Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανελλήνια θλίψη: Πέθανε ο Γιώργος Χαροκόπος!

Τραγική απώλεια!

22 Μαρτίου 2019 11:07
Πανελλήνια θλίψη: Πέθανε ο Γιώργος Χαροκόπος!

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ένας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών, ο ιστορικός συγγραφέας και δάσκαλος Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος!

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 100 ετών ένας σπουδαίος άνθρωπος, εκπαιδευτικός, ιστορικός συγγραφέας και πρωταγωνιστής της εθνικής αντίστασης ο Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος.

Ο Γεώργιος Χαροκόπος υπήρξε βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς έλαβε μέρος στο εγχείρημα κατά την μεταφορά του στρατηγού από τα βουνά της Κρήτης στην Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τους κατακτητές, ενώ έτυχε μεγάλων διακρίσεων από την Ελληνική και τις Συμμαχικές Κυβερνήσεις.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στον ιερό ναό της Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου την Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 14:30, ενώ ο ενταφιασμός θα γίνει αμέσως μετά στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Πατσωτών Αθήνας, Σαββάκης E. Ιωάννης, γράφει για τον Γεώργιο Χαροκόπο: «Σήμερα έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών, ένας αξιόλογος χωριανός μας, ο δάσκαλος όπως τον ξέραμε όλοι, πρωταγωνιστής της εθνικής αντίστασης κατά των Γερμανών, βασικός σύνδεσμος στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε και σπουδαίος ιστορικός συγγραφέας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Ο Γεώργιος Σταράκης, γράφει γι' αυτόν: Ο Γεώργιος Ευθ. Χαροκόπος γεννήθηκε το 1919 στην Πατσό Ρεθύμνου. Το 1937 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ρεθύμνου και εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, από την οποία πήρε το πτυχίου του το 1939.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό. Το 1941 ήταν 22 ετών. Μόλις είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα. Μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο, ο οποίος ονομαζόταν «ηγεμόνας» και είχε προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα συγκροτούν Αντιστασιακή ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

Όταν οι Γερμανοί ήλθαν από τα Χανιά οδικώς και κατέλαβαν το Ρέθυμνο, ο Γεώργιος Χαροκόπος συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως Σύνδεσμος μεταξύ των Αντάρτικων ομάδων και των Συμμαχικών Πρακτόρων. Γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες, Κρητικούς και ξένους. Διατηρούσε και διατήρησε -με όσους είναι εν ζωή- σχέσεις φιλίας, αγάπης και σεβασμού.

Ο ρόλος του στην απαγωγή Κράιπε

Ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πλάνο, ενώ είχε και ενεργό δράση στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε.

Τον Απρίλιο του 1944 είναι 25 ετών, όλη η ομάδα των απαγωγέων μαζί με τον Γερμανό φιλοξενήθηκε με μυστικότητα ένα τριήμερο 7, 8 και 9 Μαΐου στο μιτάτο της οικογένειάς του στη θέση «Πλατές», έξω από το χωριό Πατσός. Το αρχικό σχέδιο έχει διαρρεύσει και ο Γεώργιος Χαροκόπος σχεδιάζει το νέο σχέδιο διαφυγής από το Γερακάρι το οποίο ενέκρινε ο Λη Φέρμορ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ομάδας.

Αυτό ήταν: (Το Νέο). Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου. Επιβιβάστηκε μαζί με όλη την ομάδα σε Μότορ Λονς και διέφυγαν στην Αίγυπτο. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Τα βιβλία που είχε συγγράψει:

Φρούριο Κρήτη

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε

Ξεχασμένο χρέος

Αν η Ελλάδα δεν έλεγε «Όχι» το 1941

Οι τελευταίοι της Βερμαχτ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share