Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε απαραίτητο τον ρόλο της Πολιτείας

28 Φεβρουαρίου 2019 17:21
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε απαραίτητο τον ρόλο της Πολιτείας, αρκεί να μην επεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση των πνευματικών σκοπών εκάστης εκκλησίας και θρησκείας
«Η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στην διημερίδα: «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης.

«Είναι όντως καίριας σημασίας τα πλαίσια μέσα από τα οποία περιγράφεται και ασκείται η λεγόμενη εκκλησιαστική διπλωματία, όρος που δεν αποδίδει στο μέγιστο την παραπάνω λειτουργία, αφού η καλύτερη περιγραφή ακούει στο όνομα διεκκλησιαστικές σχέσεις και συνεργασία μετά των λοιπών χριστιανικών εκκλησιών - ομολογιών και θρησκειών ανά τον κόσμο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος της πολιτείας είναι απαραίτητος και χρήσιμος. Φτάνει μόνο να κινείται στα όρια των διακριτών σχέσεων και να μην επεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση των πνευματικών σκοπών εκάστης εκκλησίας και θρησκείας, γεγονός το οποίο μόνο θλιβερά παραδείγματα μας έχει αφήσει τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο. Έναν διάλογο αληθείας και αγάπης που στόχο θα έχει την άρση προσωπικών αγκυλώσεων, την αποσαφήνιση ιστορικών παρεξηγήσεων και κυρίως την αποκατάσταση της ορατής ενότητας των Χριστιανών ως εντέλλεται ξεκάθαρα ο Κύριός μας στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, στο 17 κεφ. Ίνα πάντες εν ώσι!».

Επίσης τόνισε ότι «είναι ζωτική λειτουργία της Εκκλησίας ο διάλογος και κάτω από τον συντονισμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα, χωρίς εκπτώσεις στην πίστη και στα δόγματα της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, ως άλλωστε διετρανώθη και κατά το κοινό ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το έτος 2016», ενώ συμπλήρωσε πως «στην πράξη της Εκκλησίας δεν μιλάμε για διπλωματία αλλά για διάλογο και συνεργασία. Προς πάντας. Με μόνες προϋποθέσεις τον Ευαγγελικό Λόγο και την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου ζωής, σεβόμενοι το δικαίωμα της συνύπαρξης μεταξύ θρησκειών και διαφόρων πολιτισμών. Και στόχο, την επικράτηση της ειρήνης ως υψίστου αγαθού για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας σε κάθε εποχή».

Στην διημερίδα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές.Οι συνεδρίες της πρώτης ημέρας θα εστιάσουν στις διορθόδοξες σχέσεις, με ομιλητές - εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι συνεδρίες της δεύτερης μέρας θα περιστραφούν γύρω από θέματα διαθρησκειακής διπλωματίας, με ομιλητές - εκπροσώπους από άλλα δόγματα και θρησκείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share