Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

"Παρέλυσαν" οι ΗΠΑ σήμερα! Εθνικό πένθος για την κηδεία Μπους

Μπλακ άουτ!

5 Δεκεμβρίου 2018 11:36

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη σημερινή ο Λευκός Οίκος, ενόψει της κηδείας του Τζορτζ Χ. Γ. Μπους, ενώ κλειστή θα παραμείνει και η χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street.


Η σορός του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Καπιτώλιο από τη Δευτέρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν τα σέβη τους και να αποχαιρετίσουν τον πολιτικό φίλοι, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι που τον αναγνώριζαν ως μια σπουδαία πολιτική και ηγετική μορφή.

Στη συνέχεια, στον Καθεδρικό Ναό της αμερικανικής πρωτεύουσας θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία, στην οποία θα παραστεί -εκτός από την οικογένεια- πλήθος πολιτικών αρχηγών και προσωπικοτήτων. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε παρευρεθεί στην κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους τον περασμένο Απρίλιο, αυτή τη φορά ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία θα είναι παρόντες στην Εξόδιο Ακολουθία. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δε, απέτισε φόρο τιμής τη Δευτέρα το βράδυ στον προκάτοχό του στην προεδρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, εισήλθαν στο Καπιτώλιο το βράδυ της Δευτέρας και στάθηκαν μπροστά στο φέρετρο του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο σκεπάζει η αμερικανική σημαία. Ο νυν πρόεδρος έκανε στρατιωτικό χαιρετισμό και στη συνέχεια το προεδρικό ζεύγος αποχώρησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κρίση πανικού ο Χρήστος Φερεντίνος!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο και ο εκρηκτικός kick boxer: "Όταν παίρνει τα χάπια για το γυμναστήριο, τρελαίνεται, παθαίνει κρίσεις!"

Στις ΗΠΑ για την κηδεία του πρώην προέδρου Τζορτζ Χ. Γ. Μπους έχει ήδη μεταβεί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ενώ η τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι της στο Παρίσι και στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία.

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία στην Ουάσιγκτον, η σορός του Τζορτζ Μπους θα μεταφερθεί στο Τέξας, όπου την Πέμπτη θα ταφεί στην Προεδρική Βιβλιοθήκη George H.W. Bush. Στον ίδιο χώρο, στο Κόλετζ Στέισον, βρίσκεται και ο τάφος της Μπάρμπαρα Μπους, η οποία απεβίωσε 8 μήνες πριν και ενταφιάστηκε δίπλα στην κόρη του ζεύγους, Ρόμπιν, η οποία πέθανε από λευχαιμία το 1953, σε ηλικία μόλις 3 ετών.

Μικρά μνημεία για τον Τζορτζ και στην Μπάρμπαρα Μπους δημιουργήθηκαν στη συνοικία όπου κατοικούσε το ζεύγος, σε πάρκο της πόλης όπου υπάρχει άγαλμα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, όπως εξάλλου και στο αεροδρόμιο που φέρει το όνομά του. Η Κρίστι Σμιθ, κάτοικος της περιοχής, τίμησε τον Τζορτζ Μπους σταματώντας το Σαββατοκύριακο μπροστά στο χάλκινο άγαλμά του σε πάρκο του Χιούστον. «Υπήρξε καλό παράδειγμα για όλους μας», τόνισε η Σμιθ. «Πάντα μας φρόντιζε και φερόταν το ίδιο στους ανθρώπους».

Υπενθυμίζεται πως ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απεβίωσε στο σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής, επτά μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Μπάρμπαρα. Μετά τη λειτουργία στην Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει άλλη μία νεκρώσιμος ακολουθία στο Χιούστον την Πέμπτη και εν συνεχεία θα γίνει η ταφή του στην προεδρική βιβλιοθήκη Μπους, στο Κόλετζ Στέισιον του Τέξας.

Ο αποβιώσας 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν προτού μεταβεί στο Οβάλ Γραφείο, όπου παρέμεινε από το 1989 μέχρι το 1993. Εκείνη την περίοδο έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά και νικήθηκε από τις ΗΠΑ ο στρατός του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ο Μπους δεν κατάφερε, αξίζει να σημειωθεί, να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, καθώς αθέτησε την υπόσχεσή του για μη επιβολή νέας φορολογίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share