Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απίστευτη νέα πρόκληση απο Τουρκία: «Μας ανήκει η θάλασσα και ο βυθός του Αιγαίου και της Κύπρου!»

Σε μία νέα έξαρση εθνικισμού!

22 Μαρτίου 2019 09:57
Απίστευτη νέα πρόκληση απο Τουρκία: «Μας ανήκει η θάλασσα και ο βυθός του Αιγαίου και της Κύπρου!»

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρότζεκτ στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ήρθε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας.


Σε μία νέα έξαρση εθνικισμού, μίλησε εκ νέου για την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία συμπεριέλαβε το Αιγαίο και την Κύπρο τονίζοντας: «Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός» σχολίασε, κάνοντας έμμεση αναφορά στο περιστατικό με την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας.

Να σας θυμήσουμε μια πρόσφατη Τουρκική πρόκληση όπου οι Toύρκοι δύτες του πολεμικού ναυτικού φωτογραφήθηκαν στον βυθό της Σούδας με την τουρκική σημαία!

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ:

«Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν «ποια εδάφη πήραμε;» Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

«Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες… »
Σε ομιλία του την Πέμπτη στο εργοστάσιο συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού».

Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».

Απίστευτη Τουρκική πρόκληση απο την Άγκυρα: «Αναγνωρίζουμε μόνο 6 ν.μ. εναέριο χώρο στην Ελλάδα»!

Με νέα πρόκληση απάντησε η Αγκυρα στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Ερντογάν και τις παράνομες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι χαρακτηρίζει «αδιανόητη» και «παράξενη» την ανακοίνωση της Αθήνας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο όταν πετούν εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ν.μ. καθώς είναι «διεθνής και όχι ελληνικός» εναέριος χώρος. Η Αγκυρα, επαναφέρει έτσι την πάγια τουρκική θέση ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας περιορίζεται στα 6 ν.μ. όσο και τα χωρικά ύδατα.


«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Σημάδι της έντασης που επικρατεί όμως είναι και το γεγονός, οτι τα δημοσιεύματα για τον βαλλιστικό πύραυλο που κατασκευάζεται στην Τουρκία, συνοδεύονται από χάρτη όπου υπάρχει χαραγμένη η υποθετική διαδρομή του πυραύλου από την Σμύρνη στην Αθήνα.

Ο πύραυλος Μπόρα έχει βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η απόσταση από την Σμύρνη στην Αθήνα είναι μόλις 230 χιλιόμετρα. Μια σαφώς απειλητική αναφορά, που δείχνει και το κλίμα που επικρατεί σε ορισμένα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας

Η αποκάλυψη για την επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου έγινε από τον ίδιο τον γενικό γραμματέας εξοπλισμών της Τουρκίας με ανάρτησή του και συνέπεσε χρονικά με το μπαράζ των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share