Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Θλίψη: Πέθανε ο Στέργιος Δελιαλής!

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο!

23 Μαρτίου 2019 13:23
Θλίψη: Πέθανε ο Στέργιος Δελιαλής!

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας designer Στέργιος Δελιαλής, σε ηλικία 75 ετών.

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους του κλάδου του, διαγράφοντας σημαντική διαδρομή τα τελευταία 57 χρόνια, σχεδιάζοντας ασταμάτητα, χώρους και κατασκευές.

Πρωτοπόρος γραφίστας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, ο Δελιαλής ήταν γνωστός και για την τεράστια προσωπική συλλογή του από αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού. Μεταξύ άλλων είχε σχεδιάσει και το artwork για το Περιβόλι του Τρελλού του Διονύση Σαββόπουλου.

Όνειρο του ήταν να δημιουργηθεί το Μουσείο Design στη Θεσσαλονίκη και η προσπάθειά του αυτή είχε καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ «Πώς να κλέψετε μία καρέκλα» του Κώστα Καμπούρογλου. Στα πέντε χρόνια που λειτούργησε το μουσείο (από το 1993 έως το 1998), σε χώρο ενός εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ο Δελιαλής έθεσε τις βάσεις για εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το Μουσείο Design στο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης και υπογράφηκε σύμβαση στέγασης. Ο χώρος χτίστηκε αλλά η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μουσείο να μείνει χωρίς στέγη. Η κηδεία του Στέργιου Δελιαλή θα γίνει το Σάββατο, στις 5μ.μ στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

 Πέθανε ο Στέργιος Δελιαλής

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, στην αρχή δεν είχε κανένα πλάνο για το επαγγελματικό του μέλλον - απλώς διάβαζε και σκίτσαρε. Ήταν καλός στο να κάνει χάρτες, και έτσι, ως μαθητής, έβγαζε το πρώτο του χαρτζιλίκι. Ένας γνωστός του πατέρα του ήταν τυπογράφος και ο Δελιαλής τον επισκεπτόταν για να μάθει τη δουλειά, ενώ μετά άρχισε να ζωγραφίζει τα φόντα για γιγαντοαφίσες ταινιών. Σύντομα ξεκίνησε να μαθαίνει γραμμικό σχέδιο κοντά σε έναν άλλο οικογενειακό φίλο. Ήταν 15 ετών όταν έφυγε απ' το σπίτι και παράτησε το σχολείο.

«Δεν ήταν μόνο ότι κέρδιζα κάποια χρήματα. Ήμουν λιτός και ένιωθα ότι η υπόλοιπη ζωή -εκτός σχολείου- ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Διάβαζα μετά μανίας, από εγκυκλοπαίδειες μέχρι κόμικς και από κλασική λογοτεχνία μέχρι ρομάντζα, και αισθανόμουν ότι λάμβανα τις γενικές γνώσεις που χρειαζόμουν. Εντάξει, επίσης βαριόμουν πολύ το σχολείο. Οπότε το παράτησα. Φεύγοντας απ' το σπίτι, έφηβος ακόμα, βρήκα ένα μικρό χώρο κοντά στους δικούς μου και τον έκανα υπνοδωμάτιό και στούντιο για να διαβάζω και να σχεδιάζω».

Σπύρος Θωμάς: Συγκλονίζουν με την επιστολή τους οι συγγενείς του Εύζωνα!

Συγκλονίζουν με τα λόγια τους οι άνθρωποι της οικογένειας του Εύζωνα Σπύρου Θωμά, που ευχαριστούν δημόσια όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην απροσδόκητη δοκιμασία τους για τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου τους γιου, που υπηρετούσε ως Εύζωνας στο επίλεκτο σώμα της Προεδρικής Φρουράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Νιώθοντας την ολόψυχη παρουσία του κόσμου, επωνύμου και ανωνύμου στον απροσδιόριστο σε μέγεθος πόνο μας στο άκουσμα του αιφνιδίου θανάτου του γιου μας, που νοιώσαμε να γίνεται γιός όλων σας δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε ένα μεγάλο εκ βάθους καρδιάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας Πατρών κ.κ Χρυσόστομο, που χοροστάτησε στην Εξόδιο Ακολουθία και για την συνεχή πραγματική του συμπαράσταση, τις πατρικές νουθεσίες και την αγάπη του. Επίσης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσνθο και λοιπό ιερό κλήρο για τη συμμετοχή τους στο βαρύ μας πένθος.

Η τιμή που εκφράστηκε στο ΣΠΥΡΟ ΜΑΣ από τον Κκ ΠΡΟΕΔΡΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με την ταυτόχρονη παρουσία του εκπροσώπου του αντιπτεράρχου Πρεζεράκου Γρηγορίου.

Θάνατος Εύζωνα

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, Συνταγματάρχη ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΡΟΔΟΛΦΟ, τους αξιωματικούς και ιδιαίτερα τους Εύζωνες που δεν είχαν τη δύναμη να κρύψουν τον πόνο και την συγκίνησή τους.

Ακόμη την Ελληνική Αστυνομία που με την παρουσία της διευκόλυνε σημαντικά το τελετουργικό της εκδημίας του Σπύρου. Ο αβάσταχτος πόνος μας ως οικογένεια, νοιώσαμε ότι έγινε πόνος για όλους τους φίλους του Σπύρου και όλους τους Έλληνες χωρίς γεωγραφικά όρια.

Τα συναισθήματα ΛΥΠΗΣ και ΠΟΝΟΥ του ανθρώπου, ενεργοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Οι προσευχές για καλό κατευόδιο του Σπύρου, μας απαλύνουν και ανακουφίζουν τον πόνο μας.

Να σας θυμίσουμε, ότι μια καταγγελία Εύζωνα για τον θάνατο του Σπύρου: Το «αναπόσπαστο» δημιουργεί κυκλοφορικά προβλήματα!

Στην καυτή και αδυσώπητη έρημο της ζωής, έχουμε στα χείλη μας τη δροσοσταλίδα της παρηγοριάς σας. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι από την καρδιά όλων δεν θα δραπετεύσει ποτέ αυτός ο Σπύρος που όσοι των γνώρισαν και αγάπησαν τόσο πολύ γιατί ήταν ξεχωριστός.

Ο μεγαλοδύναμος Θεός, τον ήθελε και τον πήρε κοντά του, στερώντας την παρουσία του από την οικογένειά μας διατηρώντας την ελπίδα σε εμάς ότι ο Σπύρος θα κερδίσει την αιωνιότητα χωρίς να έλθει αντιμέτωπος με τις δυσκολίες και απρόβλεπτα της σύγχρονης ζωής στο μέλλουν που ελλοχεύουν με βεβαιότητα για τους νέους μας».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share