Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Μόλις ανακοίνωσε αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε!

Τεράστια προσοχή!

28 Μαρτίου 2019 13:53
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Μόλις ανακοίνωσε αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε!

Διευκρινίσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους «Αχιβάδα», στο Δέλτα του Έβρου τα οποία κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, χαρακτηρίσθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λόγω της περιόδου της αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση – ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, κλπ) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Να σας υπενθυμίσουμε, ότι βγήκε μια είδηση για τον ΕΦΕΤ, η οποία κάνει πάταγο στο διαδίκτυο!

Τεράστια προσοχή από τον ΕΦΕΤ: Με αυτό το τρόφιμο τρώμε μαζί και... κόλα!

Απίστευτη καταγγελία από τον ΕΦΕΤ που προκαλεί σοκ: Ποιο κρέας κολάνε με... κόλα και εμείς το τρώμα αθώα; Συναγερμός! Ποια είναι τα 4 τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο!

Σοκάρει με τις καταγγελίες του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός, με κείμενο που έστειλε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” που έχει τον τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!

«Κομμάτια κρέατος που με κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρδισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου»...

Και η ανατριχιαστική καταγγελία του γνωστού επιστήμονα προς την εφημερίδα μας συνεχίζεται: «Εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία είδος σελάκ, που πρέπει να αφαιρείται. Κάποιες μπίρες που περιέχουν κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών. Χαβιάρι με βόρακα, που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού, κ.λπ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δε θα έπρεπε να ξέρει;», διερωτάται ο Νίκος Κατσαρός... Εύλογη η απάντηση, βέβαια.

«Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα, κ.λπ.» Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Νίκος Κατσαρός στο κρέας... «Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα κ.λπ.

Οι Αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη και επιλέγετε το τμήμα του σφάγειου που προτιμάτε». Όσο για το κέτσαπ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα-κόλα. Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ». Αλλά ακόμα και το τριμμένο τυρί... «Είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό, το τυρί δεν κολλάει και δε σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβετε εσείς το τυρί σας».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share