Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Σοκ στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο Χριστόδουλος Χάλαρης!

Θλίψη για τον Έλληνα συνθέτη!

30 Ιανουαρίου 2019 13:55
Σοκ στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε ο Χριστόδουλος Χάλαρης!
Follow us on Google News

Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης.

Παιδί κρητικής οικογένειας παραδοσιακών μουσικών που πρώτη και παντοτινή αγάπη του ήταν η βυζαντινή μουσική. Αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας μας που σπούδασε μαθηματικά -αλλά και μουσική φυσικά- στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επένδυσε και τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία της βασισμένης στη δημοτική και, πολύ περισσότερο, στη βυζαντινή παράδοση δικής του μουσικής, της οποίας αποκορύφωμα κατά γενική ομολογία θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

Παράλληλα όμως με τη δημιουργία του ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε επί δεκαετίες και ένας εναργέστατος ερευνητής μουσικολόγος με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τη βυζαντινή μουσική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γελάει ο κόσμος! Η απίστευτη γκάφα της Τατιάνας Στεφανίδου στην εκπομπή (Photo)

Καρπός αυτής της μακράς και επίπονης έρευνάς του είναι το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής».

Ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός ερευνητής έχει αφήσει έντονο το μουσικό του στίγμα κατά τη δεκαετία του '70 με μια αξιόλογη σειρά ιδιότυπων κύκλων τραγουδιών («Τροπικός της Παρθένου», «Ακολουθία», «Δροσουλίτες», «Ερωτόκριτος» κ.ά.).

Το έργο «Ακολουθία» σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη κυκλοφόρησε από την Columbia τον Νοέμβρη του 1974. Βασικοί ερμηνευτές της «Ακολουθίας» ήταν ο Νίκος Ξυλούρης και η Δήμητρα Γαλάνη ενώ συμμετείχαν ο Χριστόδουλος Χάλαρης σε ένα τραγούδι με την Δήμητρα Γαλάνη και ο Χρύσανθος σε ένα ιστορικό ντουέτο με τον Νίκο Ξυλούρη στο τραγούδι «Του θάνατου παράγγειλα». Ηχολήπτης ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ την μακέτα του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Ανακρέων Καναβάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκηνές απείρου κάλλους: Το... προσκύνημα τραγουδίστριας στην Μπεζαντάκου και ο... Πανίκας!

Σποραδικά καταπιάστηκε και με τη μουσική για εικόνα, γράφοντας soundtrack για κινηματογραφικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του στον τομέα αυτό ήρθε το 1980 με τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Ο Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το 1986 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία». Η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ Καστοριάς και Παρισιού, όπου η φωτογραφία μιας τραγουδίστριας διαδραματίζει τον καίριο ρόλο στη ζωή και το τραγικό τέλος του κεντρικού ήρωα. Στην ταινία εμφανίζονται οι ηθοποιοί, όπως οι: Χρήστος Τσάγκας, Άρης Ρέτσος, Στρατής Παχής, Γιάννης Τότσικας και Χρήστος Βαλαβανίδης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share