Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Στάση εργασίας σε ΜΜΜ της Αθήνας!

Έκτακτη στάση εργασίας!

20 Μαρτίου 2019 12:33
Στάση εργασίας σε ΜΜΜ της Αθήνας!

Χωρίς τραμ είναι σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι η Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Οδηγών του Τραμ.

Η στάση εργασίας αποφασίστηκε προκειμένου το εν λόγω σωματείο να πραγματοποιήσει συνέλευση.

Κάτι ακόμα που μπορεί να σας ενδιαφέρει είναι το Δώρο Πάσχα 2019: Ποιοι οι δικαιούχοι; Τότε καταβάλλεται!

Αυξήσεις ΔΕΗ στα τιμολόγια - ''Ψαλιδίζουν'' τις εκπτώσεις!

Το πράσινο φως για μείωση της έκπτωσης από το 15% στο 10% της έκπτωσης που απολαμβάνουν τέσσερα περίπου εκατομμύρια συνεπών πελατών της ΔΕΗ, άναψε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Στην απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΔΕΗ “κουρεύονται” τόσο η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές από το 15% στο 10%, όσο και η έκπτωση για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα έτος. Στην τελευταία περίπτωση, μειώνεται η έκπτωση 6% στο 4%, απόφαση επίσης με ισχύ από 1η Απριλίου 2019. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία φυσικά που θα τεθεί υπόψιν των βιομηχανικών πελατών της επιχείρησης.

Τα παραπάνω αντανακλούν ακριβώς τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και τα οποία μετακυλίει με έμμεσες αυξήσεις στις πλάτες των καταναλωτών, επιχειρώντας να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτό γύρω στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για περικοπή των εκπτώσεων είναι άμεσα εφαρμοστέες, δηλαδή από την 1η Απριλίου, αφενός αναδεικνύει αφενός τις πιέσεις που δέχεται η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ, αφετέρου συνδέεται με την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργικής της κερδοφορίας.


Εδώ και καιρό ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης έχει συνδέσει την ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων με την αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου αυτή να μπορέσει να «βγει» στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο και να δανειστεί, ώστε να καλύψει τις προσεχείς χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της ΔΕΗ «πάγωσε» την έκδοση του νέου ομολόγου που είχε προγραμματίσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους και στο οποίο είχε στηρίξει την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης των εσόδων.

Σαν αποτέλεσμα η προ ημερών προπληρωμή προς τη ΔΕΗ από το Δημόσιο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της τρέχουσας χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ, ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού για την επιχείρηση. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακουφίζοντας τη διοίκηση της εταιρείας, που είχε την αγωνία της αποπληρωμής του ομολόγου λήξης Απριλίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, μετά την απότομη προσγείωση των σχεδίων για νέα έκδοση στις διεθνείς αγορές.

ΔΕΗ: Έτσι θα κερδίζετε 60 ευρώ τον μήνα με το νυχτερινό!

Θα σας πείραζε να ξεφουσκώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ ακόμη και κατά 31% χωρίς ιδιαίτερο κόπο, δηλαδή 60 ευρώ λιγότερα τον μήνα; Τώρα μάλιστα που σκοπεύετε να μην αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης και να ζεσταθείτε με ηλεκτρικά καλοριφέρ και κουβέρτες; Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιήσετε το νυχτερινό τιμολόγιο και να οργανωθείτε στοιχειωδώς. Τι συμβαίνει από 1η Δεκεμβρίου;

Νυκτερινό τιμολόγιο μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικοί ή άλλοι περιορισμοί. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες θα ακούσετε την είδηση ότι ενεργοποιείται το «χειμερινό» νυκτερινό. Αυτό σημαίνει ότι από 1η Νοεμβρίου, η ΔΕΗ θα εφαρμόζει χαμηλότερες χρεώσεις από τις 15:300 έως τις 17:30 το μεσημέρι και από τις 02:00 τα ξημερώματα έως στις 08:00 το πρωί.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν να σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ ο πίνακας που δημοσιεύουμε –και ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ με τελευταία την εκτόξευση του ΕΤΜΕΑΡ- θα σας πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου:

Ποιο είναι το ωράριο εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου;

Εξαρτάται από το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Στο διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Οκτωβρίου, το φθηνό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00. Για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, η χαμηλότερη χρέωση ισχύει από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30. Η αλλαγή πλησιάζει οπότε καλό είναι να προετοιμαστείτε

Πως μπορώ να διαπιστώσω αν έχει ενεργοποιηθεί το «νυχτερινό»;
Συνήθως ο ηλεκτρολόγος εγκαθιστά μια φωτεινή ένδειξη στον πίνακα η οποία σας ειδοποιεί. Αν δεν την διαθέτετε, κοιτάξτε το…ρολόι σας.

Αν δεν έχω «νυχτερινό» τι πρέπει να κάνω για να το αποκτήσω;
Καταρχήν πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες στο σπίτι σας αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να τοποθετήσει ένα καλώδιο το οποίο θα συνδέει το ρολόι της ΔΕΗ με τον πίνακα στο εσωτερικό του σπιτιού σας (σ.σ ειδικά σε παλαιές πολυκατοικίες αυτό μπορεί να είναι επίπονο). Μετά την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος θα χορηγήσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι έγινε η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αυτή τη βεβαίωση θα την πάτε στη ΔΕΗ όπου και θα καταθέσετε τη σχετική αίτηση μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αστυνομική ταυτότητα
Αίτηση χορήγησης μειωμένου τιμολογίου
34 ευρώ (συν ΦΠΑ) για τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ.

Μπορούν και οι ενοικιαστές να ενεργοποιήσουν το «νυχτερινό»;
Ναι αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη δεδομένου ότι –όπως προαναφέρθηκε- θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο ρολόι της ΔΕΗ αλλά και στο πίνακα του ηλεκτρικού.

Πως μπορώ να αυξήσω την κατανάλωση που πραγματοποιείται ενώ ισχύει το νυκτερινό τιμολόγιο;
Κάποιες συσκευές δουλεύουν όλο το 24ωρο οπότε ούτως ή άλλως θα κερδίσετε (π.χ ψυγείο, καταψύκτης, συσκευές σε αναμονή κλπ). Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε το όφελος αν επιλέξετε τη λύση του προγραμματισμού λειτουργίας των συσκευών μέσω χρονοδιακόπτη.

Πόσο συμφέρει;

Στο βασικό ερώτημα «ποιους συμφέρει το νυκτερινό;», η απάντηση είναι εύκολη: Σχεδόν όλους. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η ίδια η ΔΕΗ εντοπίζει την περίπτωση κατά την οποία το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορο: Όταν η συνολική κατανάλωση είναι μικρότερη από 150 KWh. Που σημαίνει ότι σε σπίτι που χρησιμοποιείται σπάνια, ενδεχομένως το νυχτερινό να μην σας χρειάζεται. Τι λέει όμως ο κανόνας; Στον πίνακα που δημοσιεύεται, έγιναν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να προκύψει το όφελος. Στηρίχτηκαν στα ακόλουθα δεδομένα:

· Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν για μια μονοφασική παροχή

· Στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται το κόστος της κατανάλωσης αλλά και όλες οι επιπλέον χρεώσεις (κόστος χρήσης δικτύου μεταφοράς, Ειδικό τέλος ΑΠΕ, ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ)

· Για τον υπολογισμό του κόστους με το νυχτερινό τιμολόγιο, ελήφθη υπόψη ότι ο καταναλωτής θα καταφέρει να μεταφέρει στο «νυχτερινό» το 40% της συνολικής κατανάλωσης.

Τι προκύπτει; Ένας ιδιοκτήτης ο οποίος συνήθως καταναλώνει 1800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, πληρώνει 334 ευρώ στη ΔΕΗ. Αν μεταφέρει το 40% της κατανάλωσης (720 κιλοβατώρες) στο νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση θα πέσει στα 276 ευρώ. Δηλαδή, θα προκύπτει όφελος 58 ευρώ ανά τετράμηνο. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του νοικοκυριού αλλά και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της κατανάλωσης που θα μεταφερθεί στις ώρες του οικονομικού τιμολογίου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος. Για πολύ μεγάλα σπίτια που καταναλώνουν ακόμη και 4000 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ μπορεί να είναι και μικρά σπίτια που θερμαίνονται με ρεύμα εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης) το όφελος από το νυκτερινό μπορεί να φτάσει και στα 190 ευρώ το τετράμηνο.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share