Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η συγκλονιστική συνέντευξη του Κώστα Τσάκωνα: Το ΑΤΥΧΗΜΑ, η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ και το ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ... (PHOTOS)

26 Νοεμβρίου 2013
Η συγκλονιστική συνέντευξη του Κώστα Τσάκωνα: Το ΑΤΥΧΗΜΑ, η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ και το ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ... (PHOTOS)

«Πλέον μπορώ να σταθώ όρθιος μόνο 15 λεπτά τη μέρα, λόγω προβλήματος με τη μέση μου. Το ατύχημα με το δέντρο το 2004 μού δημιούργησε απώλεια μνήμης, έπαθα εγκεφαλικά και πολλά άλλα. Έχω αρκετά προβλήματα υγείας και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να αποσυρθώ οριστικά από όλα. Δεν μπορώ να ξαναπαίξω. Προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ τα δύο άρρωστα αδέλφια μου, αυτό που έπρεπε να κάνει η πολιτεία που μας τα παίρνει κανονικά. Όσο είσαι στα πάνω σου και σε έχουν ανάγκη σε παίρνουν τηλέφωνο οι "συνάδελφοι". Πλέον όμως κανείς. Όλοι με ξέχασαν». Με αυτά τα λόγια ο σπουδαίος κωμικός Κώστας Τσάκωνας ανοίγει την καρδιά του σε μια πραγματική κατάθεση ψυχής, μιλώντας για όλους και για όλα.

Με τις βιντεοταινίες του μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Γέλασαν εκατομμύρια Έλληνες, καθώς μαζί με τον Σωτήρη Μουστάκα αποτελούσαν τις περασμένες δεκαετίες το αχτύπητο «δίδυμο» του γέλιου στο θέατρο και στον κινηματογράφο. «Ο θάνατος του Σωτήρη, του αγαπημένου μου φίλου, του αδελφού κλόνισε την υγεία μου και με ανάγκασε να πάρω την απόφαση να αποσυρθώ. Την ψυχική μου υγεία. Πλέον δεν μπορώ να παρακολουθήσω παραστάσεις και λόγω προβλημάτων υγείας αλλά και γιατί μου λείπουν όλοι αυτοί. Έπαιξα με όλα τα ιερά τέρατα της επιθεώρησης και της κωμωδίας. Αν πάω στο θέατρο και αντιληφθώ ότι δεν θα δω τον Βέγγο, δεν θα δω τον Μουστάκα, θα πάθω σοβαρό σοκ στο νευρικό μου σύστημα», λέει, ενώ όσο τραγικά κι αν ακούγονται τα λόγια του, εκείνος χαμογελάει!

«Η αυτοκτονία μου και το γράμμα...»

Στο τριώροφο σπίτι του στην Αργυρούπολη, ο Κώστας Τσάκωνας μένει μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια του. Έναν αδελφό με νοητική στέρηση και μια αδελφή που πάσχει από επιληψία. Ήταν επιθυμία του πατέρα του να είναι κοντά τους κάθε στιγμή. Η συζήτηση με τον ηθοποιό ξεκινά από το πιο πρόσφατο γεγονός, αυτό της φημολογούμενης αυτοκτονίας του. Στην ερώτησή μας γελάει. Κατόπιν παίρνει σοβαρό ύφος. «Ναι, όταν αυτοκτόνησα άφησα ένα γράμμα στη νεολαία που τους αφήνω παρακαταθήκη τα δικαιώματα των ταινιών μου. Βασικά το γράμμα που τους έγραψα πριν αυτοκτονήσω ήταν καλό», λέει και σκάει στα γέλια. Του ζητάμε να μας πει πώς βγήκε η φήμη.

«Με πήρε τηλέφωνο ο Τριανταφυλλόπουλος και μου είπε ότι μπήκε κάποιος χάκερ μέσα στο site, ένας ανώνυμος και πέρασε αυτή την είδηση. Μετά από μισή ώρα πήραν τη σύζυγό μου και την ρωτούσαν τι ώρα θα γίνει η κηδεία μου για να προλάβουν να έρθουν. Το πιο τραγικό όλων, όμως, είναι ότι μερικοί συνάδελφοι οι οποίοι με "συμπαθούν" πάρα πολύ είπαν ότι το έκανα για να αυτοδιαφημιστώ. Εγώ, λοιπόν, τους απάντησα ότι αν ήθελα να αυτοδιαφημιστώ θα έπαιρνα στην "Εξαφάνιση Ηλικιωμένων", οπότε θα έβγαζαν και δημόσια ανακοίνωση σε όλα τα κανάλια. Δεν έχω καμιά ανάγκη για διαφήμιση. Δούλεψα πάνω από 30 συνεχόμενα χρόνια. Τον κύκλο μου τον έκανα. Τώρα από δω και πέρα καλή ψυχή», λέει πικραμένος. Όταν τον ρωτάμε αν αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά μάς απαντά: «Σε αυτήν τη δουλειά πρέπει κάποια στιγμή να αποσύρεσαι μόνος σου. Γιατί όταν σε βλέπουν γέρο να σέρνεσαι, σε λυπούνται. Είναι μερικοί που λένε "θα πεθάνω στο σανίδι". Να πεθάνεις, αλλά να πεθάνεις όρθιος. Όχι να σέρνεσαι».

«Τα προβλήματα της υγείας μου...»

Η φημολογία για την κακή υγεία του σπουδαίου κωμικού οργιάζει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες. «Όλα ξεκίνησαν το 2004 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης από ένα δέντρο του δήμου Αθηναίων που έπεσε στο κεφάλι μου και μου το έσπασε. Έκαναν διαμόρφωση σε μια πλατεία, έπεσε το δέντρο και με τσάκισε. Από το 2004 που έχω κάνει αγωγή στο Δήμο, δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η υπόθεσή μου. Και όταν έστειλα στον Νικήτα Κακλαμάνη μια επιστολή για όσα συνέβησαν, μου είπε να πάω δικαστικά. Του απάντησα: "Δηλαδή να πάω να αποδείξω το αυταπόδεικτο, ότι το δέντρο έπεσε πάνω μου;"». Το ύφος του αλλάζει. Εξοργίζεται. «Είμαι φορολογούμενος πολίτης και λυπάμαι πάρα πολύ με όσα συμβαίνουν στη δικαιοσύνη. Μετά από οκτώ χρόνια περιμένω ακόμα να αποδοθεί το δίκαιο».

Τον ρωτάμε τι ζημιά του έχει προκαλέσει. «Ιλίγγους, εγκεφαλικά, πρόσφατη απώλεια μνήμης και πολλά άλλα. Τι να σου λέω τώρα», μας αναφέρει με οργή. «Όλα τα δεινά τα έπαθα από το δέντρο. Λυπάμαι και ντρέπομαι για το Δήμο Αθηναίων και για το κράτος μας. Δουλεύω από το 1955 και πλήρωνα σαν μαλάκας όλους τους φόρους μου. Θέλω να μάθω πού πήγαν οι φόροι που τους έδινα», λέει και επισημαίνει: «Δεν βγαίνω έξω καθόλου. Δυσκολεύομαι να μετακινηθώ. Με τους φίλους μου μόνο τηλεφωνιέμαι πλέον». Τον ρωτάμε αν η απόσυρσή του και ο «εγκλεισμός του» στο σπίτι είναι και ψυχολογικό θέμα. «Όταν πατάς τα 70 είναι και ψυχολογικό. Κάποτε ανέβαινα τις σκάλες δυο δυο και τώρα ανεβαίνω με ασανσέρ», απαντά συγκινημένος.

«Έχω δύο αδέλφια ανάπηρα. Το κράτος, ανύπαρκτο»

Ο σπουδαίος κωμικός με πόνο ψυχής μιλάει και για τα δύο αδέλφια του, τα οποία είναι ανάπηρα και ο ίδιος τα συντηρεί. «Τα αδέλφια μου τα έχω μαζί μου. Εγώ τα συντηρώ και θα τα συντηρώ μέχρι να πεθάνουμε είτε εγώ είτε αυτά. Είναι αίμα μου. Αλήθεια, πού είναι το κράτος πρόνοιας και δικαίου; Πουθενά», λέει ενώ αναφέρει πως και τα τρία αδέλφια πλέον είναι ανήμπορα να εργαστούν. Κατά τη συζήτησή μας, τον ρωτάμε αν έχει κάνει τάμα για όλα όσα του έχουν συμβεί: «Όχι δεν έχω κάνει κανένα τάμα. Δεν πιστεύω σε όλα αυτά, παρά μόνο στη Θεία Δίκη. Αλήθεια πού ήταν ο Θεός στο Βιετνάμ; Πού ήταν στην Κορέα; Πού ήταν στον Περσικό; Στη Βοσνία; Εκεί σκοτώθηκαν χιλιάδες. Πού ήταν ο Θεός σε όλα αυτά τα γεγονότα;»...

Να έχω τον αδελφό μου 16 χρονών στο σπίτι και να είναι αμίλητος. Τον πήγαμε στο νοσοκομείο και του έκαναν 13 ηλεκτροσόκ. Άλλο χαστούκι; Έρχομαι μια μέρα από τη δουλειά στο σπίτι και ρωτάω: «Που είναι η αδελφή μου;» Μου λένε: «Έπεσε από το μπαλκόνι». Δεν άντεξε την αρρώστια της και θέλησε ν’ αυτοκτονήσει. Ευτυχώς σώθηκε. Μια μέρα, ο Γιώργος που έχει νοητική υστέρηση, πήγε να περάσει το δρόμο και ένα αυτοκίνητο του έκοψε το πόδι. Είχαμε μεγάλες περιπέτειες. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας. Σκέφτομαι τι θα γίνουν τα αδέλφια μου αν «φύγω» πρώτος . Παρακαλάω το Θεό να «φύγουν» πρώτα τα αδέλφια μου, γιατί ποιος θα τα φροντίσει;»

«Ο θάνατος του Σωτήρη Μουστάκα με συγκλόνισε»

Η κουβέντα μας περιστρέφεται για μία ακόμα φορά στην απόσυρσή του από το θεατρικό σανίδι και από το επάγγελμα γενικότερα. Τον ρωτάμε αν ο θάνατος του κολλητού του Σωτήρη Μουστάκα τον επηρέασε. «Ο θάνατός του με επηρέασε πολύ. Με τον Σωτήρη παίζαμε οκτώ συνεχόμενα χρόνια μαζί. Μόνο που δεν κοιμόμασταν μαζί. Αδέλφια. Να σκεφτείς γελούσαμε μισή ώρα στα παρασκήνια πριν την έναρξη της παράστασης για να εκτονωθούμε. Αναπολώ τις ωραίες στιγμές που πέρασα μαζί του, γιατί ο Σωτήρης ήταν αχτύπητος. "Περιβόλι" στην παρέα», λέει ενώ θυμάται και τους άλλους συμπρωταγωνιστές τους, τον Βέγγο, τον Φωτόπουλο, τον Ηλιόπουλο, τον Γκιωνάκη. «Για εμένα όλοι αυτοί ήταν είδωλα. Με τις αναμνήσεις αυτών ζω».

Η απόσυρσή του είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός που τον επηρέασε ψυχολογικά. «Σας λείπει το χειροκρότημα;», τον ρωτάμε. Κομπιάζει, βουρκώνει και απαντά. «Το μόνο που μου λείπει είναι το χειροκρότημα. Το βλέπω στον ύπνο μου κάθε βράδυ. Να με χειροκροτούν». Η συζήτησή μας φτάνει και στην τελευταία επιθυμία που έχει. «Θα ήθελα να παίξω για τελευταία φορά, να αντικρύσω τον κόσμο και να με χειροκροτήσει. Όμως πάνω από 15 λεπτά δεν μπορώ να είμαι όρθιος. Πονάω. Πονάω πάρα πολύ. Και όλα αυτά είναι απόρροια των εργασιών που έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Έφτιαξα ένα σπίτι τετραώροφο μόνος μου. Όλα μα όλα τα έκανα εγώ. Κράτησα μερικά χρήματα για να έχω αξιοπρεπή γεράματα και βλέπω να μου τα παίρνει τώρα η Εφορία».

«Ο Φώσκολος και ο Σουλεϊμάν»

Τον ρωτάμε για τις βιντεοταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει. «Μπροστά σε αυτές τις σαχλαμάρες που βάζει η τηλεόραση, οι βιντεοταινίες είναι κορυφή. Όμως έκανα και εγώ λάθη με κάποιες βιντεοταινίες χαμηλού επιπέδου. Όλοι κάναμε λάθη και οφείλω να το παραδεχτώ. Όμως υπήρξαν και "θησαυροί" μέσα σε αυτές. Τότε ήταν άλλες εποχές. Σήμερα για να επιβιώσεις πρέπει να έχεις κονέ και να είσαι "δικός τους" για να βρίσκεσαι μέσα στις σειρές. Υπάρχουν ταλέντα για να παίξουν, όμως υπάρχει ένα μασονικό κύκλωμα στην τηλεόραση και μπαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Έχουν και το θράσος να αυτό-ανακηρρύσονται κωμικοί».

Του ζητάμε την άποψή του για τα τούρκικα σίριαλ. «Τι να δω από αυτά. Ο Φώσκολος της Τουρκίας έχει γράψει τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή". Κάποτε είχα πει για τον Φώσκολο ότι αποχαύνωσε την Ελλάδα για οκτώ χρόνια». Δήλωση σκληρή που ο ίδιος δεν παίρνει πίσω ακόμα και σήμερα. «Απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι όσοι ηθοποιοί έπαιξαν στις σειρές του μετά εξαφανίστηκαν και δεν βρήκαν δουλειά. Φθάρθηκαν. Ο Μουστάκας έβγαινε 15 λεπτά στη σκηνή, σάρωνε το γέλιο και δεν ξανάβγαινε. Ο Σεφερλής, που θεωρώ ότι είναι γνήσιος κωμικός, του έχω πει να μην βγαίνει τόση ώρα. Θα κουράσει...».

Για περισσότερα Πρόσωπα κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share