Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Πόλεμος» έξω από το κοινοβούλιο της Αλβανίας με τραυματίες! ( Photos & Video)

Οργή λαού κατά του Ράμα στην Αλβανία!

16 Φεβρουαρίου 2019 20:22
«Πόλεμος» έξω από το κοινοβούλιο της Αλβανίας με τραυματίες! ( Photos & Video)

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μπροστά από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να τους απωθήσουν, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά». Παραβίασαν επανειλημμένα τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, το οποίο φυλάσσεται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».

Παράθυρα του κτιρίου έσπασαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Περίπου δέκα διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να εισέλθουν στο κτίριο προσπαθώντας να παραβιάσουν την πόρτα της εισόδου, όμως απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι' αυτή τη βία την αντιπολίτευση».

Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν νωρίς το απόγευμα να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».

Χάος έξω από το κοινοβούλιο στα Τίρανα

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share