Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός: Ενεργό ηφαίστειο απέναντι από την Αθήνα!

Είδηση σοκ!

23 Φεβρουαρίου 2019 17:34
Συναγερμός: Ενεργό ηφαίστειο απέναντι από την Αθήνα!

Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκαθιστούν σεισμολογικούς σταθμούς. Το ηφαίστειο δεν έχει πάντως δώσει ανησυχητικά σημάδια.

Στη συστηματική παρακολούθηση του ενεργού ηφαιστείου των Μεθάνων προχωρά για πρώτη το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόνο 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Ήδη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι τρεις μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί που άρχισαν να λειτουργούν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ενώ θα εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί.

Αν και πρόσφατα το ηφαίστειο δεν έχει δώσει ανησυχητικά σημάδια, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

«Το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε», δήλωσε στο ΑΠΕ —ΜΠΕ Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τους νέους σταθμούς στα Μέθανα.

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο. Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, στην οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Η σύγχρονη υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία.

Ο κ. Ευαγγελίδης, πρόσθεσε ότι η «η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share