Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πατριαρχείο Ιεροσαλύμων: Παρέμβαση για το Άγιο Φως! - Διαψεύδει τους ισχυρισμούς για τον αναπτήρα!

Σκανδαλισμός των πιστών!

21 Μαρτίου 2019 14:37
Πατριαρχείο Ιεροσαλύμων: Παρέμβαση για το Άγιο Φως! - Διαψεύδει τους ισχυρισμούς για τον αναπτήρα!

Το Πατριαρχείο Ιεροσαλύμων παρεμβαίνει για το θέμα που έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων με το Άγιο Φως! Διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι ανάβει ένας σκευοφύλακας με αναπτήρα και ότι το Άγιο Φως και ότι η αφή του δεν είναι θαύμα! Το Πατριαρχείο Ιεροσαλύμων υποστηρίζει ότι είναι προϊόν υποκλοπής και δόλιας συρραφής, με στόχο το «επιθυμητό» αποτέλεσμα. Προς τον ΑΝΤ1 απευθύνεται το Πατριαρχείο Ιεροσαλύμων! Μετά το σάλο για το πως φτάνει το Άγιο Φως και γίνεται η αφή του θα δημιουργηθούν καχυποψίες στους πιστούς!

Ειδικότερα, το θέμα έφερε στο «φως» με ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, που μετέδωσε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που πήρε ο Δημήτρης Αλικάκος από τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, στο πλαίσιο της έρευνάς του για το βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός».

Στο απόσπασμα αυτό ο σκευοφύλακας φέρεται να εκμυστηρεύεται τα εξής: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως, όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο, το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω». Ενώ όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε με ποιον τρόπο, εκείνος φαίνεται να απαντά: «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;». Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση – απάντηση για το θέμα, η οποία κοινοποιείται προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μέσω της οποίας τονίζεται ότι «ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής» και πως το συγκεκριμένο βιβλίο για το Άγιο Φως αποτελεί «προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

«Πρός: Τηλεοπτικό Σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ Εντιμότατοι κύριοι, Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε εξ αφορμής της επικείμενης κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις Εκκρεμές, ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου και τίτλο "Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός" εκθέτουμε τα παρακάτω:

Α) Ο συγγραφέας επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συναντήθηκε με στελέχη του αρχικά προς κάλυψη πνευματικών του αναγκών και ακολούθως στα πλαίσια έρευνας γύρω από την ιστορία του Πατριαρχείου μας.

Β) Οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ισχυρίζεται πως έχει στην διάθεσή του έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους.

Γ) Από όσα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανής η δόλια συρραφή (μοντάζ) με σκοπό την εξαγωγή του «επιθυμητού» αποτελέσματος, ενέργεια η οποία εκτός από ηθικά κατακριτέα, είναι και ποινικώς ελεγκτέα.

Δ) Ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής, που περιέχουν παραπλανητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο και δυσφημούν πρόσωπα και Αλήθειες της Πίστεώς μας. Σε κάθε περίπτωση ρητά επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αναφορικά με τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα.

Ε) Τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η επιλογή κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου την δεδομένη χρονική συγκυρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής και οδεύοντας η Εκκλησία μας προς το Άγιον Πάσχα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου.

ΣΤ) Η επίσημη θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός είναι εκείνη η οποία περιέχεται στο πρόγραμμα της τελετής του Αγίου Φωτός του Μεγάλου Σαββάτου εκάστου έτους, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, στις μελέτες των Αγιοταφιτών Πατέρων και δη του μακαριστού Αγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρά στο περιοδικό «Νέα Σιών» και σε ό,τι συνάγεται εκ της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ιεροσόλυμα, 18 Μαρτίου 2019,

Με εκτίμηση, ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Γέρων Ἀρχιγραμματεύς».

Δείτε ένα ατύχημα που είχε γίνει με το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως!

Σάλος με τo Άγιο φως: «Ποιο θαύμα; Το ανάβω με αναπτήρα»

Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βιβλίο ενός δημοσιογράφου στο οποίο ένας σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου φέρεται να λέει πως «ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα».

Ο λόγος για το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» το οποίο με μαρτυρίες αγιοταφιτών που ανατρέπουν την θεωρία του θαύματος που λαβαίνει χώρα με απολυτή μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο... Εγώ το ανάβω...Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;» είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο, ο σκευοφύλακας Ισίδωρος δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

Βγήκε η λέξη «θαύμα» από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου

Μια εξίσου σημαντική αναφορά είναι αυτή που γίνεται από πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ', ο οποίος λέει χαρακτηριστικά στον ερευνητή:

Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».
Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε.
Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.
Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;
Οι παραπάνω μαρτυρίες, τις οποίες και έδειξε εκτενώς το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και μια ανακοίνωση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συγκεκριμένα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Εκτός από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr αναφέρει πως το παρακάτω βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share