Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έφυγε από την ζωή ο Φρανς Αλμπέρ Ρενέ!

Επι 27 χρόνια πρόεδρος στις Σεϊχέλες!

27 Φεβρουαρίου 2019 15:37
Έφυγε από την ζωή ο Φρανς Αλμπέρ Ρενέ!

Ο δεύτερος πρόεδρος των Σεϊχελών Φρανς Αλμπέρ Ρενέ, ο οποίος πήρε την εξουσία το 1977 μ' ένα αναίμακτο πραξικόπημα και παράμεινε πρόεδρος μέχρι το 2004, οπότε παρέδωσε την εξουσία συνεχίζοντας να είναι «ο ρυθμιστής» της πολιτικής ζωής στη χώρα, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος των Σεϊχελών Ντάνι Φορ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλμπέρ Ρενέ πέθανε ενώ νοσηλευόταν από τις 12 Φεβρουαρίου για αναπνευστικά προβλήματα. Η ασθένεια από την οποία έπασχε δεν έχει γίνει γνωστή.

«Ήταν ένας αληθινός πατριώτης που είχε στην καρδιά του τη χώρα του και τον λαό του», δήλωσε ο πρόεδρος Ντάνι Φορ σε ομιλία του στην εθνική τηλεόραση και περιέγραψε τον Ρενέ ως «τον αρχιτέκτονα» των σύγχρονων Σεϊχελών.

Ο πρώην βουλευτής Πολ Τσόου, ο οποίος είχε υποχρεωθεί να εξοριστεί υπό το καθεστώς του Ρενέ, υποστήριξε από την πλευρά του πως «το όραμα του Ρενέ δεν ήταν τίποτε λιγότερο από το να αποκτήσει και να διατηρήσει πάση θυσία την απόλυτη εξουσία». «Είτε τον αγαπούσαμε είτε όχι, η ιστορία θα τον κρίνει».

Έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία των Σεϊχελών, το 1977, ο Ρενέ, που ήταν τότε πρωθυπουργός, ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, τον Τζέιμς Μάντσαμ, και έκανε το αρχιπέλαγος σοσιαλιστικό κράτος με ένα κόμμα.
Μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, άνοιξε σταδιακά τη χώρα στον πολυκομματισμό, διατηρώντας ωστόσο τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους. Εξελέγη το 1993 στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές και επανεξελέγη το 1998 και το 2001.

Το 2004 παραιτήθηκε παραχωρώντας τη θέση του στον Τζέιμς Μισέλ, τον αντιπρόεδρό του.

Ο πρόεδρος των Σεϊχελών Φρανς Αλμπέρ Ρενέ πήρε την εξουσία το 1977 μ' ένα αναίμακτο πραξικόπημα και παράμεινε πρόεδρος μέχρι το 2004

Ο πρόεδρος των Σεϊχελών Φρανς Αλμπέρ Ρενέ πήρε την εξουσία το 1977 μ' ένα αναίμακτο πραξικόπημα και παράμεινε πρόεδρος μέχρι το 2004

Ο ίδιος ο Ρενέ αντιμετώπισε πολλές απόπειρες πραξικπήματος. Το 1981, νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι υπό τη διοίκηση του βρετανού συνταγματάρχη «Μαντ Μάικ» Χόαρ επιχείρησαν να επαναφέρουν τον Μάντσαμ στην εξουσία με ένα φιλοδυτικό πραξικόπημα.
Μεταμφιέσθηκαν σε τουρίστες για να εισέλθουν στη χώρα, όμως ένα όπλο ανακαλύφθηκε στις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πραξικοπηματίες έκαναν τότε αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της Air India και το οδήγησαν στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική Επιτροπή για την Αλήθεια και την Συμφιλίωση που συστάθηκε μετά το απαρτχάιντ, η τότε νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε αναμιχθεί στην προετοιμασία της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι Σεϊχέλες είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 115 νησιά στα ανατολικά της ανατολικής ακτής της Αφρικής. Ζει κυρίως από τον τουρισμό πολυτελείας και την αλιεία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share