Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε: Υποχρεωτικός κόφτης στα αυτοκίνητα!

Όσα πρέπει να ξέρετε!

28 Μαρτίου 2019 15:06
Ξεχάστε αυτά που ξέρατε: Υποχρεωτικός κόφτης στα αυτοκίνητα!

Επιτροπή θα ζητήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υιοθετήσουν πακέτο συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα που θα εντοπίζει μεταξύ άλλων και τους οδηγούς που... το πατάνε το γκάζι.

Ο ηλεκτρονικός κόφτης (Intelligent Speed Assistance – Ευφυής Υποβοήθηση Ταχύτητας) που θα περιορίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας που θα εντοπίζουν αν ο οδηγός είναι σε κατάσταση υπνηλίας, κόπωσης ή και ακόμη και αφηρημένος, αλλά και κάμερες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που θα «βλέπουν» τους οδηγούς όταν κάνουν επικίνδυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου αποτελούν το πρώτο πακέτο των συστημάτων ασφαλείας που θα απαιτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών να συμπεριλάβουν υποχρεωτικά οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στα νέα τους μοντέλα (μικρά, SUV, πολυτελή) από το 2022.

Εκτιμάται ότι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν οι θάνατοι στους ευρωπαϊκούς δρόμους κατά 20%.

Να σας υπενθυμίσουμε, ότι πασίγνωστη μάρκα αυτοκίνητων ανακαλεί 44.000 αυτοκίνητα!

Κόφτης σε αυτοκίνητα

Όπως αναφέρουν, τα νέα μέτρα αναμένεται να αποτρέψουν περισσότερους από 25.000 θανάτους μεταξύ 2022 και 2037 αλλά, όπως τονίζουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υιοθετηθεί συνολικά, με όλες τις παραπάνω προτάσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού κόφτη ταχύτητας σε κάθε νέο όχημα στον βασικό εξοπλισμό θα μπορούσε να αποτρέψει το 1/5 των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις.

Αρχίζει η διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων - Ποια θα είναι τα πρόστιμα;

Σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχουν βεβαιωθεί τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Κόφτης σε αυτοκίνητα

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων, τα οποία διαθέτουν οι ΔΟΥ και το υπουργείο Μεταφορών, με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στόχος είναι να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να τα ασφαλίσουν.

Η προηγούμενη διασταύρωση αποκάλυψε 436.653 ανασφάλιστα οχήματα και πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν ενώ η διάταξη αναφέρει πως οι διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:

100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Πρόστιμα για οχήματα
Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι μπαίνουν κάμερες στα διόδια για όσους δεν πληρώνουν! - «Τσουχτερά» πρόστιμα!

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

Πρόστιμα για οχήματα

– Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

– Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο AthensMagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share