Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εξάρχεια: Οργή και απόγνωση από τους κατοίκους! - «Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας»!

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε για μια ακόμα φορά η περιοχή των Εξαρχείων!

7 Δεκεμβρίου 2018 15:22
Εξάρχεια: Οργή και απόγνωση από τους κατοίκους! - «Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας»!

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει για μια ακόμα φορά η περιοχή των Εξαρχείων μετά τις ολονύχτιες μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στον απόηχο της ειρηνικής πορείας για την 10η επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με το πρώτο φως τις ημέρας, ελάχιστες ώρες αφότου οι οδομαχίες έληξαν (συνεχίστηκαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα), οι κάτοικοι αντίκρισαν την απόλυτη εικόνα καταστροφής.

Καμένα οχήματα, κατεστραμμένες προσόψεις πολυκατοικιών και καταστημάτων, βανδαλισμένοι κάδοι απορριμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στα οδοφράγματα μαζί με κάθε είδους υλικό που θα μπορούσε να κρατήσει μακριά τις δυνάμεις των ΜΑΤ, σπασμένα τζάμια, πεζοδρόμια, φανάρια και πινακίδες, αποκαΐδια ακόμα και σε ταράτσες πολυκατοικιών που χρησίμευσαν ως «φρούρια» για τους κουκουλοφόρους, τόνοι πέτρες και σίδερα στη μέση του δρόμου συνθέτουν το σκηνικό τρόμου στην κεντρική γειτονία της πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Επίδομα ανάσα από 1.000 ευρώ!

Από την πλευρά τους κάτοικοι και καταστηματάρχες διστάζουν να μιλήσουν επώνυμα για την αγωνία που βίωσαν ένα ακόμα βράδυ πνιγμένοι από τα χημικά, καθώς φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν και την επόμενη φορά οι περιουσίες τους θα καταστραφούν ολοσχερώς.

Εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή των Εξαρχείων

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Γιώργος Αποστολόπουλος από νωρίς το πρωί βρίσκεται στα Εξάρχεια και μαζί με δημοτικά συνεργεία προσπαθεί να καταγράψει τις ζημιές:

«Το κόστος είναι για πολλοστή φορά ανυπολόγιστο. Από τα ξημερώματα μιλάω με κατοίκους απεγνωσμένους και τρομοκρατημένους. Οι άνθρωποι αυτοί ψάχνουν για ένα στήριγμα σε οποιονδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει».

Με τα χθεσινοβραδινά εκτεταμένα επεισόδια που αμαύρωσαν μια ακόμα ημέρα μνήμης να είναι τα δεύτερα σε διάστημα μόλις 20 ημερών (είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συγκρούσεις το βράδυ της 17 Νοέμβρη) ο κ. Αποστολόπουλος σημειώνει ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε πεδίο εκτόνωσης ομάδων που στερούνται ιδεολογικού περιεχομένου και αντιθέτως επιδίδονται απλώς σε βανδαλισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τατιάνα Στεφανίδου στην φυλακή!

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των Εξαρχείων

Ενδεικτικό της ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ακόμα και σήμερα το πρωί στην πλατεία υπάρχει εστία φωτιάς που συνεχίζει να καίει, ενώ δίπλα στο σκηνικό καταστροφής το παρεμπόριο τσιγάρων συνεχίζεται κανονικά!

«Πέρα από το χρηματικό κόστος υπάρχει και το ψυχολογικό και ίσως είναι χειρότερο. Οι κάτοικοι δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους. Φανταστείτε τι βιώνουν: Ακούν θόρυβο στην πολυκατοικία τους, ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσματος τους και βρίσκονται μπροστά σε ομάδες κουκουλοφόρων που χρησιμοποιούν το κτίριο ως ορμητήριο. Όσοι έχουν τη δυνατότητα στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη φεύγουν από τα Εξάρχεια. Η γειτονία αδειάζει από κατοίκους. Πηγαίνουν σε φίλους, σε εξοχικά ακόμα και σε ξενοδοχεία προκειμένου να αποφύγουν τα επεισόδια και ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία τους.»

Αντιθέτως, όσοι μένουν βιώνουν τον τρόμο, συνεχίζει ο κ. Αποστολόπουλος: «Είναι σε κατάθλιψη! Όχι μόνο δεν θέλουν αν μιλήσουν σε κανέναν αλλά κλειδώνονται στα σπίτια τους. Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή λειτουργούν τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία. Επομένως, υπάρχουν παιδάκια που κάθε Σαββατοκύριακο κλείνονται μέσα αναγκαστικά. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που η εκτεταμένη χρήση χημικών τα επιβαρύνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στο έγκλημα της Ρόδου: Πάνω από 2 οι δολοφόνοι! Μαρτυρούσε για 8 ώρες η Ελένη Τοπαλούδη!

Όλα αυτά δεν τιμούν τη δημοκρατία μας. Μιλάμε για μια γειτονιά στην καρδιά του ελληνικού κράτους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα συμβαίνουν. Τα Εξάρχεια πρέπει να πάψουν να είναι ο σάκος του μποξ κάποιων. Σε ποια άλλη πλατεία της χώρας θα υπήρχε εστία φωτιάς 24 ώρες το 24ωρο και δεν θα επενέβαινε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία; Θα συνέβαινε κάτι ανάλογο στην πλατεία του Παλαιού Ψυχικού; Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν καταλάβει ότι τα Εξάρχεια είναι τουριστική ζώνη λόγω του Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι χθεσινοβραδινές εικόνες εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Από νωρίς το πρωί συνεργεία του Δήμου Αθηναίων «σαρώνουν» την περιοχή σε μια προσπάθεια να επανέλθει η όποια κανονικότητα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι η πολιτεία είναι για μια ακόμα φορά απούσα.

Στο ερώτημα που τίθεται αν η αποκατάσταση των ζημιών έχει πράγματι ουσία, ο κ. Αποστολόπουλος είναι κατηγορηματικός:

«Κατά καιρούς έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να μην επιδιορθώνονται οι φθορές σε πεζοδρόμια, κάδους και άλλες υποδομές, μήπως και αυτό κλόνιζε την πολιτεία και ανάγκαζε τους αρμοδίους να παρέμβουν δυναμικά για την εξάλειψη των φαινομένων ανομίας. Όμως οι κάτοικοι δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Αλλά για ποιες παροχές; Ποιο είναι εν τέλει το αντίκρισμα όταν όλα γίνονται με λάθος τρόπο; Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση που από τη μια διατείνεται ότι είναι κατά της αστυνομοκρατίας αλλά από την άλλη απασχολεί πολυάριθμες δυνάμεις στην 24ωρη φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου, της οικίας του κ. Φλαμπουράρη που βρίσκεται μάλιστα στις παρυφές των Εξαρχείων ή άλλων πιθανών στόχων.»

Οδοφράγματα στην οδό Τοσίτσα

Και ενώ οι κάτοικοι των Εξαρχείων μετρούν τις πληγές τους, τα συνωμοσιολογικά σενάρια για τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος οργιάζουν.

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν με βάση έναν άτυπο σχεδιασμό που θέλει να κατευθυνθούν στη συγκεκριμένη γειτονιά όλες οι παθογένειες προκειμένου να γλιτώσει η υπόλοιπη πόλη. Αν ισχύει αυτό μιλάμε για ένα τερατώδες λάθος και παταγώδη αποτυχία, αφού διαπιστώνεται ότι η κάθε μορφής εγκληματικότητα εξαπλώνεται και στις όμορες περιοχές. Τα ναρκωτικά και το παρεμπόριο ανθούν στην πλατεία Βάθη, στο Πεδίον του Άρεως και στην ΑΣΟΕΕ. Να υπενθυμίσω μόνο ότι μία ημέρα πριν τα έκτροπα σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε κατάστημα στην οδό Τοσίτσα», καταλήγει ο κ. Αποστολόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share