Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί!- Νέα σοκαριστικά στοιχεία για την τραγωδία!

Ο άνθρωπος που σκόρπισε τον θάνατο στην Νέα Ζηλανδία και το μακελειό που συγκλόνισε τον πλανήτη!

17 Μαρτίου 2019 16:20
Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί!- Νέα σοκαριστικά στοιχεία για την τραγωδία!

Στους 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας, Μάικ Μπους.

«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε.

Από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ενας Σύρος πρόσφυγας και οι έφηβοι γιοι του, ένας Πακιστανός ακαδημαϊκός και ένας φοιτητής είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Wasseim Alsati, ένας εκ των τραυματιών της επίθεσης, σε ποστ που δημοσίευσε στο Facebook έστειλε το πρώτο το μήνυμα, ζητώντας από τους φίλους του να προσευχηθούν για τον ίδιο, τον γιο του και την κόρη του. Ο Alsati πυροβολήθηκε τρεις φορές και όπως λέει, σύμφωνα με το CNN, υπέφερε πολύ.

Όταν ο ένοπλος έκανε την εμφάνισή του στο τέμενος, προκαλώντας το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, ο Αμπντούλ Αζίζ δεν κρύφτηκε. Άρπαξε το πρώτο πράγμα που βρήκε μπροστά του, ένα τερματικό POS και έτρεξε έξω, φωνάζοντάς στον δράστη: «Έλα εδώ!».

Ο 48χρονος Αζίζ χαρακτηρίστηκε ήρωας στη Νέα Ζηλανδία καθώς φαίνεται ότι απέτρεψε μια μεγαλύτερη σφαγή αφού κυνήγησε τον Μπρέντον Τάραντ, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει και να προσπαθήσει να φύγει με το αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος ο Αζίζ, οι τέσσερις γιοι του οποίου βρίσκονταν μέσα στο τέμενος, μαζί με δεκάδες άλλους πιστούς, λέει ότι το ίδιο πράγμα θα έκανε ο καθένας.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Λατίφ Αλάμπι, ο ιμάμης του τέμενους Λίνγουντ, τόνισε ότι οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν είχε επέμβει ο Αζίζ. Όπως είπε, ο ίδιος άκουσε μια φωνή έξω από το τέμενος λίγα λεπτά πριν από τις 14.00. Σταμάτησε την προσευχή και κοίταξε από το παράθυρο. Εκεί, είδε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρη στολή στρατιωτικού τύπου και κράνος, να κρατάει ένα μεγάλο όπλο. Αρχικά, νόμιζε ότι ήταν αστυνομικός. Μετά, διέκρινε δύο πτώματα και άκουσε τον ένοπλο να φωνάζει αισχρολογίες.

«Κατάλαβα ότι ήταν κάτι άλλο. Ήταν ένας δολοφόνος», είπε.

Αμέσως κάλεσε τους περίπου 80 πιστούς να πέσουν στο πάτωμα. Εκείνοι δίστασαν. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός, ένα τζάμι έσπασε και ένας άνθρωπος σωριάστηκε. Τότε αντιλήφθηκαν και οι υπόλοιποι τι συνέβαινε.

«Και μετά εμφανίστηκε αυτός ο αδελφός (ο Αζίζ). Τον κυνήγησε και κατάφερε να τον εξουδετερώσει. Διαφορετικά, αν είχε μπει μέσα στο τέμενος, τότε μάλλον θα είχαμε πεθάνει όλοι», πρόσθεσε.

Ο Αζίζ είπε ότι όταν βγήκε έξω τρέχοντας ήλπιζε ότι θα του αποσπούσε την προσοχή. Ο Τάραντ γύρισε πίσω στο αυτοκίνητό του για να πάρει ένα άλλο όπλο και ο Αζίζ εκτόξευσε εναντίον του το POS.

Τη στιγμή εκείνη, άκουσε τα δυο μικρότερα παιδιά του, ηλικίας 11 και 5 ετών, να τον παρακαλούν να γυρίσει στο τέμενος.

Με το νέο όπλο ανά χείρας, ο Τάραντ επέστρεψε και συνέχισε να πυροβολεί. Ο Αζίζ άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μην του δίνει στόχο. Κάποια στιγμή, είδε ένα όπλο που είχε παρατήσει ο 28χρονος, το σήκωσε και πάτησε τη σκανδάλη. Το όπλο ήταν άδειο.

Ο Τάραντ έτρεξε για δεύτερη φορά στο αυτοκίνητό του, ενδεχομένως για να πάρει και τρίτο όπλο. «Μπήκε μέσα κι εγώ απλώς άρπαξα το (άδειο) όπλο και το πέταξα στο παρμπρίζ σαν να ήταν βέλος και έσπασε το τζάμι. Για αυτό φοβήθηκε» υποστήριξε ο Αζίζ.

Ο δράστης τον έβρισε και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους. Αντί για αυτό όμως, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και έφυγε, με τον Αζίζ να τον κυνηγάει στον δρόμο. Λίγο αργότερα, δύο αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Ο Αζίζ κατάγεται από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Έφυγε από τη χώρα του σε πολύ μικρή ηλικία και έζησε ως πρόσφυγας επί 25 χρόνια στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν από μια διετία.

«Έχω ζήσει σε πολλές χώρες και αυτή εδώ είναι πανέμορφη και ειρηνική», σημείωσε.

Όπως είπε, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον ένοπλο δεν ένιωσε φόβο ή κάτι άλλο. Ήταν σαν να βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο. Και πιστεύει ότι ο Αλλάχ δεν έκρινε ότι είχε έρθει ακόμη η ώρα του να πεθάνει.

Ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες στα τέλη Δεκέμβρη του 2016 , ενώ στη Βοσνία πέρασε στις 2 Ιανουαρίου 2017
Από το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο Μπράντον Τάραντ, ο ακροδεξιός δολοφόνος που πραγματοποίησε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στην πόλη της Νέας Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην Κροατία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιελάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στην Κροατία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ και διάφορες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ.

Η βοσνιακή συνοριακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Tάραντ εισήλθε στη Βοσνία στις 2 Ιανουαρίου 2017.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ενας 59χρονος άνδρας, που έχασε τη σύζυγό του από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε την Κυριακή ότι συγχωρεί τον ακροδεξιό δράστη.

Πρόκειται για τον 59χρονο Φάριντ Αχμαντ, η γυναίκα του οποίου, Χούσνα, πυροβολήθηκε από τον Τάραντ στο τζαμί Αλ Νουρ και άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 44 ετών.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, ο Φάριντ ρωτήθηκε για το αν θα συγχωρούσε τον δράστη και απάντησε: «Φυσικά. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα, το να έχει κανείς θετική στάση».

Ο 59χρονος επισήμανε ότι «θα έλεγα ότι τον αγαπώ όσο οποιονδήποτε άλλο» καθώς και ότι «έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας γενναιόδωρος, καλός άνθρωπος, ικανός να σώζει ανθρώπους αντί να τους καταστρέφει».

«Θα του ευχόμουν να αναζητήσει αυτή τη θετική στάση, ελπίζω και προσεύχομαι για εκείνον .Δεν του κρατώ κακία», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Όταν ξεκίνησε το μακελειό η σύζυγός του, η Χούσνα Άχμαντ 44 ετών, βοηθούσε τους πιστούς να βγουν από το τέμενος, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον Φάριντ. «Φώναζε: “ελάτε εδώ, βιαστείτε” και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο», εξήγησε.

«Στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι κάνω, διότι είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και, την ώρα που πλησίαζε στην πόρτα, σκοτώθηκε. Ήταν πολύ απασχολημένη να σώζει τις ζωές άλλων για να ασχοληθεί με τον εαυτό της», συνέχισε ο 59χρονος άνδρας.

«Ο άνδρας (ο Τάραντ) πυροβολούσε εναντίον του ίδιου ανθρώπου δύο ή τρεις φορές, αυτό μάλλον μας επέτρεψε να γλιτώσουμε, πυροβολούσε ξανά ακόμη και τους νεκρούς», δήλωσε ο Άχμαντ.

Ο ίδιος δεν βρήκε τη σύζυγό του όταν έφυγε από το τέμενος και έμαθε για τον θάνατό της αφού είδε τη φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατεβάζει και τις εκδοχές του βίντεο της επίθεσης που έχουν τροποποιηθεί – Ο Μπρέντον Τάραντ μετέδιδε το μακελειό ζωντανά χρησιμοποιώντας εφαρμογή που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν extreme sports
Περίπου 1,5 βίντεο παγκοσμίως από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία κατέβασε το Facebook, μόλις τις πρώτες 24 ώρες μετά την επίθεση του Μπρέντον Τάραντον σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς.

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν» στο Διαδίκτυο, ανέφερε σε tweet αργά χθες Σάββατο το Facebook.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατεβάζει ακόμη και τις εκδοχές του βίντεο που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δείχνουν βίαιες εικόνες από σεβασμό για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από το μακελειό.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρτνερν, δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει την εφαρμογή του live streaming με στελέχη του Facebook.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, δράστης του μακελειού που άφησε πίσω του τουλάχιστον 50 νεκρούς, μετέδιδε επί 17 λεπτά απευθείας μέσω του Facebook τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που είναι σχεδιασμένη για όσους κάνουν extreme sports. Το βίντεο αυτό αναμεταδιδόταν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επί ώρες.

Πέρασε και από την Ελλάδα ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας!

Ο άνθρωπος που σκόρπισε τον θάνατο στην Νέα Ζηλανδία και έγινε αυτό το μακελειό που συγκλόνισε τον πλανήτη πέρασε και από την Ελλάδα!

Ο Τάραντ το 2016 είχε περάσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος- Λίγους μήνες αργότερα ήρθε και πάλι στην Ελλάδα και έμεινε περίπου δεκαπέντε ημέρες - Οι αρχές διερευνούν εάν έμεινε και σε άλλη πόλη στη χώρα μας
Και από την χώρα μας την Ελλάδα, φέρεται να πέρασε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.

Ο 28χρονος Αυστραλός που σκόρπισε τον θάνατο την Παρασκευή αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς σε επιθέσεις σε δύο μουσουλμανικά τεμένη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Alpha», αλλά και του Σκάι, εκτός από την Τουρκία και τη Βουλγαρία είχε επισκεφτεί και την Ελλάδα και συγκεκριμένα, είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στις αρχές του 2016. Το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασαν μέσω Interpol οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει στη χώρα μας περίπου δεκαπέντε ημέρες.

Το όνομα του ακροδεξιού εξτρεμιστή που σκόρπισε τον θάνατο στο Κράιστσερτς, δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Alpha», το χειμώνα του 2016 ο 28χρονος Αυστραλός είχε ταξιδέψει από το Κάιρο στην Αθήνα και από την Αθήνα στο Βουκουρέστι και στη συνέχεια επέστρεψε κάνοντας την ίδια διαδρομή, Βουκουρέστι – Αθήνα, Αθήνα – Κάιρο.

Οι Ελληνικές αρχές από χθες ψάχνουν την παρουσία του στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν ότι πέρασε από το Ελ. Βενιζέλος και ψάχνουν εάν έμεινε και σε κάποια άλλη πόλη στην Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει οι δυο λέξεις που είναι γραμμένες πάνω σε όπλα του μακελάρη και έχουν σχέση με την χώρα μας. Το «Τουρκοφάγος», και το Λεπάντο( έτσι ονομάζεται η Ναύπακτος).

Αυτές είναι οι αναφορές που κάνουν τις αρχές να ερευνούν τη σχέση του δράστη με τη χώρα μας.

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στο οποίο αναφέρει όλη τη δράση του, ζητώντας να ερευνήσει το ελληνικό τμήμα αν υπήρχε παρουσία του στην Ελλάδα. Οι αρχές πιστεύουν πως ίσως πέρασε και από άλλη ελληνική πόλη, γιατί συνήθιζε ο δράστης να ταξιδεύει με το λεωφορείο. Άλλωστε και το μεγάλο ταξίδι που είχε κάνει στα Βαλκάνια, το είχε κάνει με λεωφορείο.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share