Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Νορβηγία: Τέλος στην επιχείρηση εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου ρυμουλκείται πλέον σε ασφαλές λιμάνι

Έπειτα από μηχανική βλάβη!

24 Μαρτίου 2019 16:08
Νορβηγία: Τέλος στην επιχείρηση εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου ρυμουλκείται πλέον σε ασφαλές λιμάνι

Τέλος στην επιχείρηση εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου, έχοντας ήδη μεταφέρει νωρίτερα με ελικόπτερα στη στεριά 479 ανθρώπους. Στο Viking Sky επέβαιναν 915 επιβάτες και 458 μέλη πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο υπέστη μηχανική βλάβη ενώ έπλεε σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες- τα κύματα σύμφωνα με μαρτυρίες ξεπερνούσαν τα 7 μ.- σε περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας.

Αρχικά το κρουαζιερόπλοιο σταθεροποιήθηκε χάρη στην επαναλειτουργία ενός εκ των μηχανών του και σταθεροποιήθηκε αγκυροβολώντας σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία. Αμέσως, οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα μέσα σε αυτές τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και με δεδομένο πως πολλοί επιβάτες είναι ηλικιωμένοι.

Το πρωί της Κυριακής, τέθηκαν σε λειτουργία τρεις από τις τέσσερις μηχανές του Viking Sky, το οποίο άρχισε να πλέει αργά προς το λιμάνι του Μόλντε, ενώ συνεχιζόταν η εκκένωση. Οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα, έχοντας ζήσει τις προηγούμενες ώρες στιγμές που σοκάρουν, καθώς το πλοίο όταν υπέστη τη βλάβη πήρε κλίση, τα έπιπλα έπεφταν από τη μια μεριά στην άλλη, ενώ πάνω στους επιβάτες έπεφταν φώτα και διακοσμητικά από την οροφή.

Τέλος στην επιχείρηση εκκένωσης

Πλέον, δύο ρυμουλκά- ένα μπροστά και το άλλο πίσω- ρυμουλκούν το κρουαζιερόπλοιο προς το λιμάνι του Μόλντε. Σύμφωνα με τους διασώστες, το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να διανύσει σχεδόν 60 χλμ. πριν συναντήσει ήρεμα νερά.

«Τώρα έχουμε διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου. Ο καπετάνιος ζήτησε να μην γίνει καμιά μεταφορά όσο το πλοίο ρυμουλκείται. Μόλις ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση, ο καπετάνιος θα εκτιμήσει την κατάσταση για τυχόν επανάληψη της επιχείρησης μεταφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διάσωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τραγικό περιστατικό στην Κόνιτσα: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ανήλικους πρόσφυγες! - Τουλάχιστον ένας τραυματίας!


Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων!
Ομάδα αγνώστου αριθμού κουκουλοφόρων επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες της Δομής Επείγουσας Φιλοξενίας της Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επίθεση εκδηλώθηκε βάσει σχεδίου, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν προσφυγόπουλα.


Οι ίδιοι μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας ανήλικος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι.

Η Κόνιτσα αποτελεί χώρο φιλοξενίας προσφύγων από το 2008, όταν υποδέχθηκε για πρώ-τη φορά ανήλικους πρόσφυγες.

Το 2016 ήταν η πρώτη πόλη στην περιοχή της Ηπείρου που φιλοξένησε επί δύο και πλέον χρόνια οικογένειες προερχόμενες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες περιοχές, με τους κατοίκους να καλωσορίζουν και να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες διαμένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας που διατηρούν στην Κόνιτσα η ΑΡΣΙΣ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

«Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά απέναντι στους αλλοδαπούς, δικαιούχους διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα μας και μάλιστα τους πλέον ευάλωτους και αδύναμους όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι» ανέφερε η ΑΡΣΙΣ σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε:

«Καλούμε την τοπική κοινωνία να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων».

Γιατροί Xωρίς Σύνορα: Kαλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος στον εγκλωβισμό των προσφύγων!

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν «την επιζήμια πολιτική του εγκλωβισμού ανθρώπων στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών».

Να φροντίσουν επίσης για την άμεση απομάκρυνση όλων των ευάλωτων, ειδικά των παιδιών, από αυτά τα σημεία σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, τα τελευταία τρία χρόνια, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει εγκλωβίσει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά σε υπερπλήρεις χώρους που χαρακτηρίζονται από έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας, απαράδεκτες συνθήκες και περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους και εκτεταμένη δυστυχία.

Ο επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Εμανουέλ Γκουέ, χαρακτηρίζει τη χώρα «αποθήκη για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που απέτυχε να προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό που άλλοτε χαρακτηριζόταν ως "προσφυγική κρίση" έχει δώσει τη θέση του σε αδικαιολόγητα επίπεδα ανθρώπινου πόνου στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές συνεχίζουν να βλάπτουν την αξιοπρέπεια και την υγεία των ευάλωτων ατόμων, σε μια προσπάθεια προφανώς να αποτρέψουν τον ερχομό άλλων ανθρώπων. Η πολιτική αυτή είναι βάναυση, απάνθρωπη και κυνική και πρέπει να τερματιστεί», προσθέτει.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share