Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μαλί: Νεκροί μετά από επίθεση σε στρατιωτική βάση!

Τι συνέβη;

17 Μαρτίου 2019 17:33
Μαλί: Νεκροί μετά από επίθεση σε στρατιωτική βάση!

Επίθεση σημειώθηκε πριν από λίγο σε στρατιωτική βάση στο Μαλί και υπάρχουν νεκροί!

Στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον στρατοπέδου στο κέντρο του Μαλί, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ξεκινά από τέσσερις και φθάνει τους 16 νεκρούς και δεν είναι ακόμη ακριβής αλλά θα είναι «βαρύς», δήλωσαν πηγές ασφαλείας, μια στρατιωτική πηγή και ένας δήμαρχος.

Το στρατόπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (FAMa) στην Ντιούρα, ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μόπτι, δέχθηκε επίθεση την αυγή από «μια ομάδα που έφθασε με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα» στο σημείο, σύμφωνα με πηγή του στρατού.

«Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δήμαρχος της πόλης Καρέρι, της πιο κοντινής στην Ντιούρα, ο Γιούσουφ Κουλιμπάλι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ο ίδιος μέτρησε τουλάχιστον 16 νεκρούς στρατιώτες.

«Οι άνδρες μας ανταπέδωσαν. Εγώ είδα τουλάχιστον τέσσερα πτώματα καταγής. Δεν έχουμε ακριβή απολογισμό , όμως υπάρχουν πολλές ζημιές», εξήγησε άλλη στρατιωτική πηγή που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή ασφαλείας έκανε λόγο από την πλευρά της για «βαρύ απολογισμό τουλάχιστον οκτώ νεκρών».

«Υπάρχουν στρατιώτες που είναι νεκροί, άλλοι είναι αγνοούμενοι, άλλοι τραυματίες. Δεν θα ήθελα ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον αριθμό των 15 νεκρών στρατιωτών. Ένας άνθρωπος πεσμένος καταγής δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρός», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Εξάλλου, ξένη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διεξάγονται «επαληθεύσεις» «προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των τουλάχιστον 15 νεκρών», που ανέφεραν πολίτες στην Ντιούρα.

Παρά την παρουσία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (Minusma) , την ισχυρή γαλλική στρατιωτική παρουσία και τη δημιουργία της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης G5-Σαχέλ, η τζιχαντιστική βία επιμένει στη χώρα, με 237 επιθέσεις να έχουν καταγραφεί το 2018, 11 περισσότερες απ΄ό,τι το 2017.

Οι αρχές του Μαλί και οι διεθνείς δυνάμεις περίμεναν ότι η βία θα μειωνόταν στο κέντρο της χώρας αφού ανακοίνωσαν τον θάνατο στα τέλη Νοεμβρίου, από επιδρομή των γαλλικών δυνάμεων, του σαλαφιστή ιερωμένου Αμαντού Κούφα, επικεφαλής των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Όμως ο τελευταίος είναι «πιθανόν» να βρίσκεται ακόμη εν ζωή, παραδέχθηκε το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού, μετά την κυκλοφορία πρόσφατα ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ένας άνδρας που παρουσιάζεται ως ο Αμαντού Κούφα.

Βίντεο - ντοκουμέντο από το μακελειό στη Βραζιλία: 17χρονος ανοίγει πυρ!

Ανατριχιαστικές εικόνες καταγράφουν τη στιγμή που ένας 17χρονος εισβάλει στο πρώην σχολείο του στη Βραζιλία, τραβά πιστόλι και ανοίγει πυρ κατά μιας ομάδας νεαρών μαθητών.

Ο Γκιγιέρμε Ταουτσι Μοντέιρο σκότωσε δολοφόνησε εν ψυχρώ έξι εφήβους -τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια- τον διευθυντή κι ένα ακόμη μέλος του προσωπικού του σχολείου Raul Brasil στο Σάο Πάολο μαζί μ’ έναν άλλον πρώην μαθητή, τον 25χρονο Ενρίκε ντε Κάστρο.

Μετά το μακελειό οι δύο δράστες αλληλοσκοτώθηκαν όπως είχαν συμφωνήσει.

Στο βίντεο σοκ διακρίνεται ο διαταραγμένος νεαρός να μπαίνει στο κτίριο την ώρα που μια ομάδα μαθητών συζητούν με έναν καθηγητή τους. Ο φονιάς τραβά ένα πιστόλι από το παντελόνι του και αρχίζει να σκορπά το θάνατο στα ανυποψίαστα θύματά του.

νώ ένα άλλο βίντεο καταγράφει τους δύο δράστες να καταφθάνουν μ’ ένα λευκό αυτοκίνητο στο σχολείο και λίγο αργότερα έντρομα παιδιά να τρέχουν να σωθούν.

Ντυμένοι στα μαύρα οι δύο φονιάδες ήταν οπλισμένοι μ’ ένα 38άρι, τόξα, μασέτες, ένα μικρό τσεκούρι και εκρηκτικά, ενώ ο ένας εκ των δύο φορούσε κουκούλα με μια νεκροκεφαλή. Η αστυνομία έκανε λόγο για όπλα από το «μεσαίωνα».

Λίγο πριν το μακελειό ο 17χρονος είχε σκοτώσει τον θείο του στο γραφείο του τελευταίου, περίπου 800 μέτρα μακριά από το σχολείο.

Ο Μοντέιρο είχε παρατήσει πέρυσι το σχολείο επειδή είχε «προβλήματα» όπως ανακοίνωσε η γραμματέας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, αν και δεν αποκάλυψε αν τον είχαν διώξει ή έφυγε μόνος του.

Δείτε την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σήμερα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share