Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θλίψη: Νεκρός ο Κώστας Γκιουλέκας!

Τραγικό!

15 Φεβρουαρίου 2019 14:39
Θλίψη: Νεκρός ο Κώστας Γκιουλέκας!

Πέθανε προχθές σε ηλικία 93 ετών ο αγωνιστής της Αριστεράς, Κώστας Γκιουλέκας. Τις περισσότερες φορές, όταν φεύγει από τη ζωή ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, συνήθως λέμε πως έφυγε πλήρης ημερών και στην ώρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύει να ισχύει πως φεύγει από τη ζωή ένας μοναδικός άνθρωπος, με μοναδικές πράξεις, φρονήματα, σκέψεις.

Ο Κώστας Γκιουλέκας έζησε πολύ (σε χρόνια) και πολύ (σε ζωή!). Δεν ήταν μόνο (όπως όλοι εξάλλου) μοναδικός άνθρωπος. Ηταν ιδιαίτερος. Οσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν, λένε το ίδιο. Γεννημένος το 1926 στη Νάουσα, έγινε γραμματέας της ΕΠΟΝ κατά την Εθνική Αντίσταση και αργότερα εντάχθηκε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού ως αξιωματικός και πολέμησε σχεδόν παντού (και στο Γράμμο).

Με τη λήξη του Εμφυλίου, διέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Καθώς, εξαιτίας των συλλήψεων που γίνονταν συνεχώς μετά την Κατοχή, δεν κατόρθωσε να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, οπότε σπούδασε στη Ρουμανία. Εκεί έκανε οικογένεια, δούλεψε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η φωνή της Αλήθειας» και ήταν γραμματέας τού τότε προέδρου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Απόστολου Γκρόζου. Με τη διάσπαση του ‘68, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Επαναπατρίστηκε το 1977, εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και διετέλεσε πρόεδρος του «Συλλόγου Μηχανικών Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων». Μέχρι το τέλος της ζωής του, ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων.

Τα πραγματολογικά στοιχεία της ζωής του είναι ένας πυλώνας. Τι εξέπεμπε, ένας άλλος. «Πέρα από μαχητής, οικογενειάρχης, εργαζόμενος, ήταν εξαιρετικά γλυκός και ευγενής άνθρωπος», μας είπε ο ανιψιός του, Νίκος Κιάος. «Ηταν μπροστά από τον καιρό του», μας είπαν φίλοι. «Μπορούσε και ξεχώριζε τις συνθήκες κάθε εποχής, γι’ αυτό και δεν στεκόταν ποτέ σε ένα στείρο “αντί-” απέναντι σε όλα. “Οι αγώνες δεν είναι μόνο καθοδηγούμενοι από ψηλά, από την ηγεσία. Αν θέλεις να είσαι χρήσιμος, πρέπει να μπεις και συ μέσα στη λάσπη, για να βοηθήσεις πραγματικά”, μας έλεγε πάντα».

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 15.00, στο Α´ Νεκροταφείο Αθήνας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share