Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προκαλεί απόγονος του Έλγιν: "Δώρο του σουλτάνου τα μάρμαρα του Παρθενώνα"!

Επιμένει ότι δεν εκλάπησαν

4 Δεκεμβρίου 2018 15:50
Προκαλεί απόγονος του Έλγιν:

Στο γνωστό έωλο επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν, αλλά ήταν δώρο του σουλτάνου Σελιμ Γ΄στον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επιμένει ένας απόγονός του Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν.

Ο λόρδος Τσαρλς Μπρους υποστηρίζει μάλιστα ότι ο πρόγονός του είχε δώσει ως αντάλλαγμα στον Οθωμανό σουλτάνο... έναν πολυέλαιο και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλενα Ακρίτα: Το ξέσπασμα για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας στην Ρόδο!

«Τα μάρμαρα ήταν διπλωματικό δώρο. Αποτελούν τμήμα μιας ιστορίας που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Οι Βρετανοί είχαν συνάψει στρατιωτική συμμαχία με τους Τούρκους κι υπήρχε μια προσωπική φιλία μεταξύ του Έλγιν και του σουλτάνου. Αντήλλασσαν δώρα και υπάρχει ένας πανέμορφος πολυέλαιος του Έλγιν που κρέμεται ακόμη από την οροφή ενός δωματίου στο Τοπκαπί, όπου η λαίδη Έλγιν δίδασκε στην οικογένεια του σουλτάνου βρετανικούς χορούς. Τους δώσαμε και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που εμπόδισε το ξέσπασμα επιδημίας στη Σμύρνη και αργότερα το μετέφεραν στη Βαγδάτη και τη Βομβάη (νυν Μουμπάι), όπου χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου Ινδών», ισχυρίστηκε ο 57χρονος γιος του νυν κόμη του Έλγιν σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, παίρνοντας θέση υπέρ του Βρετανικού Μουσείου στη διαμάχη με την Ελλάδα.

Ο λόρδος Μπρους είπε ακόμη ότι ο σουλτάνος Σελίμ Γ’ είχε παραχωρήσει στον λόρδο Έλγιν και μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και 10.000 στερλίνες για την ανέγερση του κτιρίου της βρετανικής πρεσβείας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share