισαν πίσω στην Αθήνα. Ωστόσο, η πτήση που ήρθε από Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε κανονικά», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γ. Πλιάγκας ενώ παράλληλα τόνισε πως η ημέρα θα είναι… δύσκολη.

«Σήμερα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και εκτιμώ ότι θα ακυρωθούν κι άλλες πτήσεις. Όλα εξαρτώνται από τις ριπές του ανέμου την ώρα που το εκάστοτε αεροπλάνο είναι έτοιμο για προσγείωση ή απογείωση», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πλιάγκας.

Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με το haniotika-nea.gr, η πτήση των 08:40 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Αθήνα για Χανιά ακυρώθηκε, ενώ ακυρώθηκε και η πτήση των 09:15 από Χανιά για Αθήνα.

Και τροχαίο εξαιτίας της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία προκάλεσε και ένα τροχαίο, καθώς, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου ένα αυτοκίνητο που κινούνταν στην περιοχή των Αγίων Πάντων στις Βρύσες των Χανίων ξέφυγε από τον έλεγχο του οδηγού και εξετράπη της πορείας του. Στα Χανιά, επίσης, ένα δέντρο το πρωί έσπασε λόγω των θυελλωδών ανέμων και καταπλάκωσε αυτοκίνητο.

Εντωμεταξύ, ο αυτοσχέδιος δρόμος που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι της περιοχής του Κερίτη στα Χανιά παρασύρθηκε από το ποτάμι που φούσκωσε εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Αλλά και τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων παραμένουν κλειστά λόγω συνεχόμενων κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Αλικιανός - Πρασές - Σέμπρωνα (τμήμα Χλιαρό - Σέμπρωνα), όπως και ο δρόμος Φουρνές - Λάκκοι - Ομαλός θα είναι κλειστοί στην κυκλοφορία μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης. Στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρίσκονται ήδη τα συνεργεία και μηχανήματα της Π.Ε. Χανίων, που καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε την κατάρρευση του αυτοσχέδιου γεφυρώματος-περάσματος στον Κερίτη.

Στο βίντεο που ανέβασε κάτοικος της περιοχής, φαίνεται τα ορμητικά νερά του Κερίτη να έχουν παρασύρει το πρόχειρο πέρασμα στο σημείο:

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων έχουν ήδη ξεκινήσει στην πυροσβεστική με την αρχή να γίνεται στα… Χανιά.

Για λόγους ασφαλείας στην μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών κλειστά παραμένουν το Δημοτικό σχολείο του Σκινέ, καθώς και το Γυμνάσιο - Λύκειο του Αλικιανού.



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr




 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share