Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Φωτιά σε Πορτογαλία και Ισπανία λόγω... ζέστης!

Ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη!

27 Μαρτίου 2019 19:34
Φωτιά σε Πορτογαλία και Ισπανία λόγω... ζέστης!

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου έχουν ξεσπάσει πολύ νωρίτερα από την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως λόγω της ασυνήθιστης για την εποχή ζέστης και των ισχυρών ανέμων.

Δέκα πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην Πορτογαλία, οι περισσότερες στον βορρά. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί το πού θα ξεσπάσουν πυρκαγιές.

«Έχουμε πολλές εκδηλώσεις σε περιοχές όπου δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος», σημείωσε ο Μιγκέλ Μιράντα, ο πρόεδρος του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας (IPMA) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα εδάφη, ποτέ πριν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο υδράργυρος στην Πορτογαλία έχει ανέβει στους 28 βαθμούς Κελσίου και δεν αναμένεται κάποια βροχή σύντομα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή, φτάνοντας στους 24 βαθμούς σήμερα στο Πόρτο, ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνεται στους 12 βαθμούς τον μήνα Μάρτιο.

Ελικόπτερα προσπαθούν να κατασβήσουν μια πυρκαγιά σε δάσος κοντά στο χωριουδάκι Γκοντομίλ, στο βορειότερο άκρο της Πορτογαλίας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Ένας πυροσβέστης είπε ότι οι επίγειες δυνάμεις περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για να επέμβουν.

Να σας υπενθυμίσουμε, ότι η Πορτογαλία πέρασε ένα δύσκολο Καλοκαίρι, αφού η χώρα "καιγόταν" για πολλές ημέρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στη γειτονική Ισπανία, όπου εκατοντάδες πυροσβέστες, με τη συνδρομή επτά ελικοπτέρων και πέντε πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα στην κοινότητα Σαν Χοάν δε Λάινο, στη Γαλικία. Οι αρχές εκκένωσαν δύο σχολεία την Τρίτη, καθώς οι φλόγες τα πλησίαζαν επικίνδυνα, όμως σήμερα δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η φωτιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από μια σπίθα από πυλώνα υψηλής τάσης.

Ισπανία: Πάνω από 100 πυρκαγιές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών!

Περίπου 300 πυροσβέστες και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροπλάνων δίνουν μάχη εναντίον 99 πυρκαγιών στην περιφέρεια Αστούριες, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ 18 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη γειτονική περιφέρεια Κανταβρία.

Οι πυρκαγιές αυτές, οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τραυματισμούς, ενισχύονται από νότιους ανέμους, που πνέουν με ριπές ταχύτητας μέχρι και 100 χλμ/ώρα, και από θερμοκρασίες πολύ υψηλές για την εποχή, υπογράμμισαν οι τοπικές αρχές. Χθες, Κυριακή, η θερμοκρασία στη Χιχόν, τη μεγαλύτερη πόλη των Αστουριών, ήταν 25 βαθμοί Κελσίου.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις Αστούριες είναι σήμερα «πολύ υψηλός», ακόμη και «ακραίος», ανάλογα με τη ζώνη.

Ο πρόεδρος της Κανταβρίας, ο Μιγέλ Άνχελ Ρεβίγια, κάλεσε σε επιφυλακή τους κατοίκους της περιφέρειάς του ενώ οι μετεωρολογικές προγνώσεις για αύριο, Τρίτη, κάνουν λόγο για «πολύ ισχυρούς ανέμους». «Είναι μια τρομερή τραγωδία», δηλώνει σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ισπανία βρίσκεται τακτικά αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Όμως είναι γενικά σπάνιες τον χειμώνα, ιδιαίτερα στις βόρειες περιφέρειες όπως αυτή των Αστουριών ή της Κανταβρίας, όπου βρέχει πολύ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share