Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία : Το μανιφέστο του μακελάρη στην πρωθυπουργο λίγο πριν την επίθεση!

Το γραφείο της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε αντίγραφο του μανιφέστου!

16 Μαρτίου 2019 11:33
Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία : Το μανιφέστο του μακελάρη στην πρωθυπουργο λίγο πριν την επίθεση!

Το γραφείο της Τζασίντα Αρντερν επιβεβαίωσε ότι έλαβε αντίγραφο του μανιφέστου του δράστη του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία.

Το ανατριχιαστικό μανιφέστο έφτασε στο email της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας 10 λεπτά πριν από την έναρξη της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ το έλαβαν περίπου 70 ακόμη παραλήπτες, ανάμεσά τους πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, αλλά και ΜΜΕ, εθνικά και διεθνή.

Το μανιφέστο ήταν έτσι γραμμένο σαν να είχε γίνει ήδη το μακελειό, σύμφωνα με το γραφείο της πρωθυπουργού. «Το email αναφέρει τους λόγους που το έκανε. Δεν έλεγε “αυτό θα κάνω”. Δεν υπήρχε ευκαιρία να το σταματήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρντερν.

Mακελειό στη Νέα Ζηλανδία : Το μανιφέστο του μακελάρη στην πρωθυπουργο λίγο πριν την επίθεση!

Η Αρντερν επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του μανιφέστου, τον χρόνο που το έλαβε ή τον τίτλο του. «Είναι γραμμένο σαν να είχε συμβεί ήδη η επίθεση, για να εξηγήσει αυτό που προφανώς επρόκειτο να γίνει», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπός της. Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε καλέσει τον κόσμο να μην αναδημοσιεύει το ανατριχιαστικό βίντεο ή το μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει ο μακελάρης. «Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο σε αυτή την πράξη βίας και το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή. Δεν πρέπει να μοιράζουμε αυτό το μήνυμα μίσους», είχε δηλώσει.

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Η στιγμή που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν το μακελάρη! (Bίντεο)

Μόνον ο ένας από τους δύο αστυνομικούς οπλοφορούσε. Το Βίντεο δείχνει τη στιγμή της σύλληψης!

Χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών από γειτονική πόλη, εκ των οποίων μόνον ο ένας οπλοφορούσε, σταμάτησε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας τη δολοφονική του δράση. Βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που βρισκόταν στη λεωφόρο που έγινε η σύλληψη του Τάραντ δείχνει το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.

Από τους δύο αστυνομικούς μόνο ο ένας είχε όπλο και το προέταξε προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού.

«Είναι πιθανόν να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους»

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών, ενώ η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανέφερε ότι ο μακελάρης Μπρέντον Ταράντ, είναι πιθανό να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους αν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί.

Συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του δράστη ο οποίος εισέβαλε σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

«Ο δράστης βρισκόταν σε κίνηση. Είχε δύο ακόμη όπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις», τόνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κράισττσερτς.

«Παρόντες ήταν δύο αστυνομικοί, νομίζω από το Λίνκολν», επεσήμανε η Άρντερν, αναφερόμενη σε μια μικρή πόλη νότια του Κράισττσερτς.

«Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους», υπογράμμισε η πρωθυπουργός. «Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», πρόσθεσε η Άρντερν.

Στις εικόνες φαίνονται επίσης οι αστυνομικοί να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share