Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Καταρρέει το χρηματιστήριο!

Σε νέο μίνι κραχ οι τραπεζικές μετοχές!

8 Οκτωβρίου 2018 13:02
Καταρρέει το χρηματιστήριο!

Σε κλοιό εξωτερικών πιέσεων βρίσκεται η Αθήνα, καθώς εκτός απο το θέμα των τραπεζών, προστέθηκε η αβεβαιότητα της διαμάχης της Ιταλίας με την Ευρώπη, αλλά και η αναταραχή στην Κίνα εξαιτίας μιας απόφασης που μειώνει την ρευστότητα των τραπεζών.

Η Ελλάδα, η οποία είναι εκτεθειμένη και εκτός αγορών, βρίσκεται εν μέσω μιας διεθνούς καταιγίδας και με ρευστότητα ύψους 24 δισ. ευρώ, την οποία επ ουδενί τρόπω δύναται να χρησιμοποιήσει καθώς αυτό θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι μετά την «έξοδο» απο τα Μνημόνια. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα είχαν τεθεί απο τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Στουρνάρα, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε την πιστοληπτική γραμμή διότι αυτό θα σήμαινε πρόγραμμα, το οποίο ούτως ή άλλως συνεχίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία για την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου!

Η αγορά κινείται με πτώση πάνω απο 2,5% και η Τράπεζα Πειραιώς χάνει έως 10%, η Eurobank 5,8% στα 0,562 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα -4,4% στα 1,591 ευρώ και η Alpha Bank -5% στα 1,17 ευρώ.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο σ' αυτόν τον κατακλυσμό αρνητικών ειδήσεων απο το εξωτερικό είναι οι χαμηλές συναλλαγές στις μη τραπεζικές μετοχές – αν και την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν πιέσεις και σε αυτές τις μετοχές.

Το θέμα της εγγυοδοσίας και του ειδικού σχήματος βρίσκεται στο επίκεντρο για τις ελληνικές τράπεζες ωστόσο ξένοι επενδυτές τονίζουν ότι οι τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης έχανε 2,75 φθάνοντας τις 640 μονάδες.

Με βουτιά 2,39% η μετοχή της ΔΕΗ στα 1,218 ευρώ. Πτώση 1,86% για τον ΟΠΑΠ στα 8,44 ευρώ. Πάνω απο 1% οι απώλειες σε ΜΟΗ, Μπέλα, Μυτιληναίο και 2,225 στα ΕΛ.ΠΕ στα 7,05 ευρώ.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τις ενδείξεις ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της δεν θα επιλυθεί σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειρήνη Λαγούδη: Αυτά ήταν τα λάθη που "πρόδωσαν" τον δολοφόνο!

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα αυξάνονται κι οι αποδόσεις του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου, που έφτασε πριν λίγο το 4,6%.

protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share