Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αντιμέτωποι με σοβαρές «παγίδες» οι ξένοι φοιτητές στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους

Δυσκολίες στα κατεχόμενα

13 Φεβρουαρίου 2019 14:54
Αντιμέτωποι με σοβαρές «παγίδες» οι ξένοι φοιτητές στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου, Ιβάνα Νταβίντοβιτς, περίπου 120.000 φοιτητές σπουδάζουν στα 30 (από έξι πριν το 2011) πανεπιστήμια που υπάρχουν στην αυτοανακηρυχθείσα ΤΔΒΚ των 300.000 μονίμων κατοίκων, ενός κρατιδίου που αναγνωρίζει μόνον η Άγκυρα. Και τα προβλήματα είναι τεράστια για τους ξένους φοιτητές από αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας που σαγηνεύονται από τις υποσχέσεις για φτηνά δίδακτρα, ηλιόλουστες παραλίες και την ευκαιρία να πιάσουν δουλειά στην Ευρώπη, για να βρεθούν όταν φθάσουν στα κατεχόμενα μπροστά σε μια εφιαλτική πραγματικότητα με υψηλά χρέη και προσφυγή σε τοκογλύφους για να τα βγάλουν πέρα.

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η περίπτωση της Νιγηριανής Λόβλι, που άφησε πίσω της σύζυγο και δυο παιδιά για να σπουδάσει στα κατεχόμενα. Τα ετήσια δίδακτρα δεν θα ξεπερνούσαν τα 1.500 δολάρια, ενώ θα έβρισκε σίγουρα δουλειά για να στηρίξει τη φαμίλια της, είπε ένας φίλος του άνδρα της, που προωθεί τις σπουδές στο ψευδοκράτος. Αλλά τα χρήματα που κουβάλησε μαζί της μόλις που έφθασαν για την πρώτη δόση των διδάκτρων και τώρα αναγκάζεται να απασχολείται σε ψευτοδουλειές εργαζόμενη πολλές ώρες την ημέρα για να επιβιώσει, αδυνατώντας να αγοράσει ακόμη και το εισιτήριο της επιστροφής.

Όσο για το όνειρο μιας δουλειάς στην Ευρώπη; Παραμένει άπιαστο, όπως για πολλούς άλλους συμφοιτητές της. Για να τα βγάλουν πέρα πολλοί κατέφυγαν σε δανειστές που αποδείχθηκαν «καρχαρίες», όταν ήρθε η ώρα της εξόφλησης του χρέους. Ένας πάστορας από τη Ζιμπάμπουε αποκάλυψε μάλιστα στο BBC οτι ορισμένες φοιτήτριες υποχρεώθηκαν όπως του είπαν να ξεπληρώσουν τα δάνεια με «σεξουαλικές χάρες». Ο ίδιος μάλιστα έσωσε μια γυναίκα από ένα σπίτι από την κρατούσαν αιχμάλωτη επί μήνες και την ανάγκαζαν να πουλάει το κορμί της. Η κοπέλα παραμένει στα κατεχόμενα, όπως και πολλοί άλλοι, αδυνατώντας να βρει οδό διαφυγής απ’ αυτή τη ζωή.

Και δεν τελειώνουν εκεί οι δοκιμασίες. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους οι φοιτητές να βρεθούν έχοντας στο χέρι ένα άχρηστο πτυχίο. Επειδή το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς τα πτυχία των πανεπιστημίων του πρέπει να αναγνωριστούν όχι μόνον από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές (Yodak) αλλά και από τις Τουρκικές για να έχουν πέραση στο εξωτερικό. Κι αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο...

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share