Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Στην ηλεκτρική καρέκλα οδηγείται θανατοποινίτης

Περιμένει 36 χρόνια την εκτέλεση του

6 Δεκεμβρίου 2018 19:48
ΗΠΑ: Στην ηλεκτρική καρέκλα οδηγείται θανατοποινίτης

Στην ηλεκτρική καρέκλα θα οδηγήσει η δικαιοσύνη του Τενεσί των ΗΠΑ, έναν καταδικασθέντα που περίμενε 36 χρόνια να την εκτέλεση της ποινής θανάτου σε βάρος του, μια υπόθεση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ορθότητα της θανατικής ποινής τόσα πολλά χρόνια μετά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Ο Ντέιβιντ Ερλ Μίλερ, ηλικίας 61 ετών, αναμένεται να εκτελεστεί στις 3 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Νάσβιλ, 37 χρόνια αφότου σκότωσε μια νεαρή γυναίκα, η οποία έπασχε από νοητική υστέρηση.

Το 1982, ο Μίλερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, κατόπιν και πάλι το 1987, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Τενεσί είχε διατάξει τη διενέργεια μιας νέας δίκης.

Ο καταδικασθείς κέρδισε κάποια χρόνια χάρη στην αναστολή των εκτελέσεων το 2009 στο Τενεσί, με φόντο την πολεμική γύρω από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στην Άρτα: Σφηνώθηκε στη διχάλα του δέντρου και καταπλακώθηκε από τον κορμό

Ωστόσο, η πολιτεία αυτή του αμερικανικού νότου επανέφερε την πρακτική αυτή εκτελώντας δύο άνδρες από τις αρχές του έτους.

Ο ένας εξ αυτών, ο Έντμουντ Ζαγκόρσκι, επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα, που δεν είχε εφαρμοστεί ως μέθοδος στις ΗΠΑ από το 2013, παρά το κοκτέιλ φαρμάκων, υπό τον φόβο ότι θα υπέφερε για πολλά λεπτά.

Για τον ίδιο λόγο, ο Ντέιβιντ Ερλ Μίλερ και άλλοι καταδικασθέντες ζήτησαν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να επιβάλει στο Τενεσί να εγκαταλείψει τη μέθοδο της εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση. Καθώς η Δικαιοσύνη δεν απάντησε εγκαίρως, εκείνος επέλεξε, με τη σειρά του, την ηλεκτρική καρέκλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις - σοκ για το έγκλημα στη Ρόδο: Έδεσαν τα πόδια της πριν την πετάξουν στη θάλασσα!

Εκτός της περίπτωσης που το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεχθεί την τελευταία προσφυγή του, ο Ντέιβιντ Ερλ Μίλερ αναμένεται να εκτελεστεί. Δε θα απέχει πολύ από το ρεκόρ των 40 ετών που πέρασε εν αναμονή της εκτέλεσής του ο Γκάρι Άλβορντ, που απεβίωσε από φυσικά αίτια το 2013 στη Φλόριντα.

Η μητέρα του θύματος του Μίλερ, η Έλεν Στάντιφερ, είπε στην εφημερίδα The Tennessean ότι δε θα παραστεί στην εκτέλεση:

«Αυτό διήρκησε πάρα πολύ, απλά θέλω να τελειώσει».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share