Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ποιος είναι ο Ισίδωρος Ντογιάκος που έγινε στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης;

Εισαγγελέας στην υπόθεση της ΧΑ, η πειθαρχική καταδίκη και η «Siemens»

13 Νοεμβρίου 2018 11:40
Ποιος είναι ο Ισίδωρος Ντογιάκος που έγινε στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης;

Μια σειρά από πολύ σημαντικές υποθέσεις έχει χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ο αντεισαγγελέας σήμερα του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντoγιάκος, ο οποίος έγινε στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης το πρωί της Τρίτης.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και η επίθεση από τους χρυσαυγίτες

Μια από τις πλέον σημαντικές και πρόσφατες υποθέσεις που χειρίστηκε ο κ. Ντογιάκος ήταν αυτή που αφορά στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ο αντεισαγγελέας, σήμερα, του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων αποφαίνονταν για το αν βουλευτές του Χρυσής Αυγής όπως και άλλα στελέχη του κόμματος θα έπρεπε ή όχι να προφυλακιστούν. Ο ίδιος εξάλλου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης για τη Χρυσή Αυγή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν στρέψει τα βέλη τους κατά του κ. Ντογιάκου, επιχειρώντας να προσδώσουν πολιτική χροιά στις αποφάσεις που ελάμβανε ως εισαγγελέας.

Τότε, τα μέλη της Χρυσής Αυγής όταν αναφέρονται έκαναν λόγο για εισαγγελέα «ειδικών αποστολών», ενώ στην περιβόητη συνομιλία τού Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός αποκαλείται ως «υποχείριο του Σαμαρά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομακτικό βίντεο: Μπήκαμε βράδυ στο σπίτι του Δράκουλα!

Η υπόθεση «Siemens» και η πειθαρχική δίωξη

Ο κ. Ντογιάκος ήταν ανάμεσα στους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς σε βάρος των οποίων ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο «ναυάγιο» της δίκης της υπόθεσης της Siemens.

Ειδικότερα, πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε το 2016 κατά του Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου και ακόμη δύο εισαγγελέων όσον αφορά τη μη μετάφραση σε δύο γλώσσες (γερμανικά και γαλλικά) του βουλεύματος για τη Siemens, που είχε ως συνέπεια την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης. Η πειθαρχική δίωξη εις βάρος των τριών ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη.

Η πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε από την κ. Δημητρίου για να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές παραβάσεις που τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία και μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση της Siemens στο ακροατήριο.

Η έρευνα για τα ομόλογα των Ταμείων

Ο κ. Ντογιάκος έχει χειριστεί επίσης την έρευνα για τα ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Επίσης, είχε διερευνήσει την υπόθεση με το κύκλωμα των ακινήτων αλλά και αυτή με το αποκαλούμενο σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στο Λουτράκι: Καρχαρίας δύο μέτρων κόβει βόλτες στο λιμάνι! (videos)

Η θητεία στην εισαγγελία Εφετών

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ντογιάκος είχε επανεκλεγεί παρά την πειθαρχική καταδίκη που του είχε επιβληθεί προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή μετά την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών.

Η πειθαρχική καταδίκη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορούσε σε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Η πειθαρχική καταδίκη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορούσε σε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών». Η πειθαρχική δίωξη του είχε ασκηθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της κ. Θάνου, ο Ντογιάκος είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Η υπόθεση Βγενόπουλου

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε αναθέσει στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η οποία είχε αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η Γ. Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση, η οποία άνοιξε τελικά ξανά από τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και οδήγησε σε διώξεις κατά συνεργατών του επιχειρηματία.

Πηγή: altsantiri.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share