Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Στοπ στο τρόμο βάζει η ΕΛ.ΑΣ: Τέλος οι επιθέσεις στα λεωφορεία

Δείτε αναλυτικά

29 Μαρτίου 2019 10:30
Στοπ στο τρόμο βάζει η ΕΛ.ΑΣ: Τέλος οι επιθέσεις στα λεωφορεία

Ασφάλεια στις μετακινήσεις υπόσχεται η ΕΛ.ΑΣ σε λεωφορεία και τρόλει. Μετά από σειρά αλλεπάλληλων επιθέσεων στα λεωφορεία, η αστυνομία ξεκινάει τους ελέγχους.

Τέτοιου είδους επίθεση είχε γίνει πρόσφατα σε δρομολόγιο λεωφορείου.

Σε λεωφορεία και τρόλεϊ που πραγµατοποιούν δροµολόγια σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπως και σε σταθµούς του µετρό, «επιβιβάζονται» το προσεχές χρονικό διάστηµα αστυνοµικοί, σε µια προσπάθεια να αντιµετωπιστούν οι επιθέσεις σε λεωφορεία και οι δολιοφθορές στον ηλεκτρικό σιδηρόδροµο. Παράλληλα θα εντατικοποιηθεί η φύλαξη των λεωφορειολωρίδων, ενώ θα ενεργοποιηθεί ο «µεγάλος αδελφός», καθώς θα αυξηθούν οι φωτογραφικές κλήσεις που θα αποστέλλονται στους οδηγούς για την παραβίασή τους, δεδοµένου ότι προχωρεί η συντήρηση των καµερών.

Το σχετικό µνηµόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες από τον διευθύνοντα σύµβουλο του ΟΑΣΑ, Ιωάννη Σκουµπούρη, και τον προϊστάµενο επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνοµίας, αντιστράτηγο Ανδρέα ∆ασκαλάκη, στα γραφεία του Οργανισµού. Ελεύθερη µετακίνηση Το µνηµόνιο συνεργασίας περιλαµβάνει τις παρεχόµενες υπηρεσίες-δράσεις που καλούνται να υλοποιήσουν οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ΟΑΣΑ θα χορηγηθούν ηλεκτρονικές κάρτες ελεύθερης µετακίνησης στους δικαιούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στόχος, µεταξύ άλλων, είναι σταδιακά να περιοριστεί η φύλαξη των σταθµών και των εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ από ιδιωτικές εταιρείες security, οι οποίες κοστίζουν περίπου 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. ευρώ αφορούν στη φύλαξη των σταθµών.

Αν και δεν έγινε γνωστός ο αριθµός των αστυνοµικών και των τροχονόµων που θα διατεθούν για τις ανάγκες των συγκοινωνιακών εταιρειών, εκτιµάται ότι θα πρόκειται για περίπου 200-250 άτοµα σε δύο βάρδιες. Το τίµηµα για την παροχή καρτών δωρεάν µετακίνησης για τους υπηρετούντες στην Αστυνοµία και την Πυροσβεστική ανέρχεται για τη φετινή χρονιά σε 5,61 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι δράσεις που συµφωνήθηκαν µεταξύ των δύο πλευρών είναι:

Αστυνόµευση 50 χιλιοµέτρων λεωφορειολωρίδων µέσω καθηµερινών επιτόπιων ελέγχων από συνεργεία της Τροχαίας. Στόχος είναι η οργάνωση της καθηµερινής αστυνόµευσης όλων των λωρίδων κυκλοφορίας λεωφορείων µε περιοδικό τρόπο, ώστε να γίνεται αντιληπτή συνεχώς η παρουσία της Τροχαίας από τους διερχόµενους οδηγούς. Εµφαση θα δοθεί στις ώρες αιχµής, και συγκεκριµένα στα διαστήµατα µέχρι τις 11.00 το πρωί και από το µεσηµέρι έως τις 17.00 το απόγευµα. Τα σηµεία που θα αστυνοµεύονται θα προκύπτουν από την κατάρτιση µηνιαίου προγράµµατος.

Αστυνόµευση λεωφορειολωρίδων µέσω αποστολής φωτογραφικών κλήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν τροχονόµοι και θα εντατικοποιηθεί το έργο στα τµήµατα της Τροχαίας στα οποία γίνονται η επεξεργασία των φωτογραφιών και η αποστολή των κλήσεων.

Συνδροµή των 10 γερανοφόρων οχηµάτων του ΟΑΣΑ µε τροχονόµους ώστε να πραγµατοποιείται άµεσα η επέµβαση στα συµβάντα. Για την εφαρµογή του µέτρου θα διατεθούν τροχονόµοι που θα καλύπτουν το ωράριο λειτουργίας των γερανοφόρων, δηλαδή από τις 5.00 το πρωί έως τα µεσάνυχτα.

Αστυνόµευση προβληµατικών σηµείων δικτύων εκτός των λεωφορειολωρίδων. Στα σηµεία αυτά συµπεριλαµβάνονται οι στροφές, οι στάσεις λεωφορείων, τα τµήµατα οδών µε παράνοµη στάθµευση, οι πιάτσες ταξί, τα σηµεία φορτοεκφορτώσεων, οι ράµπες ΑµεΑ κ.λπ. Με βάση τα συγκοινωνιακά δεδοµένα προγραµµατίζεται να διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι σε τουλάχιστον 15 σηµεία και γι’ αυτόν το σκοπό θα διατεθούν τροχονόµοι.

Ασφάλεια σε συγκεκριµένες λεωφορειακές γραµµές. Αν και περιοδικά θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ, έµφαση θα δοθεί στον καθηµερινό έλεγχο σε λεωφορειακές γραµµές που εξυπηρετούν συγκεκριµένες περιοχές και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσµατα παραβατικής συµπεριφοράς. Στις γραµµές αυτές συγκαταλέγονται εκείνες που εξυπηρετούν Μενίδι, Ζεφύρι, Ανω Λιόσια, Φυλή, Ασπρόπυργο, Ιλιον, Καµατερό κ.λπ.

Ασφαλής διέλευση από την οδό Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Τα µέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αναµένεται να συνεχιστούν τις πρωινές και βραδινές ώρες, προκειµένου να επιτυγχάνεται η ανεµπόδιστη λειτουργία λεωφορείων και τρόλεϊ, δεδοµένου ότι στο συγκεκριµένο σηµείο έχουν συµβεί στο παρελθόν πολλές επιθέσεις µε µολότοφ και πυρκαγιές σε οδικά µέσα µεταφοράς στα οποία επέβαιναν επιβάτες.

Φύλαξη σταθµών και µέσων σταθερής τροχιάς, κυρίως µέσω της διάθεσης σώµατος ειδικών φρουρών στους σταθµούς του µετρό, οι οποίοι θα απασχολούνται µε το συγκεκριµένο αντικείµενο. Συγκεκριµένα προβλέπεται φύλαξη σε 61 σταθµούς (20 της γραµµής 2, 17 της γραµµής 3 και 24 της γραµµής 1), καθώς και σε ορισµένους του τραµ.

Συνδροµή στο έργο των ελεγκτών κοµίστρου, σε περίπτωση που σηµειώνονται διαµαρτυρίες ή επιθέσεις εναντίον τους. Οπως προβλέπεται από τη σύµβαση, για την πρόοδο των δράσεων αυτών θα συσταθεί συντονιστική οµάδα εργασίας µε τη συµµετοχή στελεχών του ΟΑΣΑ και της ∆ιεύθυνσης Γενικής Αστυνόµευσης. Θα υπάρχει η υποχρέωση της αποστολής ποσοτικοποιηµένης µηνιαίας αναφοράς για τα αποτελέσµατα της κάθε δράσης ξεχωριστά, καθώς επίσης και προτάσεων βελτίωσης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share