Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καρδινάλιος: Ποινή 6 χρόνων για έναν άνθρωπο που κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά!

Ο τρίτος ισχυρότερος άντρας στο Βατικανό μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης!

13 Μαρτίου 2019 09:24
Καρδινάλιος: Ποινή 6 χρόνων για έναν άνθρωπο που κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά!

Την μέγιστη ποινή επιδίκασε το δικαστήριο της Αυστραλίας στον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο Τζορτζ Πελ, που είναι ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση, θα μείνει στην φυλακή έξι χρόνια γιατί κακοποίησε σεξουαλικά δύο αγόρια, τον Δεκέμβριο του 1996 και στις αρχές του 1997 στον καθερικό του Αγίου Πατρικίου, λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του ως αρχιεπίσκοπου της Μελβούρνης.

Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρότερο άντρα στο Βατικανό, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης, καθώς ήταν ο «υπουργός Οικονομικών» του πάπα Φραγκίσκου.

Ο 77χρονος καρδινάλιος επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αν και ο δικαστής απεφάνθη πως διέπραξε «ξεδιάντροπη και μέσω επιβολής σεξουαλική επίθεση στα δύο αγόρια».

«Η συμπεριφορά σας ήταν διαποτισμένη από πλήρη αλαζονεία», είπε ο δικαστής Πίτερ Κιντ κατά την ανακοίνωση της ποινής, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Τζορτζ Πελ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Καθολικής εκκλησίας που καταδικάζεται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ενώ ήδη το Βατικανό τον έχει αποπέμψει.

Η περιγραφή ενός εκ των θυμάτων του Πελ συγκλόνισε το δικαστήριο. Όπως είπε στους δικαστές το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου του 1996, όταν ήταν μόλις 13 ετών, δέχθηκε επίθεση από τον Πελ ενώ ήταν μαζί με έναν συνομήλικό του. Όλα συνέβησαν όταν κρύφτηκαν στο σκευοφυλάκιο όπου και βρήκαν κρασι το οποίο άρχισαν να πίνουν. Ο Πελ, σύμφωνα με την κατάθεση του 35χρονου σήμερα άνδρα, τους έκανε τσακωτούς και τους προειδοποίησε ότι θα έχουν πρόβλημα. Στη συνέχεια αποκάλυψε το πέος του υποχρεώνοντας τον φίλο του 35χρονου να του κάνει στοματικό σεξ ενώ στη συνέχεια έκανε το ίδιο και στον ίδιο. Στη συνέχεια τον υποχρέωσε να κατεβάσει τα παντελόνια του με τον Πελ να τον χαϊδεύει.

Ο δικαστής Πίτερ Κιντ εξήγησε, απαγγέλλοντας την ποινή του καρδινάλιου στη Μελβούρνη, ότι στάθμισε από τη μια τα «ειδεχθή εγκλήματα» που διέπραξε ο 77χρονος ιεράρχης, όμως από την άλλη τόσο την προχωρημένη του ηλικία, όσο και το ότι «κατά τα άλλα διήγε ανεπίληπτο βίο».

Ο Πελ, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας που έχει καταδικαστεί ποτέ για βιασμό ανηλίκου, κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή έως και 50 ετών κάθειρξης για τα εγκλήματά του με θύματα δύο παιδιά της χορωδίας στη Μελβούρνη το 1996 και το 1997.

Αν και στηλίτευσε με αυστηρότητα την «αλαζονεία» του καρδινάλιου, ο δικαστής Κιντ συμπλήρωσε ότι ο ιεράρχης «είχε το δικαίωμα» να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ενώ καταδίκασε τη «νοοτροπία όχλου» που επιδεικνύει μερίδα της κοινής γνώμης, κρίνοντας πως στον Πελ «δεν άξιζε να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο» και επιμένοντας στο ότι δεν «δικαζόταν η ρωμαιοκαθολική εκκλησία».

Ο δικαστής απαρίθμησε στην αγόρευσή του οδυνηρές λεπτομέρειες για τα εγκλημάτα του καρδινάλιου, που είχαν όπως είπε «βαθιές» και «διαρκείς» συνέπειες για τα θύματά του, τόσο για το ένα, που βρίσκεται ακόμα στη ζωή, όσο και για το δεύτερο, που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 2014.

Ο Πελ, που διαβεβαίωνε ότι είναι αθώος, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο για μια κατηγορία για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δυο μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας. Τα αγόρια ήταν 13 ετών την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης. Η ετυμηγορία δεν αποκαλύφθηκε παρά στα τέλη του Φεβρουαρίου, αφού τερματίστηκε μια άλλη δικαστική διαδικασία που εκκρεμούσε σε βάρος του καρδινάλιου. Η υπεράσπιση του Πελ έχει ασκήσει έφεση, που αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους, από τις ΗΠΑ ως τη Χιλή, από τη Γερμανία ως την Αυστραλία. Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια τον περασμένο μήνα για μια «μάχη μέχρις εσχάτων» εναντίον ενός «εγκλήματος που πρέπει να σβηστεί από το πρόσωπο της Γης».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share