Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυστραλία: Θανατηφόρος ιός προσβάλλει τα κουτάβια

Εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια!

10 Οκτωβρίου 2018 15:08
Αυστραλία: Θανατηφόρος ιός προσβάλλει τα κουτάβια

Μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει τα κουτάβια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στο παρελθόν με 20.000 περιστατικά στην Αυστραλία ετησίως, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ήρθε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται, ο ιός «canine parvovirus (CPV)» -παρβοϊός του σκύλου- αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας σε κουτάβια και σκύλους σε όλη την Αυστραλία, ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές παρά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία εμβολιασμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ο ιός καταστρέφει τον εντερικό σωλήνα των σκύλων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σοβαρή γαστρεντερίτιδα, αιμορραγική διάρροια, έμετος και αφυδάτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Καυτό τετράγωνο Αφροδίτης - Άρη: Αστρολογικές προβλέψεις από την Άση Μπήλιου!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προειδοποιούν ότι ο CPV μπορεί να σκοτώσει κουτάβια, είναι μία ιδιαίτερα τραγική ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πανεθνικό πρόβλημα. Ο εκτιμώμενος αριθμός περιπτώσεων CPV σε όλη την Αυστραλία ήταν 20.661 το 2015, και 20.110 το 2016, ενώ το ποσοστό ευθανασίας συνολικά ήταν 41%.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μία σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του ιού, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Υποθέτουν ότι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες είναι οι λόγοι που σε κάποιες περιοχές δεν πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας εμβολιασμός στα σκυλιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Αυτός είναι ο πρώτος παίκτης που "κλείδωσε" για το Survivor 3! Αποκλειστικό

Υποστηρίζουν ότι εάν οι εμβολιασμοί εντατικοποιηθούν ενδεχομένως να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση κρουσμάτων και η έξαρση της ασθένειας.

Τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Transboundary and Emerging Disease»

iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share