Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ιταλία: Κλειστές οι πόρτες των σχολείων για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί!

Πολλοί γονείς είχαν περιέλθει σε σύγχυση αναφορικά με το ποια εμβόλια απαιτούνται να έχουν κάνει τα παιδιά τους

12 Μαρτίου 2019 15:44
Ιταλία: Κλειστές οι πόρτες των σχολείων για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί!

Κλειστές θα βρίσκουν τις πόρτες των σχολείων τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ιταλία, ενώ ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ προβλέπει πρόστιμα έως και 500 ευρώ για τους γονείς τους.

Παράλληλα, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορούν να στέλνουν στα σπίτια τους όσα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά κοινών μολυσματικών ασθενειών.

Πολλοί γονείς είχαν περιέλθει σε σύγχυση αναφορικά με το ποια εμβόλια απαιτούνται να έχουν κάνει τα παιδιά τους για να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο, καθώς η κυβέρνηση άλλαξε αρκετές φορές στάση ως προς το θέμα αυτό πέρυσι. Αλλά η υπουργός Υγείας, Τζιούλα Γκρίλο, μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων, ανακοινώνοντας το νέο νόμο είπε ότι «όλοι είχαν το χρόνο για να προλάβουν» τα εμβόλια μέχρι τώρα.

Ο νόμος Lorenzin πυροδότησε πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία στο παρελθόν (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Σημειωτέον ότι προτού αναλάβει -μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι- την εξουσία το M5s, πολλά στελέχη του είχαν συμβάλει με δηλώσεις τους στο να φουντώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολιασμών, ενώ διαμαρτύρονταν κατά του λεγόμενου νόμου Lorenzin, που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας προτού πάνε στο σχολείο. Το κόμμα αργότερα έκανε πίσω στο θέμα. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά την αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ιταλία που αριθμούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων στην Ευρώπη πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Αξιωματούχοι, ωστόσο, λένε ότι ο νέος νόμος βοήθησε στο να φτάσει το ποσοστό των εμβολιασμών κατά της ιλαράς στο 95% του πληθυσμού, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ορισμένοι γονείς, ωστόσο, αντιδρούν. Κάποιοι καταγγέλθηκαν επειδή είπαν ψέμματα ότι είχαν εμβολιάσει τα παιδιά τους, άλλοι είπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αποσύρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share