Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συναγερμός: Αυτά είναι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα στην αγορά!

Τεράστια προσοχή!

29 Μαρτίου 2019 08:11
Συναγερμός: Αυτά είναι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα στην αγορά!

Τρόφιμα – δηλητήριο από την Τουρκία εντόπισαν και κατάσχεσαν οι αρχές. Από ξηρούς καρπούς ως λαχανικά και φρούτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, κατασχέθηκαν καθώς εντοπίστηκαν σε αυτά μεγάλες ποσότητες από φυτοφάρμακα, αλλά και ουσίες από χημικά επεξεργασίας σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Διαβάστε επίσης για τα τρόφιμα που είναι ληγμένα και δεν το ξέρατε!

Συνολικά μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατασχέθηκαν πάνω από 400 τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι κατασχέθηκαν 110 τόνοι νωπά φρούτα, 260 τόνοι λαχανικά και 30 τόνοι αποξηραμένα φρούτα.

Οι υπηρεσίες είναι σε συναγερμό στον Έβρο καθώς η περιοχή αποτελεί και πύλη της Ευρώπης για τις εξαγωγές της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πιπεριές εντοπίστηκε ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια!

Οι Γερμανοί μάλιστα κατάσχεσαν πιπεριές με καρκινογόνο ουσία γεγονός που σήμανε γενικό συναγερμό και πλέον ζητείται πλήρης έλεγχος σε όλα τα προϊόντα καθώς ακόμη και μικρή υπέρβαση των ποσοτήτων μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Κίνδυνος θάνατος: Μην ξαναφάτε ποτέ αυτό το τρόφιμο!

Ποια είναι τα τρόφιμα κίνδυνος - θάνατος που επιβάλλεται να μην ξαναφάτε ποτέ; Τεράστια προσοχή προς όλους τους καταναλωτές!

Νέα γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine ανακάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του υψηλότερου κινδύνου θανάτου, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης. Δείτε επίσης ποια είναι τα 26 τρόφιμα που έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως και κάποια τα καταναλώνουμε ακόμη στην Ελλάδα!

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 45.000 Γάλλων άνω των 45 ετών – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες – μεταξύ του 2009 και του 2017 και διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ την αυξημένης κατανάλωσης υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων – όπως τα φαγητά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή πρέπει να ζεσταθούν προτού καταναλωθούν -και του υψηλού κινδύνου θνητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 10% στο ποσοστό κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αντιστοιχούσε με μια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 15%.

Οι ερευνητές ωστόσο κατεβάζουν τους τόνους συνιστώντας την ψύχραιμη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και όχι την κυριαρχία του φόβου ότι εάν π.χ. φάμε ένα επεξεργασμένο φαγητό σε πακέτο θα αποκτήσουμε και 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Όπως εξηγεί η Mathilde Touvier, διευθύντρια της διατροφικής επιδημιολογικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Paris 13 «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την υγεία». Η ομάδα του Πανεπιστημίου Paris 13 σε συνδυασμό με ομάδες από το Inserm ( Institut national de la santé et de la recherche médicale), το Inra ( Institut national de la recherche agronomique) και το CNAM ( Conservatoire National des Arts et Métiers) διαχειρίζονται αυτή την μεγάλη διατροφική έρευνα NutriNet-Sante στη Γαλλία.

Πέρυσι η ίδια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια έρευνα αναφορικά με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και πώς σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου. Διαπιστώθηκε υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερα βιολογικά τρόφιμα.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν αυτά που έχουν υποστεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές και επεξεργασίες μεταξύ των οποίων θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες και προσθήκη διαφόρων πρόσθετων. Επίσης πολλά έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και πολύ μικρή σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Πάντως οι ειδικοί αναδεικνύουν και μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση της έρευνάς τους: αυτού του τύπου τα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα καθώς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενδεχομένως επειδή είναι χαμηλού κόστους, νόστιμα, ελκυστικά και εύκολα διαθέσιμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η διατροφική ανισότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share